Darts

A zöld "szörny" átgázol a mezőnyön Wolverhamptonban is?

Szombaton kezdetét veszi a Grand Slam of Darts, vagyis egymásnak feszülnek a két nagy szervezet sztárjai.

A csoportmeccsek alatt 5 leget kell nyerni, az egyenes kieséses szakasz első és második körében 10-et, a negyeddöntőben, az elődöntőben és a döntőben pedig 16-ot a győzelemhez.

Minden szempontból különleges torna a Grand Slam of Darts, egyrészről ez az egyetlen major verseny, ahol összeeresztik a PDC és a BDO legjobbjait, másrészről a megszokott egyenes kieséses rendszer helyett itt csoportküzdelmekkel indul a torna. A 32 játékost nyolc csoportba sorsolták és mindenhonnan a legjobb kettő megy tovább a 16 közé. Elég bonyolult kvalifikációs rendszere van a tornának. A major verseny győztesek automatikusan részt vehetnek, illetve például az előző évi junior vb-döntősök is. De a European Touron és a Players Championshipen jól szereplők is lehetőséget kapnak. Akiknek sem így, sem úgy nem sikerült kijutniuk, még egy kvalifikációban megpróbálhatták. Ott elég nagy nevek véreztek el, például Jelle Klaasen, Kim Huybrechts és Michael Smith. Amit fontos még tudni, hogy a másik szervezetből nyolc játékos érkezett. A BDO-nál a három kiemelkedő tornát, a világbajnokságot, a World Masterst és World Trophyt vették figyelembe, illetve a ranglistát. 

Csoportok
A B C D
Michael van Gerwen Robert Thornton Peter Wright Phil Taylor
Brendan Dolan Gerwny Price Simon Whitlock Ian White
Max Hopp Dimitri Van de Bergh Ted Evetts Darren Webster
Martin Adams Scott Waites Jeff Smith Darryl Fitton

Az A-, a B-, a C- és a D-kvartett továbbjutói alkotják majd a felső ágat, így elsőként velük foglalkozunk. Az A-jelű négyesből a világelső és címvédő Michael van Gerwen kiemelkedik. A holland zseni hihetetlen formában dobál, idén gyakorlatilag mindent megnyert, ami számít.

Vasárnap Glasgow-ban elhódította a World Series of Darts Finals-trófeát, ami a 23. tornagyőzelme volt 2016-ban.

 

 

 

 

 

 

"Mighty Mike" mellett a háromszoros BDO-világbajnok Martin Adams lehet a másik továbbjutó. A 60 éves angol klasszis a világ egyik legjobbja, de a sokkal több pénz ellenére sem ment át a PDC-be, sőt egészen a tavalyi kiírásig a Grand Slamen sem vett részt. Egy éve aztán beadta a derekát, és legalább ezen a tornán tiszteletét tette, a háromból három győzelmével pedig jelezte, hogy mire is vihette volna ő a profik között. Valószínűleg a formán kívüli Brendan Dolant és a fiatal Max Hoppot gond nélkül maga mögé tudja majd utasítani. 

Egy másik BDO-s klasszisnak, Scott Waites-nek is jó esélye van a továbbjutásra. Ő az egyedüli a másik szervezetből, aki elhódította már a Grand Slam of Darts-trófeát. Ha jó formában lesz, akkor komolyan számolni kell vele. A B csoportban egyébként Robert Thornton a legnagyobb PDC-s név, de neki az utóbbi időben az volt a legnagyobb sikerélménye, hogy nem vérzett el a selejtezőben...Abszolút benne van a pakliban, hogy még tovább sem fog tudni jutni, Gervyn Price ugyanis nem mutatott rossz teljesítményt az elmúlt hetekben, és a fiatal Dimitri Van den Bergh is meglepheti.

A C-kvartettben nincs igazán kérdés, Peter Wright és Simon Whitlock kiemelkednek. Előbbi ugyan egy újabb elbukott major döntőt könyvelhetett el a múlt héten, de ez aligha szegi kedvét. Az ausztrál Varázsló pedig egyre jobb formát mutat. Ted Evetts nem egy igazán erős PDC-játékos, Jeff Smith pedig néhány éve próbálkozott már a profik között, de nem tudott megragadni. 

Hasonló a helyzet a D csoportban is, Phil Taylor és Ian White várhatóan megoldják a továbbjutást, bár itt a BDO-ból érkezett játékos, Daryl Fitton többet kellemetlenkedhet. Még 2008-ban sikerült eljutnia a negyeddöntőig, idén pedig behúzta a World Trophyt, szóval nincs rossz éve.

Csoportok
E F G H
Gary Anderson Mensur Suljovic James Wade Adrian Lewis
Alan Norris Raymond van Barneveld Dave Chisnall Benito van de Pas
Nathan Derry Nathan Aspinall James Wilson Chris Dobey
Glen Durrant Danny Noppert Jamie Hughes Scott Mitchell

A torna egyik nagy kérdése, hogy az E-négyes favoritjának számító Gary Anderson vajon milyen teljesítményt nyújt azok után, hogy múlt héten először játszott szemüvegben? Az első fellépése nem volt annyira tragikusan gyenge, de a továbbjutást nem tudta kiharcolni. A jó formában lévő Alan Norrisszal meggyűlhet a baja, illetve a másik szervezet világelsője, Glen Durrant is okozhat meglepetést. 

Az F csoportból várhatóan a két PDC-s klasszis, Mensur Suljovic és Raymond van Barneveld jut a legjobb 16 közé. Előbbi bombaformában dobál, utóbbiról ez nem mondható el, de még így sem kellene, hogy gondot okozzon számára Nathan Aspinall és Danny Noppert. Bár utóbbira azért érdemes lesz odafigyelni, mert 25 évesen már elég komoly eredményeket ért el a másik szervezetnél. 

A G-négyesben James Wade és Dave Chisnall dolgát keményen megkeserítheti James Wilson és Jamie Hughes. Wilson nyolc évet húzott le a BDO-ban, mielőtt tavaly csatlakozott a profikhoz. Az elmúlt hetekben kiváló formát mutatott, így nem lennénk meglepve, ha borítaná a papírformát.

Az utolsó csoportban, a H-jelűben sem mernénk mérget venni arra, hogy Adrian Lewis és Benito van de Pas megy tovább. Scott Mitchell tavalyi bemutatkozása nem volt olyan rossz, míg Gary Anderson tanítványa, Chris Dobey megmutatta már, hogy képes meglepetést okozni. 

Ki lesz a Grand Slam of Darts bajnoka?
Játékos Odds
Michael van Gerwen 1.75
Phil Taylor 6.75
Gary Anderson 7.25
Peter Wright 23.00
Adrian Lewis 24.00
Dave Chisnall 26.00
James Wade 28.00
Mensur Suljovic 33.00

Nem kérdés, hogy van Gerwen a torna toronymagas favoritja, ugyanakkor az elődöntőben Taylorral találkozhat, ahol nem lehet kijelenteni biztosra a holland továbbjutását. Ha végső győztesre szeretnénk fogadni, akkor érdemes az alsó ágról szemezgetni. Anderson nagy kérdőjel, Wade és Lewis bármikor képes megrázni magát - bár utóbbitól ezt nem most várjuk -, de az igazi érték Suljovicban van. Nagyon megy neki az utóbbi időben, és teljesen mindegy kivel játszik, hisz a győzelemben és ez a legfontosabb.