Darts

Jöhet az újabb címvédés, Michael!

Hétvégén Glasgowba látogat a darts-mezőny színe-java, ahol a World Series nagydöntője kerül megrendezésre.

Nyolc világklasszis játékos idén is bejárta a világot, a World Series of Darts keretén belül színpadra léptek többek között Dubajban, Sydneyben és Tokióban. Ennek a sorozatnak a lezárására kerül sor hétvégén Glasgowban, ahol további 16 játékos kap még lehetőséget. Ezt a tornát tavaly első ízben rendezték meg, és elég nagy sikert aratott, szóval nem volt kérdés, hogy idén is helyet szorítanak neki az egyébként elég zsúfolt versenynaptárban. Az összdíjazás jóval alacsonyabb, mint a többi major tornán, de a győztes azért így is zsebre vághat 30 ezer angol fontot és ehhez csak két napon kell tábla elé állnia. 

Az első körben 6, a másodikban és harmadikban 10, míg az elődöntőben és döntőben 11 leget kell nyerni a győzelemhez.

A lebonyolítás egyszerű, a selejtezőből kvalifikált játékosok, illetve a nyolc meghívott alkotja az első körös mezőnyt, a továbbjutó nyolc fő pedig a nyolc kiemelttel találkozik a második körben. A világelső Michael van Gerwen, a 16-szoros világbajnok Phil Taylor, a vb-címvédő Gary Anderson, a kétszeres vb-győztes Adrian Lewis, a holland legenda, Raymond van Barneveld, a skót Peter Wright, az angol James Wade és a szintén angol Dave Chisnall volt 2016-ban az a nyolc dartsos, akik beutazták a Földet. 

Van Gerwen, Barney, Lewis és Chisnall a felső ágon kapott helyet, míg a tábla másik dekádjában Taylort, Andersont, Wrightot és Wade-et találjuk. Utóbbinál nehezebb jósolni, hogy ki juthat döntőbe. A stoke-i legenda jó formát mutatott a múlt héten, de a parádésan játszó Mensur Suljovicba beletört a bicskája. Gyorsan összejöhet a visszavágó, ugyanis, ha az osztrák sikerrel veszi az első kört Robert Thornton ellen, akkor éppen Taylorral kell majd ismét farkasszemet néznie. Anderson és Wright a negyeddöntőben futhatnak össze, aminek a hazai publikum aligha örül, hiszen egyik skóttól így kénytelenek lesznek megválni. Gary az Eb-n egy elég csúnya verést kapott Wade-től, de valószínűleg őt a mutatott játék bosszantotta a leginkább. Major tornán ennyire gyengén dobni őt nagyon ritkán lehet látni. Szinte biztos, hogy most sokkal acélosabb teljesítményt fog nyújtani. A másik ágon nem kérdés, hogy Van Gerwen a favorit. A holland brutális játékkal, minden meccsén 100 feletti körátlaggal masírozott át a mezőnyön és nyerte meg sorozatban harmadjára az Európa-bajnokságot. Ugyanezt mutatta a World Grand Prix-n is, és bár Lewis és Barney klasszis játékosok, de ha így játszik MvG, akkor 10-11 nyert legig tartó küzdelemben nehéz rajta fogást találni. 

World Series of Darts
Hatharom-tipp: Van Gerwen nyeri a tornát
TippmixPro @ 1.75

Az első körben egyébként olyan játékosok lépnek színpadra, mint Simon Whitlock, Jelle Klaasen, Kim Huybrechts, Michael Smith és a már említett Suljovic és Thornton. Jó kis párosítások jöhetnek össze a második fordulóban, Klaasen és Huybrechts győztese Chisnallal találkozik, de lehet Taylor-Suljovic, Wade-Smith és Wright-Gurney csata is.


A tavalyi döntő: