Párizs Masters

Kezdődik a harc a világelsőségért

A héten zajló párizsi viadal legnagyobb kérdése, hogy vajon lesz-e helycsere a világranglista élén? Andy Murray ugyanis megérkezett a címvédő Novak Djokovics nyakára, és, ha előbbi megnyeri a tornát, utóbbi pedig nem jut döntőbe, akkor összesen 76 másodikként eltöltött hét után a brit világelső lesz. A két főszereplő a mai napon mutatkozik be a gall publikum előtt, és egyaránt egy balkezes rutinos játékos lesz az ellenfelük.

Elsőként majd Djokovicsot szólítják a pályára, aki nem csak tavaly, de az előtte lévő két esztendőben is behúzta ezt a mesterversenyt, szóval elég nagy önbizalommal vághat neki. Igaz, az elmúlt három alkalommal sokkal jobb formában érkezett a francia fővárosba. Idén a számára oly kedvelt ázsiai szezonban nem tudott dominálni. Pekingben nem indult a csuklósérülése miatt, Sanghajban pedig nagy meglepetésre az elődöntőben megálljt parancsoltak neki. 2011-ben fordult elő vele legutóbb, hogy egyik kínai tornát sem tudta megnyerni, bár akkor nem is vett részt rajtuk. Össze kell kapnia magát, mert ha olyan formát mutat, mint Sanghajban, akkor aligha fog tudni döntőbe jutni. A kínai Mastersen semmi éle nem volt a játékának, idegesen, frusztráltan teniszezett. Nagy kérdés, hogy az öreg kontinensre visszatérve tud-e emelni a játéka színvonalán? Gilles Müllertől elvileg nem kell tartania, az elmúlt bő másfél évben háromból háromszor verte szettveszteség nélkül, legutóbb a torontói viadalon. Viszont játszottak szoros szetteket, és ha ugyanúgy nem koncentrál, mint Sanghajban Mischa Zverev ellen, akkor megint csak gondba kerülhet. Nem tudhatjuk milyen formát fog mutatni a szerb, így fogadás tekintetében az a legokosabb, ha nem piszkáljuk ezt a meccset. 

Murray esetében valamivel könnyebb dolgunk van, hiszen a brit klasszis élete szezonját futja és nagyon nem úgy néz ki, mint aki kipukkadna a hajrára. Nyert Pekingben, Sanghajban és múlt héten Bécsben is, tehát 15 mérkőzés óta nem talált legyőzőre, a szettaránya pedig 30-2. A sógoroknál elég döcögősen indult, Martin Klizan és Gilles Simon is lopott ellene egy játszmát, de igazából attól nagyon messze voltak, hogy legyőzzék a skótot, hiszen 6-0-ra és 6-2-re bukták el a döntő szettet. Benne van a pakliban, hogy a növekvő nyomás miatt Párizsban is nehezebb rajtot vesz, pláne, hogy Fernando Verdasco lesz az ellenfele, akit nem lehet egy legyintéssel elintézni. Még akkor sem, ha elég pocsék formának örvend, az elmúlt két hónapban hat tornán összesen egy meccset sikerült nyernie, de azért is rendesen meg kellett szenvednie. Murray ellen sem áll valami fényesen, a 13 összecsapásukból csak kettőt tudott megnyerni, legutóbb 2009-ben az Australian Openen, amikor élete legjobb Grand Slam-tornáját produkálta. Valószínűleg nem fogja tudni borítani a papírformát, de a skót győzelme szinte semmit nem fizet, másra fogadni pedig rizikós.

A két világklasszis meccsére tehát inkább élőben érdemes játszani, a harmadik kiemelt Stan Wawrinka mérkőzése viszont már sokkal jobb piac. A svájci klasszis a US Open-győzelme óta nem tudott tornát nyerni, pedig Szentpéterváron, Sanghajban és Bázelben is elindult. Múlt héten hazai pályán nem túl acélos játékosok ellen is küszködött, de ebből messzemenő következtetést ne vonjunk le, hiszen évek óta szenved a helvét közönség előtt. Inkább azért jósolunk neki nehéz rajtot, mert Jan-Lennard Struff elég jó eredményeket szállított az utóbbi időben. A német játékos kicsit beleszürkült a mezőnybe, nem nagyon tud egyről a kettőre lépni, de úgy tűnik most elkapta a fonalat. Ilyenkor elég kellemetlen ellenfél, és hát neki semmi vesztenivalója nincs. Ha sikerül jól kezelnie, hogy a centeren játszik, tele lelátók előtt, akkor megnehezítheti Wawrinka dolgát. 

Stan Wawrinka-Jan-Lennard Struff
Hatharom-tipp: 21.5 játék felett
TippmixPro @ 1.70