E-sport

Ha komolyan gondolod a játékot, ezeket a tanácsokat fogadd meg!

  • Thanatos
Címkék:

Szakártőnk jó tanácsait olvashatjátok alábbi cikkünkben, amelyek segítségével egyre jobb és jobb lehetsz.

Az ember és az e-sport

Az esetek túlnyomó részében, amikor követjük a profi e-sportolókat, a figyelmünk legnagyobb részét arra fókuszáljuk, hogy egy csapat milyen eredményt ér el az adott mérkőzés során, hogy mennyire gyönyörű teljesítményt nyújtanak / hatalmas hibákat vétenek a játékosok, esetleg az edzők, vagy úgy általánosságban mi történik a szemünk előtt a pályán. Ezek azok az objektív adatok, melyek a legkézenfekvőbb és legkiugróbb információkat hordozzák, és amit a legkönnyebb feldolgozni. Ám ezek csak afféle végtermékek. Döntések sorozatai állnak a kamerák kereszttüzében történő gombnyomások mögött, amik végül az adott pillanathoz vezetnek. És ekkor hirtelen eszünkbe jut, hogy a képernyőn történtek az emberi viselkedés következményei. És mint minden olyan, elválaszthatatlan attól, aki azt megcselekedte.

De vajon mi történhetett az adott játékos fejében, amikor ezt a döntést meghozta? A külső, környezeti tényezők és a belső, mentális folyamatok milyen egyedi láncolata vezetett ehhez a végkifejlethez? Eleve miért Ő ül ott, és nem Én? Hogy lehetséges, hogy több évnyi sikeresség után hirtelen „eltűnik” valakiből a csodálatos tehetség? Miért nem kezdenek el dühösen csapkodni és billentyűzetet törni, mint azt az ismerőseink teszik, ha valami nem alakul a tervek szerint? A szülei ezt miként tudták elfogadni? A felmerülő kérdéseket éjt-nappallá téve sorolhatnánk, és mindegyik az emberi viselkedésre vonatkozna, a játék pedig csak közvetve jelenne meg bennük. Tekintsük át együtt, a teljesség igénye nélkül, hogy egészen pontosan milyen esetekben is hagyjuk figyelmen kívül - vagy foglalkozunk kevesebbet -a mentális folyamatok jelentőségével az e-sport során! Álljon ez afféle útmutatóként, hogy miért is van helye a pszichológiának az élet ezen területén is.

A játékos

Kezdjük is rögtön az legnagyobb falattal, azzal a személlyel, aki teljesítményével akár milliókat tud szórakoztatni! Ezt kimondva pedig rögtön beugrik az első fontos tényező, amivel foglalkozni kell: astressz. Az olyan versenyhelyzetek, amelyeknél egyetlen pillanat alatt el lehet rontani hónapok vagy évek munkáját, nagyon igénybe veszik a szervezetet. Más hormonok termelődnek, az energiatartalékainkat feléljük, a vérnyomásunk folyamatosan az egekben. Képzeljünk csak el egy helyzetet, ahol 2 – 0-ra vezet az ellenfél, és mi csak akkor győzedelmeskedhetünk, ha 3 tétmérkőzést hozunk le zsinórban! Ám ezt nem lehet a végtelenségig bírni. Ha nem vagyunk hozzászoktatva az ilyen szituációkhoz, ha nem állnak rendelkezésre megfelelő eszközök, amikkel csökkenthetjük a magunkra és a szervezetünkre helyeződő nyomást,akkor nagyon hamar kimerülünk. Ennek egyik végtermékeként csökken a koncentrálási képesség, az idegsejtek közötti kommunikáció sebessége, a reakcióidő és így összességében a teljesítményünk. Ezeket viszont el lehet kerülni, ha tisztában vagyunk a lehetséges következményekkel. Ha komolyan vesszük a helyzetet, akkor megfelelő táplálkozással, kognitív gyakorlatokkal – melyek során a bejövő ingerek értékelését megváltoztatjuk, így az átélt izgalom mértéke is csökken – és egyéb trükkökkel egy BO3 vagy BO5 meghatározó pillanataiban is a maximumot tudjuk kihozni magunkból. És lehet, pont ez az apróság kell majd ahhoz, hogy végül mi állhassunk a dobogó legmagasabb fokára…

Kövesd szakértőnket a Facebookon is, ahol folyamatosan érdekességeket, híreket, videókat oszt meg az iparágból.

Az ilyen súlyú és típusú szituációk viszont nem minden League of Legends játékost érintenek. Csak azokat, akik a megfelelő időt és energiát tudatosan a teljesítményük növelésére fordítják. Ez egy hosszú út, amely sikerekkel és főleg kudarcokkal van kikövezve. Elengedhetetlen követelmény, hogy eléggé motiváltak legyünk a célunk felé való haladáshoz, ha valamit el szeretnénk érni ezen a területen. Van, hogy a külső tényezők - mint a tanulmányaink, a szüleink vagy a barátaink – akadályozzák ilyen jellegű törekvéseinket, míg van, hogy egyszerűen csak kedvünk nincs, mert épp meguntuk vagy úgy érezzük, hogy egyhelyben toporgunk. Elengedhetetlen az egyensúly megtalálása itt is! Mit érünk azzal, ha álmainkat megvalósítjuk, de közben elveszítjük azokat, akiket szeretünk? És ha számunkra kedves emberek várnak otthon, de napi szinten olyan dolgokkal foglalkozunk, amelyek teljesen kikészítenek minket? A pszichológiai jóllét nélkül nem élvezhetjük a munkát, a csapattársainkat, az életet és a sikereket. Könnyű egy ilyen spirálba belekerülnie bárkinek-nem véletlen, hogy a depresszió nemcsak hogy népbetegség, de a teljes populáció 50 -60%-át érintheti a jövőben –és biztosan állíthatjuk, hogy nem növeli a játékban nyújtott teljesítményünket sem az ilyesmi. Az amotivált állapot elkerülése elengedhetetlen, így folyamatosan kell monitoroznunk, hogy a céljaink felé haladunk-e, miként tudunk közelebb kerülni feléjük és miként kerülhetjük el a teljes kiégést. Nehéz lehet elképzelni, hogy egy Bjergsen a mai napig ugyanolyan lelkesedéssel ül le a játék elé, mint amikor elsőként választotta ki Zedet, nemde? Ezért is az elsődleges feladata a csapatok mögött álló mentális szakembereknek a motivációfenntartása, hiszen egy erős, célorientált alappal sokkal könnyebb szembenézni a többi kihívással. Ám a motiváció csak egy aspektusa az egészséges pszichének. A játékos ugyanolyan személy, mint bárki más, ezért bonyolult és összetett rendszert képez a személyisége.Ha szigorúan az egyéni teljesítményt nézzük, akkor ezek azok a dolgok, amikkel ha tudatosan foglalkozunk, akkor a játékba ölt idő könnyebben megtérül. Ám számtalan más tényező is fontos még, a családdal való kommunikáción keresztül, a kortárs kapcsolatok ápolásán át egészen a saját képességeinkben való hitig. A csapatban való helytállásról nem is beszélve...na jó, pár szót ejtsünk azért arról is!

A csapat

A legtöbb e-sport esetén elvárt, hogy másokkal működjünk együtt a mérkőzések során. Nagyon fontos, hogy egy jól működő csoportban az eredmények is jobban jönnek! Ugyanis a közös cselekvés eredménye több, mint az egyéni erőfeszítések összege. Ehhez viszont úgy kell gondolkodnia mindenkinek, hogy a z Én helyett a Mi legyen előtérben. Ha működik a kommunikáció egymás között, ha a szerepek és közös célok tisztázottak és van egy belső norma/szabályrendszer, amit mindenki elsajátít és betart, akkor jöhetnek a pozitívumok! A jó hangulat, egymás inspirálása vagy motiválása, közös és sikeres ötletelés, megfelelő együttműködés a játékban is és az eredmények. Ha nincs meg a megfelelő háttér és mindenki saját magára helyezi  a hangsúlyt, akkor lesznek gondok. Sértődések, konfliktusok, gyakorlás idejének csökkenése, rossz kommunikáció és összhang, majd a folyamatos rossz eredmények és a lefelé tartó spirál! Ám kellő odafigyeléssel ez is elkerülhető, ha kell akkor embercserékkel, de van sok sok kifinomultabb módszer, ami segíti a közös és sikeres munkát. A szituációból való kilépés mindig a legkézenfekvőbb megoldás, ám legtöbbször messze nem a legjobb!

A közönség

És akkor egy harmadik nézőpont következik, amely szinte legfőképpen szociál – és reklámpszichológia. Az e-sport üzlet. Ahhoz, hogy legyenek versenyek és csudaszép előre haladások, kell a fogyasztás is, ami fenntartja a rendszert. A fogyasztás mértéke viszont befolyásolható, irányítható! Nagyon fontos, hogy a vásárló milyen attitűddel rendelkezik az adott termékkel kapcsolatban. Ez a termék pedig lehet egy elektronikai eszköz, a játék, egy verseny, egy csapat vagy maga a játékos. Összességében ez az, ami miatt hype van a csapatok körül, a folyamatos játékos streamek, a sportszerűséget célzó szabályzatok, a reklámok helye és még sorolhatnánk. Ezért kellenek a JÓ menedzserekés szakemberek ide is, hiszen a verseny nem csak a pályán, hanem a piacon is zajlik és egy csapatot sem lehetne fenntartani csak a nyereményekből. Ezért kellenek olyan emberek, akik megértik, hogy a két szép szemünkért nem fognak szeretni. Hogy egy stadion sír-e vagy nevet a meccs végén csak az dönti el, hogy melyiknek van ott több szurkolója. Ami pedig a múltbéli PR és marketing tevékenységek eredője. A pszichológia pedig ezen szakmákat támogatja elméleti és módszertani eszközökkel. Hiszen az egész rendszer ismételten az emberből indul ki, és ott is ér véget.

Huhh, ennyit az „összefoglalásról”... Természetesen ez nem egy minden részletre kiterjedő iromány, mindössze azt szerettem volna megmutatni, hogy mennyi szinten függünk az emberi tényezőtől még mindig. Az érzelmektől, az attitűdöktől vagy akár az észlelésünktől. Ez alól az esport sem kivétel. És emiatt lehet mindent még jobban és jobban is csinálni. Hiszen a megfelelő tudatossággal képesek lehetünk a problémák orvoslására, a jobb csapatok kialakítására, esetleg egy profit alapon működő rendszer kialakítására.