Darts

Nehéz sorsolást kapott Van Gerwen, Taylor lehet a befutó

megosztom

Pénteken a belgiumi Hasseltben kezdetét veszi a háromnapos darts Európa-bajnokság.

Az első fordulóban hat, a második és harmadik körben tíz, míg az elődöntőben és döntőben tizenegy leget kell nyerni a győzelemhez.

Október elején a World Grand Prix-val beindult a darts nagyüzem, innentől pedig a játékosoknak nem sok pihenőjük lesz a decemberben kezdődő világbajnokságig. Sorra érik egymást a rangosabbnál rangosabb tornák. Október 28 és 30 között kerül megrendezésre az Európa-bajnokság, immáron második alkalommal Belgiumban. Nincs nagy múltja ennek a versenynek, igény viszont van rá, hiszen kevés olyan nem szigetországi major viadal van, ahol a világ legjobbjai gyűlnek össze. A torna különlegessége, hogy a főtáblát az a 32 játékos alkotja, aki a European Touron megszerzett pénzdíjak alapján a legjobb 32 közé tudott kerülni. Ezért találkozhatunk dél-afrikai és ausztrál játékossal, illetve így fordulhat elő, hogy már az első körben összejön olyan párosítás, ami a döntőnek is beillene. Az összdíjazáson tavalyhoz képest 100 ezer angol fonttal emeltek, összesen már 400 ezret osztanak szét. 

A legnagyobb klasszisok közül egyedül a kétszeres világbajnok Adrian Lewis fog hiányozni, aki csupán egyetlen ET-versenyre látogatott el és ott is kiesett már a legjobb 16 között. Ez kevés volt ahhoz, hogy kvalifikálja magát. Nem különösebben erőltette meg magát az angol legenda, Phil Taylor sem, ám a bécsi tornagyőzelme elegendő volt ahhoz, hogy most itt lehessen. A vb-címvédő Gary Anderson valamivel több helyszínre elutazott, de egyiken sem szerepelt valami fényesen, így csak a 19. helyet csípte meg. Nem volt szerencséje a sorsolással, mert azt a James Wade-et kapta, aki viszont elég aktív volt a European Touron, így a negyedik kiemelést kapta a tornán. 

Erre a rangadóra a felső ágon kerül sor, ott ahol a világelső és címvédő Michael van Gerwent is találjuk. A holland zseni nem bízott semmit a véletlenre, egy kivételével az összes ET-n tiszteletét tette.

Mighty Mike uralta az idei European Tour-sorozatot, győzött Venrayben, Münchenben, Gibraltárban, Düsseldorfban, Mülheimben és Sindelfingenben. Tízből tehát hét alkalommal nem talált legyőzőre, összesen 160 ezer angol fontot dobált össze, amivel toronymagasan kiemelkedik a mezőnyből. 

 

 

 

 

Mivel azonban az ő ágára került Anderson, így a már-már megszokott 1.80 körüli oddsa helyett 2.05-öt kapunk. Tavaly egyébként ők játszották a finálét, ami az év egyik legjobb meccse volt. Ezen az ágon érdemes lesz még Kim Huybrechts-re is figyelni, aki hazai közönség előtt extra motiváltan fog színpadra állni. Wade-nek vagy Andersonnak ő lehet a legnagyobb kihívója, míg Van Gerwennek attól a Daryl Gurneytől kell tartania, aki nemrégiben legyőzte őt a PDC German Darts Championshipen, illetve a Simon Whitlock elleni rajt sem ígérkezik sétagaloppnak.

A másik ágon Taylor a legnagyobb favorit, 2008 és 2011 között zsinórban négyszer húzta be az Eb-t, azóta viszont döntőbe sem tudott jutni. Az ősszel két arcát is megmutatta, remek játékkal megnyerte a Bajnokok Ligáját, a World Grand Prix-n ugyanakkor már az első körben elvérzett. Nincs nagyon nehéz sorsolása, bár Alan Norris és Mensur Suljovic veszélyes és jó formában lévő játékosok, de nyilván ellenük egyértelmű favoritnak számít a stoke-i legenda. Az elődöntőben Dave Chisnallal vagy Peter Wrighttal találkozhat.

Ki nyeri a 2016-os darts Eb-t? - a   szorzói.
Játékos Odds
Michael van Gerwen 2.05
Phil Taylor 4.65
Gary Anderson 7.50
Dave Chisnall 15.75
Peter Wright 15.50
Mensur Suljovic 34.00
James Wade 33.00

Taylorban látunk értéket 4.65-ért, a WGP betlijéből nem feltétlenül kell kiindulni, hiszen ott a dupla beszálló komolyan át tudja írni a dolgokat, ráadásul nagyon későn került színpadra, ami nem ízlett neki. Kellemetlenkedők bőven akadnak az ágán, de, ha úgy játszik, mint a Bajnokok Ligájában, akkor a döntőig nem valószínű, hogy megállítják.

megosztom