Forma-1

Hajszálra egymástól Rosberg és Hamilton

A világbajnoki éllovas Nico Rosberg a Japán Nagydíj favoritja, de Lewis Hamilton nagyon ott van a nyomában.

Hatalmas múltra tekint vissza a Japán Nagydíj, a suzukai pálya 1962-ben nyitotta meg kapuit. Az egyik legérdekesebb vonalvezetése van, amely sokszor a pilótákat is megvicceli. Legendás versenyek fűződnek Suzukához, és könnyen lehet, hogy most vasárnap is egy olyan futamnak leszünk a szemtanúi, amit nagyon sokáig nem feledünk. 

A Mercedes két pilótája, Nico Rosberg és a címvédő Lewis Hamilton között ugyanis csupán 13 ezred volt a különbség az időmérőn, ami pokolian szoros csatát vetít előre. A szabadedzéseken egyértelműen a német volt a jobb, de a kvali végére a brit klasszis megmutatta, hogy nagy hiba lenne őt leírni. Hamiltonban ott lehet a tüske a múlt heti balszerencsés futam miatt - motorhiba miatt a vezető helyről kellett feladnia -, így várhatóan extra motiváltan vág neki az 53 körnek. Lehet olyan esélylatolgatással is találkozni, miszerint a két mercis elintézi egymást. Nem egy elvetemült gondolat ez, emlékezzünk csak a barcelonai versenyre, ahol az első körben kilökték egymást, de a sógoroknál sem fogták vissza magukat. Érdekes meccsnek ígérkezik ez közöttük, fogadás szempontjából a legokosabb, ha elkerüljük őket. 

Ha nem amortizálja le egymást Rosberg és Hamilton, akkor a Ferrari és a Red Bull a pódium harmadik fokáért harcolhat. Ami érdekes, hogy az olasz istálló inkább a pálya második felén erős, míg az osztrák csapat a kanyargós első szektorban. Ez Kimi Raikkönenék számára lehet előny, a tempós utolsó szektorban ugyanis lehet előzni. A bukmékerek inkább Max Verstappent vagy Daniel Ricciardót várják a dobogóra, szerintünk viszont a Ferrari finn pilótája lesz a jobb. Az időmérő alapján nincs nagy különbség köztük, de Kimi nagyon érzi ezt a pályát és az utolsó szektorból profitálhat. Sebastian Vettel sem ment rossz időt a kvalin, de még a Maláj futamon történt incidens miatt három helyes rajtbüntetést kapott, így csak a negyedik sorból vághatnak neki a versenynek. 

Sebastian Vettel-Kimi Raikkönen
Hatharom-tipp: Raikkönen végez előrébb
TippmixPro @ 1.55

A McLaren Honda nagyon készült, hogy hazai pályán megmutassa, de Jenson Button már a Q1-ben kiesett, és Fernando Alonso sem szerepelt valami fényesen. Nagy kérdés, hogy a futamban mire lesznek jók, jelenleg úgy tűnik erre a pályára nagyon nem sikerült a vasat jól összerakniuk. Nem úgy, mint a Haas Ferrarinak, amely csapat mindkét pilótája beverekedte magát a top 10-be. Parádés eredmény ez Sebastian Grosjean-tól és Esteban Gutierreztől. Akár még azon is el lehet gondolkozni, hogy mindketten pontot szereznek, amire 4.00-szeres pénzt fizetnek. 

Ki nyeri a Japán Nagydíjat? - a   szorzói
Versenyző Odds
Nico Rosberg 1.95
Lewis Hamilton 2.20
Daniel Ricciardo 15.00
Max Verstappen 15.50
Kimi Raikkönen 17.25
Sebastian Vettel 31.00