Darts

Álomdöntő Dublinban!

A világelső Michael van Gerwen harmadszor, a vb-címvédő Gary Anderson először nyerheti meg a World Grand Prix-t.

Komoly csillaghullással kezdődött a torna, a végére azonban csak összejött az álomdöntő, vagyis a világelső Michael van Gerwen és a regnáló világbajnok Gary Anderson ütközete. Jó kis múltra tekint már vissza az ő rivalizálásuk is, játszottak egymás ellen kétszer a vb-n, összemérték az erejük a Premier League- és az Eb-fináléban is. Ami az összesített statisztikájukat illeti, a holland zseni 21-13-1-re vezet, ami viszont a döntőket illeti 4-3 a skótnak, ebből kettőt idén nyert, Dubajban és Japánban. Ezek nem azok a számok, amikből messzemenő következtetést le lehetne vonni, sokkal fontosabb, hogy milyen teljesítményt nyújtottak a tornán, amire a PDC Hungarian Fan Club egy nagyszerű összesítést készített. 

Amint az a statisztikából látszódik, mindketten elég komoly szintet hoztak. Itt az átlagoknál ugye figyelembe kell venni, hogy dupla beszálló van. A 90 feletti korátlagok már kiválóak, MvG közel 100-as produktuma pedig klasszis teljesítmény. Ott látszik különbség a két játékos között, illetve a kiszállóknál, melyet a holland sokkal hatékonyabban dobja. Azt viszont fontos elmondani, hogy Anderson statisztikáját eléggé lehúzza a Kim Huybrechts elleni negyeddöntője, amikor is kicsit rosszabb lábbal kelt fel és nem úgy ment neki a játék, ahogyan szerette volna. Összességében tehát az mondható el a vb-címvédőről is, hogy nagyszerű formának örvend, és egy gyengébb meccset leszámítva az egész héten magas szintet hozott. 

Ki nyeri a döntőt?
Michael van Gerwen Gary Anderson
TippmixPro @ 1.30 TippmixPro @ 3.00

A mutatott játékuk alapján pazar döntőre van kilátás, egyébként is két ponterős játékos, akik képesek felhúzni egymás teljesítményét. A bukmékereknél egyértelmű favorit Van Gerwen, amivel nehéz vitatkozni, hiszen tényleg zseniális, amit művel, és úgy tűnik, hogy semmivel nem lehet kizökkenteni. De nyilván Andersont nem lehet leírni, ott van az ő kezében is egy brutális körátlag, mint az látható, a legek elején tudni fogja tartani a lépést, hiszen neki is 100 felett van az első 9 nyíl átlaga. Szóval nem olyan sima meccs lesz ez, mint amit az oddsok mutatnak. A holland kétszer megnyerte már a tornát, de egyik sem volt könnyű győzelem, tavaly pedig éppen a fináléban kapott ki. A skótot a major döntőkben nem egyszerű legyőzni, az utóbbi években elég jó százalékban húzta be. Szoros, kiélezett meccset várunk, ahol nüanszok dönthetnek, szóval semmiféleképp sem a hollandban van az érték.