Darts

Egy torna, ahol nem Van Gerwen a címvédő...

Vasárnap este Dublinban elrajtol a World Grand Prix, a szezon ötödik major darts-versenye.

A World Grand Prix minden évben az egyik legjobban várt darts-torna, hiszen a dupla be- és kiszálló plusz izgalmat szolgáltat a mérkőzéseknek. Ilyenre más versenyen nincs példa, de szeretik a játékosok, 1998 óta minden évben megrendezték ezt a viadalt, 2001 óta pedig Írország fővárosa, Dublin ad otthont az eseménynek. Öt év után új szponzorra lett a tornának, de az összdíjazás nem változott, 2014 és 2015-höz hasonlóan, idén is 400 ezer angol fontot dobnak szét, melyből a bajnok 100 ezret tehet zsebre. 

A World Grand Prix-n a világbajnoksághoz hasonlóan szetteket kell nyerni a győzelemhez, méghozzá az az első körben kettőt, a másodikban és a negyeddöntőben hármat, az elődöntőben négyet a döntőben pedig ötöt.

Ahogyan a címben már utaltunk rá, ez kivételesen egy olyan torna, ahol nem a világelső Michael van Gerwen a címvédő, köszönhetően Robert Thorntonnak, aki tavaly a döntőben 5-4-re legyőzte a holland zsenit - amit nem mellesleg mi magunk is megjósoltunk. A rutinos skót akkor úgy vágott neki a versenynek, hogy ez az, ahol szeretne diadalmaskodni, hiszen a dupla beszálló miatt fekszik neki, ráadásul kimaradt a Premier League-ből, így frissebb lehetett a riválisainál. Idén ő is végig versenyezte a tavaszt, így ezt az előnyt most nem élvezheti. Óriási meglepetés lenne ha ismét nem találna legyőzőre, már csak azért is, mert meglehetősen gyenge éve van. De oda kell rá figyelni, mert ezen a tornán most is fókuszáltabb lesz, mint a korábbiakon. A nagyágyúk közül a kétszeres világbajnok Gary Anderson ágára került, amivel annyira nem járt rosszul, ugyanis a Repülő Skótnak nem különösebben fekszik a be- és kiszállós lebonyolítás, nem is tudott még Dublinban soha döntőt játszani. 

Van Gerwen ugyan most nem címvédő, de volt már az, hiszen 2012-ben és 2014-ben is megnyerte a tornát, ráadásul négy éve a győzelme az első major trófeáát jelentette számára, szóval szép emlékek kötik az ír fővároshoz. Zseniálisan jó szezonja van, viszont az őszi-téli darts-maraton nem indult számára a legfényesebben, hiszen az első ízben megrendezett Bajnokok Ligájában nem tudott nyerni. Igaz, ez csak egy két napos torna volt, de kétszer is kikapott nagy riválisától, Phil Taylortól. Az "öreg" ezzel üzent a többieknek, hogy bizony még mindig számolni kell vele, bár valószínűleg senki nem gondolta úgy, hogy ez nem így van, egyedül a statisztikák mutattak erre, hiszen 2014-ben nyert előtte legutóbb Premier-tornát.

A stoke-i legenda 11 alkalommal nem talált legyőzőre Dublinban, viszont 2013 óta döntőbe sem tudott jutni.

A Bajnokok Ligájában mutatott pazar formája alapján nem kérdés, hogy ő az egyik favorit, de pokoli nehéz dolga lesz. Már a második körben összefuthat Mensur Suljoviccsal, aki Thorntonhoz hasonlóan igazi specialistája a tornának. Eltérően a többiektől, ő a dupla 14-et használja a beszálláshoz, amit annyira stabilan tud, hogy el is nevezték Mensur duplának. Ha rajta sikerül átjutnia Taylornak, akkor jöhet egy Peter Wright vagy Dave Chisnall, az elődöntőben pedig, ha minden a papírforma szerint alakul, akkor Van Gerwen. Ennél gyilkosabb utat a döntőig nehezen lehet elképzelni. 

A másik ágon Anderson és Thornton mellett Adrian Lewis-zal és James Wade-del kell még számolnunk. Utóbbi kétszeres bajnoka a tornának és kifejezetten jó formát mutatott a Bajnokok Ligájában. Tökéletes sorsolást kapott, hiszen elkerülte a Taylor - Van Gerwen duót, Lewis-t pedig múlt héten verte, a WGP pedig inkább neki fekszik a stabil dupla 20 és 10 miatt. Egyébként az angol riválisának már Jelle Klaasen és utána Raymond van Barneveld is komoly fejtörést okozhat. Wade számára Anderson legyőzése sem megoldhatatlan az elődöntőben - ha egyáltalán eljut addig a skót -, szóval a legkomolyabb értéket a kétszeres győztes angolban látjuk. Arra, hogy döntőbe jut Wade, 6.50-szeres pénzt fizetnek.

Ki lesz a World Grand Prix 2016-os bajnoka? - a    szorzói
Játékos Odds
Michael van Gerwen 2.10
Phil Taylor 5.25
Gary Anderson 6.00
James Wade 18.75
Adrian Lewis 19.50
Peter Wright 22.00
Dave Chisnall 30.00
Raymond van Barneveld 37.00
Kim Huybrechts 48.00
Mensur Suljovic 50.00

Thornton és Wade a 2014-es meccsükön két 9 nyilas leget produkált, amivel történelmet írtak Dublinban: