Szubjektív

Ez a sztori (is) mutatja, mi a baj magyar focival

  • ivan

A magyar válogatott német szövetségi kapitánya az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorának adott hosszabb lélegzetvételű interjút, amelyben többek között arról is beszélt, hogy szerinte a magyar futball egyik legnagyobb problémája, hogy a benne dolgozók nem elég nyitottak az innovációra. Az adás után egy nappal az egyik (volt) NB I-es tréner alá is támasztotta Storck mondandóját.

Fotó: mlsz.hu (archív)

A sikeres Európa-bajnoki szereplés után gyorsan véget ért a "nagy összefogósdi" a magyar futballban, a magyar válogatottat 44 év után világversenyre kijuttató német kapitány is egyre több kritikát kap "belülről". Nyilván nem kell túlmisztifikálni Bernd Storck szerepét sem, de egyértelműen látszik, hogy más kultúrából jött, azt a német iskolát képviseli, amely meghatározta a világ labdarúgását az elmúlt 10-15 évben, éppen ezért a magyar futballban való szerepvállalásával csak nyerhetünk. A rutinos riporternek számító Baló György az interjú alatt próbált minden témára kitérni, a kapitány pedig válaszolt is becsülettel, a legelgondolkodtatóbb rész pedig talán az volt, amikor a fejlődés fenntarthatóságáról értekezett. 

"A mostani, innovatív úton kellene továbbmennünk, mert amúgy a nyitottság nélkül semmi esély arra, hogy a magyar foci tovább fejlődjön. A kelet-német klubok is többet fejlődtek, mint a magyar csapatok, infrastruktúrában és a módszereket tekintve is, az egyesítés óta eltelt 20-25 év alatt. Ez történik most Magyarországon is, a továbbfejlődés, a "know how" behozatala.

Rá kell jönni, hogy nem az van, hogy mi már mindent tudunk, és nincs szükségünk segítségre, nyitni kell!

Én is továbbfejlesztem magam, voltam Guardiolánál, Ancelottinál, ezen az úton mindenkinek végig kell mennie. A saját orrunknál tovább kell látni" - nyilatkozta a műsorban Bernd Storck. A teljes beszélgetést egyébként itt lehet megnézni, érdemes ráfordítani pár percet, mert Storck mondanivalóját hallgatva bizony elhatalmasodik az emberen az (egyre inkább ismerős) érzés, mikor rájön, hogy az elmúlt 20-25 évben mennyire átvágták (a tudjuk kik) a palánkon.

A szerda késő esti műsor után aztán csütörtök reggel belefutottam egy Véber György-interjúba, amit a goal.com magyar kiadása készített a jelenleg a megye I-ben szereplő Nagykőröst irányító szakemberrel. Itt gyorsan le is szögezném, hogy személy szerint csípem "Véber-nagyúr" munkásságát és fanatizmusát, szerintem üde színfoltot jelentett a NB I-es edzők között, és nemcsak azért, mert rendkívül szórakoztató nyilatkozatokat adott. A játékról alkotott filozófiája jóval szimpatikusabb, mint néhány kollégájáé, azok a csapatok, ahol megfordult, ritkán játszottak szar meccseket, más kérdés, hogy Véber támadófocija ritkán párosult eredményességgel is.

De szimpátia ide vagy oda, Véber is beállt a külföldi edzőket támadók sorába, amitől viszont már lassan falra mászik az ember. Persze, nyilván savanyú a szőlő, hiszen a megye I-ben dolgozni mégsem olyan, mint az NB I-ben, de akkor is. Íme:

Az NB I tabellája és az edzők *
1. német 11 7 1 3 16 - 7 22
2. norvég 11 6 2 3 24 - 12 20
3. német 11 5 4 2 22 - 14 19
4. MAGYAR 11 5 3 3 14 - 12 18
5. olasz 11 5 2 4 17 - 10 17
6. szerb 11 4 3 4 16 - 15 15
7. portugál 11 4 2 5 15 - 17 14
8. MAGYAR 11 3 4 4 5 - 11 13
9. MAGYAR 11 3 4 4 6 - 14 13
10. MAGYAR 11 2 5 4 9 - 12 11
11. MAGYAR 11 2 4 5 11 - 19 10
12. MAGYAR 11 2 2 7 11 - 23 8
*Sóstó felett az ég - Videoton blog

"Nagyon elszomorít az NB I színvonala. Szinte az összes csapat a védekezésre helyezi a hangsúlyt, ez nem tesz jót a színvonalnak. Gyengék a meccsek, a 12 csapatos bajnokság nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket... Az viszont nem tetszik, hogy ennyire bízunk a külföldi szakemberekben, amikor számos magyar edző hever parlagon. Ha megnézzük, akkor az utóbbi évtizedekben igazából semmilyen maradandót nem alkottak, ami indokolná, hogy ennyire favorizáljuk őket" - fogalmazott a Pápa, a Pécs és a Mezőkövesd korábbi vezetőedzője.

Szóval csak a szokásos rizsa ment arról, hogy a külföldi edzők semmivel nem tudnak többet, mint a mieink. Ennek megítélése nézőpont kérdése, de a helyzet az, hogy a magyar trénerek sem értek el semmit. Sajnos. De ami az igazán szomorú, hogy képtelenek ezt beismerni.

Valójában elég hosszú listát lehetne összeállítani azon magyar szakemberekről, akik lépten-nyomon hasonló véleményüknek adnak hangot. Például a múlt héten egy interjúban az egykori kiváló támadó, Kiprich József elmélkedett a külföldi szakemberek feleslegességéről. "Kipu" jelenleg szintén a megyei I-ben tevékenykedik.

De felesleges is nevesíteni az edzőinket, hiszen triviális okokból kifolyólag gyakorlatilag minden magyar tréner ugyanazt a követ fújja, maximum néha valamelyikük kiszólása a szokottnál is nagyobbat durran. Mint például amikor Mátyus Jani azt találta mondani, hogy a Barcát is simán tudná irányítani, vagy amikor Bognár Gyuri szakmai barbárnak nevezte az azóta már a Seria A-s edzőknek továbbképzéseket tartó és jelenleg a Fiorentina kispadján dolgozó Paulo Sousát.

Hogy a magyar futball miért került a béka segge alá az elmúlt 2-3 évtizedben, arról nagyon sokan, nagyon sokszor beszéltek már. A kérdés nyilván összetett, mindenesetre Bernd Storck feltűnése az egyik legfontosabb szegmensre világít rá: hozzáállásban és gondolkodásmódban nagyon súlyos a lemaradásunk.


A magyar válogatott október 7-én Svájcot fogadja a világbajnoki selejtezősorozat 2. fordulójában. A mérkőzés telt ház előtt kerül megrendezésre, Bernd Storck szövetségi kapitány pedig hétfőn elkezdte a felkészülést a válogatottal. 

   
  1 x 2
Magyarország-Svájc 3.00 3.05 2.38
186541
[2059299] 2016-10-07 20:45:00 Magyarország - Svájcx;