Vízilabda

Az utóbbi évek legizgalmasabb bajnoksága jöhet

Kedden elstartol a férfi vízilabda OB I 2016-2017-es idénye. A Szolnok mellett három csapat is esélyes az aranyra.

Kedden tizenhat együttes részvételével, két csoportban elrajtol a honi férfi vízilabda élvonalának 2016/17-es bajnoki idénye. Az elmúlt évekhez képest nem egyesélyes a bajnokság, hiszen a címvédő Szolnok mellett még három csapat is az aranyéremre pályázik.

A Tisza-partiak igen nagy átalakuláson estek át a nyáron, hiszen több meghatározó játékosukat is elveszítették. Madaras Norbert, Varga Dániel és Stefan Mitrovics a Ferencvároshoz, míg Decker Attila a Honvédhoz igazolt. Igaz, egy óriási fogadása  volt a a szolnokiaknak, hiszen egy friss olimpia bajnokot sikerült leigazolniuk Andrija Prlainovics személyében. Papíron ugyanakkor gyengült a Szolnok az elmúlt idényhez képest, de még így is roppant erős kerete van, és minden esélye megvan az aranyéremre.

A szolnokiak egyik nagy kihívója az egri csapat lesz, amely tavaly öt mérkőzésre kényszerítette a fináléban a regnáló bajnokot. Ugyan Szivós Márton és Zalánki Gergő távozott, míg Biros Péter visszavonult, Decker Ádámot és Kovács Gergőt sikerült magukhoz édesgetniük a hevesieknek, vagyis a sárga-kékekkel idén is számolni kell.

Az első forduló programja - a     szorzói
Mérkőzés 1 X 2
Szeged-Szentes 1.05 12.00 10.50
Honvéd-Miskolc 1.10 10.00 8.00
BVSC-Kaposvár 1.15 9.50 6.30
Vasas - Debrecen 1.65 6.80 2.65

Talán az OSC-nél volt a legkisebb vérátömlesztés a holt szezonban, hiszen az előbb említett Decker Ádámon kívül a fontosabb játékosok közül csak Kevin Graham hagyta el a csapatot. Az érkező oldalon viszont rutinos játékosok és egy fiatal titán- Szlobodan Nikics, Lukas Seman és Zalánki Gergő - nevét is olvashatjuk, vagyis Vincze Balázs együttesére is oda kell figyelni.

A nagy hármas mögé feljött a Fradi, köszönhetően annak, hogy a zöld-fehérek a fél szolnoki csapatot - Madaras Norbert, Varga Dániel, Stefan Mitrovics - leigazolták a nyáron, illetve Szirányi Balázst is, aki nem is oly rég a Barcelonetával nyert Bajnokok Ligáját. A távozó nevek az előbb említettek mellett eltörpülnek, vagyis Varga Zsolt tanítványai akár még a bajnoki aranyért folyó csatába is beleszólhatnak.

Az előbb említett négy együttes után, egy nagy szakadékot követően, a Honvéd következik, hiszen a piros-fehérek Decker Attila, Szivós Márton szignóját is megszerezték a nyáron. Így ha a bajnokságba nem is szólhatnak bele, de a Kőér utcában szerezhetnek néhány kellemetlen pillanatot az erősebb csapatoknak Vad Lajosék.

A többieket a futottak még kategóriába sorolhatjuk, de őket sem szabad egy kéz legyintéssel elintézni, hiszen szinte minden klubba jutott egy kiváló idegenlégiós és egy klasszis magyar játékos. Megannyi helyen találhatunk holland válogatott pólóst, Miskolcon pedig például az amerikai Alex Bowen és a montenegrói Szasa Misics nevével is találkozhatunk.

Az OB I alapszakaszának két csoportja:
A csoport B csoport
Szolnok Eger
OSC Ferencváros
Szeged BVSC
Vasas Honvéd
Debrecen Miskolc
Szentes Kaposvár
Pécs UVSE
KSI Tatabánya

Ahogyan az előző szezonban, most is két, egyformán nyolcas csoportban zajlanak az alapszakasz küzdelmei, amelyeket körmérkőzéses rendszerben, oda-vissza alapon vívnak a csapatok.

A kiírás szerint december 10-én játsszák az idei utolsó fordulót, majd január 14-én folytatódnak a csatározások. Az alapetap február 4-án zárul, s február 22-től következik a középszakasz. Itt már a két csoport 1-4. helyezettjei játszanak majd egymással, míg az alsóházban az 5-8. pozícióban végzettek kapnak helyet. Mindkét nyolcasban körmeccses szisztémában két-két mérkőzést vívnak a gárdák, majd - a felsőházban április 15-től - jön a rájátszás, melynek végén a bajnoki finálé az egyik fél három sikeréig tart majd.

Az ob I első három helyezettje vehet részt a 2017/2018-as Bajnokok Ligájában, míg a 4. az Eurokupában, a második számú kontinentális sorozatban való szereplésre jogosult. Ha a Magyar Kupa idei győztese a bajnokságban az első négyben végez, ebben az esetben az 5. helyezett csapat is indulhat az Eurokupában.

A bajnokság 16. helyezettje kiesik az élvonalból, míg a 15. helyen végzett csapat két győzelemig tartó osztályozót játszik az ob I/B-s bajnokság második helyezettjével. 

Ki nyeri az OB I-et? - a     szorzói
Csapat Odds
Szolnok 2,80
Eger 3,60
OSC 3,60
FTC 3,60
Honvéd 50,00
BVSC 60,00
Szeged 80,00
Debrecen 150,00
Miskolc 150,00
Vasas 300,00
Kaposvár 500,00
Tatabánya 500,00
Pécs 500,00
UVSE 500,00
Szentes 700,00
KSI 700,00