Darts

Holland siker a Bajnokok Ligájában is?

Hétvégén első alkalommal kerül megrendezésre a Champions League of Darts.

Úgy döntött a BBC, hogy ő is szeretné kivenni a részét a jól működő PDC-bizniszből, ezért megalkották a Champions League elnevezésű darts-tornát, melyen nyolc bajnok, nyolc világklasszis játékos méri össze tudását egy hétvégén, a győztes pedig 100 ezer angol fonttal lesz gazdagabb. A BBC egyébként soha korábban nem vetített PDC darts-eseményt, viszont csalódni aligha fogunk bennük, hiszen a BDO-világbajnokságot minden évben ők adták. Szakértői csapat nélkül elképzelhetetlen egy minőségi darts közvetítés Angliában, a BBC-n többek között Paul Nicholson és Mark Webster - aktív profi játékosok - elemzi majd a történéseket.

A csoportmeccseken 10 , az elődöntőben és a döntőben 11 leget kell nyerni a győzelemhez.

A lebonyolítás kicsit eltér a nagy többségtől, itt ugyanis csoportmeccsek után alakul ki a legjobb négy mezőnye, ahonnan már egyenes kieséses rendszerben küzdenek. Két négyfős csoport lesz, ahonnan az első kettő jut tovább. A csoportmérkőzésekre szombaton délután és este, illetve vasárnap délután kerül sor, míg az elődöntő és döntő vasárnap este lesz. A hazai "pálya" előnyét senki nem élvezheti majd, hiszen a tornának a Cardiffban található Motorpoint Aréna ad otthont, walesi játékos pedig nincs a mezőnyben.

Na, de most már essen szó a főszereplőkről is. Az "A" jelű kvartettet Michael van Gerwen, Phil Taylor, Peter Wright és Robert Thornton alkotja, míg a "B" jelű négyesben Gary Andersont, Adrian Lewist, James Wade-et és Michael Smith-t találjuk. Miután ők nyolcan állnak a világranglista első nyolc helyén, így ennél erősebb mezőnyt nem lehet összerakni. 

Azzal, hogy van Gerwen és Taylor egy kvartettbe került, az már biztossá vált, hogy létrejöhet az álomdöntő közöttük. Nehéz lenne nem a holland világelsőt favoritként megjelölni, hiszen idén is egészen pazar szezont fut.

Van Gerwen 2016-ban már 16 tornán diadalmaskodott, köztük az összes major-verseny trófeát elhódította.

MvG szűk egy hónapja nem talált legyőzőre, nyert Perth-ben, két német European Tour-állomáson, illetve behúzott egy Players Championship-tornát, ahol nem mellesleg egy 9 nyilast is dobott. Eközben Taylor, Anderson és Lewis a szeptembert pihenéssel töltötte. Az ő formájuk tehát kérdőjel, így elég nehéz esélyt latolgatni. Ami mindenféleképpen a két angol sztár ellen szól, hogy meglehetősen régen nyertek legutóbb major tornát. Ez köszönhető van Gerwen uralkodásának, de, ha nem ő, akkor általában Anderson volt a befutó. Így előzetesen a két csoportot illetően a legnagyobb kérdés, hogy Wright vagy Wade bele tud-e szólni a nagyok dolgába. Érdekes versenynek ígérkezik, gyakorlatilag ezzel rajtol az őszi/téli darts-maraton.

Ki nyeri a Bajnokok Ligáját? - a    szorzói
Jétékos Odds
Michael van Gerwen 1.75
Phil Taylor 6.00
Gary Anderson 6.00
Adrian Lewis 15.50
Peter Wright 17.25
James Wade 21.00
Michael Smith 34.00
Robert Thornton 76.00