Forma-1

Újabb Mercedes-siker vagy élre tör a Red Bull?

Az osztrák istálló győzelmi reményekkel érkezett Szingapúrba, de az időmérő alapján még mindig a Mercedes a favorit.

Elérkeztünk a Forma-1-es versenynaptár egyik legkülönlegesebb állomásához, a Szingapúri Nagydíjhoz, ahol a csillogás és pompa közepette egy brutálisan nehéz utcai pálya vár a pilótákra. Sok tekintetben különleges ez a hétvége, amellett, hogy a falak mellett milliméterekkel autóznak, még ráadásként mindezt éjszaka teszik. Ahogyan a Red Bull klasszisa, Daniel Ricciardo fogalmazott, ez az év talán legkeményebb versenye, a pilóták 99 százaléka így gondolja. Nem csak maga a pálya nagy kihívás, hanem a pokolian magas páratartalom is, szóval minden szempontból topon kell lennie annak a pilótának, aki győzni szeretne Szingapúrban.

Tavaly a Mercedesek itt voltak a leginkább sebezhetőek, olyannyira, hogy sem Nico Rosberg, sem pedig Lewis Hamilton nem tudott felállni a dobogóra. Ezek után nem csoda, hogy például a Red Bull ezt a versenyhétvégét várta a leginkább az idei bajnokságban. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a német istálló gyógyírt talált az egy évvel ezelőtti problémákra, hiszen az időmérőn Rosberg agyonverte a mezőnyt. Több, mint félmásodpercet osztott ki a többieknek, persze hasonló volt a helyzet két héttel ezelőtt Olaszországban is, csak akkor Hamilton oktatta a mezőnyt egy körön, a versenyben viszont ez nem mutatkozott meg. Nagy hiba lenne tehát leírni a második helyről rajtoló Daniel Ricciardót, könnyedén előfordulhat, hogy a Red Bullnak lesz a legjobb a versenytempója, ráadásul az ausztrál pilóta szuper-lágyról rajtol majd, míg Rosberg ultra-lágyról, tehát a gumistratégiájuk is eltér.  

Ami a Mercisek külön csatáját illeti, a brit világbajnok kisebb hendikeppel várja a rajtot, csak a harmadik lett az időmérőn. Innen természetesen még bőven építkezhet, de hét tizedes hátránya Rosberghez képest nem fest valami jól, főleg, hogy a szabadedzéseken sem tűnt meggyőzőbbnek a germán riválisánál. A Red Bullhoz hasonlóan a Ferrari is nagy reményekkel érkezett Szingapúrba, de Sebastian Vettel technikai hiba miatt csak a mezőny végéről vághat neki a 61 körnek, és Kimi Raikkonen sem tudott a közvetlen riválisok elé kerülni. Vettelnek ez különösen fájó lehet, hiszen ő a címvédő. Ugyan a biztonsági autós szakasz szinte garantált ezen a pályán, de akkor is nehéz elképzelni, hogy Vettel innen akárcsak dobogóra álljon. A safety car egyébként egy olyan faktor, amivel itt mindig számolni kell, hiszen eddig az összes Szingapúri Nagydíjon szerepet kapott. Alapból kockázatos végső győztesre fogadni, de ezen a futamon ez hatványozottan igaz, ugyanakkor Ricciardo 3.60-as oddsának nehéz ellenállni. Egyrészről más stratégián van, mint a vetélytársai, másrészről elképesztően érzi az utcai pályákat, harmadrészt pedig komoly potenciál van a Red Bullban. 

Ami a középmezőnyt illeti, egyértelműen a Torro Rosso-val kell számolni a leginkább. Amennyire szenvedtek az elmúlt futamokon, most annyira rátaláltak a helyes beállításokra, illetve ezen a pályán a már jó ideje nem fejlesztett Ferrari motor is versenyképes lehet. Két pontszerző hely kinéz nekik, ami 1.72-szeres pénzt ér. A Williamsek szereplése abszolút csalódás volt az időmérőn, egyik pilótájuk sem tudott a legjobb tíz közé kerülni. Ez nem az ő pályájuk, a komoly motorerejük itt kevésbé tényező. Persze a futam az nekik is tartogathat még előrelépést, jelenleg ugyanis a Force India sem olyan meggyőző, ráadásul Sergio Perezt még nyolc hellyel hátrébb is sorolták. Ami már az egész hétvége alatt látszódott, hogy ez nagyon nem a Haas versenye lesz, különösen nem Romain Grosjeané, aki az egyik szabadedzésen és az időmérőn is odacsapta a vasat a falhoz. Tegyük hozzá gyorsan, hogy nem a francia hibája, a csapat nem találja a beállításokat, mindkét alkalommal furán viselkedett az autó Grosjean alatt, ez okozta a vesztét. A futamot illetően pedig várhatóan a váltócsere, ami öthelyes rajtbüntetést von maga után.

Ki nyeri a Szingapúri Nagydíjat? - a    szorzói
Versenyző Odds
Nico Rosberg 1.80
Daniel Ricciardo 3.60
Lewis Hamilton 4.10
Max Verstappen 10.50
Kimi Raikkonen 26.00
Sebastian Vettel 92.00