Darts

Fogadjunk outsiderre és nyerjünk nagyot!

Újabb állomásához érkezett a darts European Tour, a hétvégén Sindelfingenben lépnek színpadra a nagyágyúk.

A végéhez közeledik a European Tour, szeptember 16 és 18 között az utolsó előtti versenyre kerül sor a németországi Sindelfingenben. Ez lesz a kilencedik állomás, a torna pedig a European Darts Grand Prix névre hallgat. A lebonyolítás a szokásos, pénteken az első körre került sor, a 16 továbbjutó másnap a 16 kiemelttel küzdhet meg. Csütörtökön rendezik a selejtezőket, melyben az a Végső János is tábla elé áll, aki első magyarként a múlt héten főtáblára tudott jutni a nyolcadik állomáson, Mülheimben. 

A nagy négyesből csak Michael van Gerwen indul ezen a versenyen, vagyis Phil Taylort, Gary Andersont és Adrian Lewist nem láthatjuk. A távollétükben toronymagas favoritnak számít a holland zseni. Az idei nyolc ET-viadalból heten tette tiszteletét, ebből pedig ötöt megnyert. Németországban különösen eredményes, Hamburgban, Düsseldorfban és Mülheimben sem talált legyőzőre. Két hete a riesai szereplést betegség miatt visszamondta, de múlt héten bizonyította, hogy semmi gond a formájával. Amikor nagyon kellett, akkor egy 115-ös átlaggal sokkolta ellenfelét, míg a döntőben 4-5-ről egy 13 és egy 11 nyilassal fordított és húzta be a trófeát. A kérdés, hogy lesz-e olyan játékos, aki képes megálljt parancsolni neki?

Ha az ágát nézzük, akkor erre talán annak a Mensur Suljovicnak van a legnagyobb esélye, aki Riesában megnyerte a van Gerwen nélküli tornát, míg múlt héten döntőbe jutott és sokáig jól is állt a hollanddal szemben. Érdekesség, hogy tavaly épp ezen a helyszínen tudta Suljovic legyőzni MvG-t, a torna egyik meglepetését szolgáltatva ezzel. A sógorok kiválóságának viszont előtte még James Wade-en is át kell rágnia magát, ami Mülheimben ugyan sikerült, de kétszer egymás után nem ígérkezik könnyű feladatnak. A címvédő Kim Huybrechts-re is érdemes lesz odafigyelni, aki szintén jó formának örvend, szeptemberben játszott már egy döntőt és elődöntőt. Nem lesz ez annyira egyszerű van Gerwennek, de értéket inkább az alsó ágon szereplő játékosokban találunk.

A tavalyi döntős Peter Wright a legnagyobb név a tábla másik dekádjában, de ő nincs most csúcsformában. Volt egy-két jobb meccse, de a stabil jó teljesítmény hiányzott nála. Simon Whitlock vagy Benito van de Pas is megviccelheti, ezért a 9.25-ös odds ellenére nem tennénk rá. Sokkal csábítóbb Jelle Klaasenre a 41-szeres pénz. A holland kiválóan játszott Mülheinben, de nagy riválisa, van Gerwen 115-ös átlagával nem tudott konkurálni. Nem rossz a sorsolása, Michael Smith verhető számára, mint ahogyan Dave Chisnall is, aki szintén szolidabb formát mutat az őszi/téli nagy roham előtt. Ha tehát egy nevet kell mondanunk, akkor Klaasenre fogadnánk, szerintünk ennél jóval esélyesebb, ha pedig eljut a döntőbe, akkor már komoly profittal szállhatunk ki.

Ki lesz a European Darts Grand Prix bajnoka? - a    szorzói
Játékos Odds
Michael van Gerwen 1.75
Peter Wright 9.25
Dave Chisnall 9.25
Michael Smith 17.50
James Wade 23.00
Benito van de Pas 24.00
Kim Huybrechts 27.00
Mensur Suljovic 30.00
Ian White 35.00
Jelle Klaasen 42.00