NFL

A Packers lesz a bajnok, betlizik a Patriots? - Tippek, jóslatok!

Néhány óra és kezdetét veszi az amerikai foci őrület, indul a 2016/17-es NFL-szezon. Tojáslabda-fanatikus szerkesztőinket pedig tippelésre adták a fejüket.

Ki lesz a bajnok?

NitroHUN: Tudjuk, mennyire nehéz megtippelni a bajnokot az NFL-ben, ezért én a legjobb csapatot írtam be ide (Arizona). Hogy aztán Carson Palmer egészséges marad-e, az már más kérdés. A Packerst talán biztonságibb tippnek érezném, de a jelenlegi ismereteink szerint a Cardinalsnak áll a zászló.

LuckyLuck: De nagyon nem szeretem a bajnokot megtippelni, de ha már nagyon muszáj...legyen a Packers. Elsősorban Rodgers-klasszisa és a keret mélysége miatt, továbbá a Detroit, Chicago duó nem tűnik valami erősnek, a Minnesota pedig kiszállt Teddy egész éves sérülésével, így adott a rájátszás.

Varin: Az előző évben Jordy Nelson sérülése jelentősen átírt minden forgatókönyvet, Randall Cobbnak kis túlzással egyedül kellett vezetnie a receivereket. Ezzel együtt is elfogadható évet zártak a Sajtfejűek, ugyanis már a Redskins elleni Wild Card-találkozón is underdognak hozták ki őket. A csoportgyőzelem (főleg Teddy Bridgewater sérülése miatt) már most is a zsákban van, ráadásul egy ilyen Bearsszel és Lionsszal megáldott csoportban a 6-0 alapnak tűnik. A holtidőszakban a falak megerősítésén dolgoztak, ennek megfelelően az első öt körben három falember és két linebacker érkezett - ezzel a szakértők szerint az egyik legjobb védelmet összehozva Wisconsinban. Ha elkerülik a sérülések a Packerst és Nelson tudja pótolni James Jonest, akkor a Sajtfejűek nagy reményekkel vághatnak neki az évnek.

Nagelb: Tavaly a támadósor jelentősen alulmúlta az elvártakat, amiben nagy szerepet játszottak a húzóemberek sérülései. Idén mindenki egészségesen vág neki a szezonnak Green Bayben. A csapat gyakorlatilag egyben maradt, a folyamatosság és az utánpótlás biztosítva van szinte minden poszton. Támadásban jelentős javulást várok az elmúlt évhez képest és úgy gondolom, hogy a védelem is képes lesz hozni legalább a tavalyi szintet, de inkább többet, így pedig abszolút esélyesei nálam a bajnoki címnek.

Tippek a bajnokcsapatra
NitroHUN LuckyLuck Varin Nagelb

Ki lesz a szezon meglepetéscsapata?

NitroHUN:  Akárcsak a Cardinalsnál, itt is fontos megemlíteni, hogy ez szigorúan a számok és az előrejelzések alapján igaz, de látva az elmúlt 15 évet, simán elképzelhető, hogy a célvonal (playoff) előtt megbotlanak a saját cipőfűzőjükben, vagy a szerencse pártol el tőlük ismét. Mindenesetre én úgy gondolom, szórakoztató lesz nézni a fekete sereget (Oakland).

LuckyLuck: Colts-szurkolóként fájó kimondanom, de a Jacksonville nagyon korrektül igazolt és a a drafton is belenyúltak a tutikba. Délen szinte biztosan kellemetlenkedni fognak, de megkockáztatom, hogy lesz egy-két olyan győzelem a nevük mellett, amire felkapjuk a fejünket.

Varin: Az elmúlt években láthattuk, hogy a bajnoki címhez nem kell szenzációsan jó támadósor, elég egy átlagos, ha van mellette egy remek védelem. A Jetsnél most mindez megvan. A védelmük erős, gyors, szenzációs cornereik vannak, igazán van potenciál ebben a csapatrészben. Matt Forte szerződtetésével a támadósorba egy nagyot kockáztatnak, de a Medvék legendájában még ott van egy-két évnyi klasszis teljesítmény. Ha Fitzpatrick hozza a tavalyi, igencsak megbízható játékát, akkor komoly borsot törhetnek a Patriots orra alá a csoportban, de egy WC-kört azért én simán megszavaznék nekik.

Nagelb: Papíron kiválóan néz ki a Jacksonville. Az előző szezon második felében már mutattak nagyon szép dolgokat a labda mindkét oldalán. Az offseason alatt sikerült mélységet is adni a keretnek, így ha a fejlődésük nem torpan meg, simán playoff-ba juthatnak ebben a nagyon kiegyenlített főcsoportban. Ha azonban az új igazolások nem válnak be és a támadók sem tudják hozni ugyanazt a szintet, amit tavaly, akkor ez a szezon óriási bukta is lehet számukra. Az ő esetükben csak végletekben tudok gondolkodni. Vagy playoffba jutnak, vagy messze lemaradnak róla, köztes állapotot véleményem szerint nincs.

Tippek a meglepetéscsapatra
NitroHUN LuckyLuck Varin Nagelb

Melyik csapat betlizik?

NitroHUN: A betli relatív kifejezés, hiszen simán lehet, hogy a harmatgyenge csoportból így is playoffba jut a New England, de nem gondolnám, hogy idén annyira super bowl-esélyesek lennének, mint eddig. Peyton Manning esetében láttuk, hogy a kor nagyon hirtelen üt be az irányítóknál, ráadásul Sebastian Vollmer és Dion Lewis sérülése sem segített a helyzetükön.

LuckyLuck: Nem tudom mennyire számítana az betlinek, hogy a Cincinnati rájátszásba jut, de ott ismét nem nyer meccset, ez inkább már törvényszerű lenne, szóval a Patriotsra teszem a voksom. Brady komát négy meccsig nem látjuk csak a pálya szélén, a riválisok pedig nem erősítettek olyan rosszul. 

Varin: Philadelphiában évekkel ezelőtt lemondtak a "majd idén megmutatjuk" hozzáállásról és rájöttek, ebből bizony nem lesz ebben az évtizedben bajnoki cím. A teljes megújulás jegyében a labda mindkét oldalán tisztogatás kezdődött: az 1/2-es Carson Wentz lesz a kezdő irányító, Sam Bradfordot el is küldték Minnesotába. Chip Kellyre sem tartottak igényt, így Doug Pederson elsőként ülhet a vezetőedzői székbe. Az Eagles kerete átlagon alulinak mondható, kevés igazi sztárral. Ráadásul az NFC East három, hasonló erősséhű csapata mögött nem valószínű, hogy labdába rúghatnak majd Coxék. Egy 4-12 néz ki számukra idén, hogy aztán majd évek múlva talán összeálljon valami elfogadható Pennsylvániában.

Nagelb: A keret bombaerős Arizonában, sokak szerint az övék a legkomplexebb és legjobb játékosállomány jelenleg a ligában. Éppen ezért egyértelműen a Super Bowl-ba kerülés az elvárás velük szemben, ha pedig ez esetleg nem sikerül majd, akkor úgy gondolom, hogy azt nyugodtan nevezhetjük betlinek. A nyomás hatalmas lesz rajtuk egész szezonban, a csoportjuk, és a teljes főcsoport is erősödött tavaly óta, és a kulcsjátékosok közül többen is nagyon sérülékenyek (pl. Carson Palmer) ezáltal nagy hamar derékba törhet az egész évük. Ha most jósolnom kellene, azt mondanám, hogy a fentiekre tekintette idén a rájátszás első köre lesz a végállomás számukra..

Tippek a betliző csapatra
NitroHUN LuckyLuck Varin Nagelb

Ki nyeri az NFL 2016/17-es szezonját? - a    szorzói
Csapat Odds
Seattle Seahawks 8.75
Green Bay Packers 9.00
New England Patriots 9.00
Carolina Panthers 10.00
Pittsburgh Steelers 11.00
Arizona Cardinals 11.50
Cincinnati Bengals 16.50
Denver Broncos 20.00