E-sport

Ezekre figyeljünk, ha a LoL-ra fogadunk!

  • Thanatos

Mostanra már láthatjuk, hogy az e-sport és a League of Legends nem csak népszerű, hanem folyamatosan megtöltött versenynaptárral is rendelkezik. A legtöbb sportnak vannak olyan eseményei, amelyek jelentősége, kiszámíthatatlansága vagy érdekessége miatt érdemes fogadásokat kötni rájuk. Ez alól a LoL sem kivétel, de vajon mik a legfontosabb történések és mutatók, amikre érdemes odafigyelni?

Amennyiben még nem vagy járatos az e-sport és a League of Legends világában, akkor érdemes elolvasnia bemutató cikkünket, valamit a különböző versenyekről szóló összefoglalót!

Az első és legfontosabb, hogy a League of Legends esetében nincsenek döntetlen mérkőzések. A Nexus vagy az egyik, vagy a másik csapat által dőlni fog, tehát nem járhatunk pórul a hosszabbítással, hiszen az sincsen. Ám nem minden ütközet tart 1 mérkőzésig, hanem vannak az úgynevezett BO2, BO3, BO5 szériák ("best of X"), melyek azért különböző lehetőségekkel kecsegtetnek. A BO2 két mérkőzésből áll, a BO3 kettő győzelemig megy, a BO5 pedig három győzelemig. Számtalan izgalmat tartogatott már a nézők számára mindegyik lehetőség, hiszen a fordítás vagy a végső győzelem az utolsó pillanatig benne van a levegőben, amit a profi csapatok nem félnek kihasználni...

Élő közvetítések angol nyelven: lolesport.com

Élő közvetítések magyar nyelven: https://www.facebook.com/magyarloltv/

A győzelem - vereség bejóslása mellett érdemes lehet figyelni a játékosok teljesítményére is. Ezek közül a legfontosabbak a Kill (Gyilkosság), Assist (Támogatás) és a Death (Halál)mutatók. Az, hogy kinek lesz a legmagasabb vagy alacsonyabb értéke ezek közül, mérkőzésről mérkőzésre változik, így lehet próbálkozni bőven, a fogadóiroda lehetőségeihez mérten. Arról nem is beszélve, hogy a hivatalos adások minden alkalommal választanak egy játékost, aki az adott mérkőzésen nyújtott teljesítménye alapján a legjobbnak bizonyult. Így el lehet kacérkodni a gondolattal, hogy vajon ki és mikor tér vissza régi "világverő" formájába, vagy meddig képes valaki a csúcson maradni, hiszen fogadásunk múlhat rajta!

A League of Legends mérkőzések esetében nem szabad elmennünk a különböző célpontok és fontos mérföldkövek mellett. A közös ezekben, hogy egy játékos viszi be a végső, halálos csapást rájuk, ám egy csapat részesül az előnyből. Mindegyik közül ezek igényelik a legnagyobb tapasztalatot, hiszen az aktuális formája egy csapatnak vagy játékosnak nagyban meghatározza azt, hogy miképpen tud ezekre szert tenni. Ráadásul nem feltétlen biztosítják a győzelmet, így nem is feltétlen része minden stratégiának. Párat azért röviden megpróbálunk kiemelni és összefoglalni, amiket érdemes lehet legalább megfigyelni, amíg nem szerez az ember magának elég gyakorlatot a várható eseményekről. 

Az első gyilkosság (FirstBlood) például jelentős aranymennyiséget ad, ahogyan az első ledöntött torony is, emiatt pedig külön érdekesség lehet, hogy melyik csapat / játékos hozza ezeket el. Az Idézők Szurdokában (SummonersRift) vannak különböző hatalmas szörnyek, amelyek elpusztítása szintén előnyhöz juttatja az adott csapatot, ráadásul szinte kivétel nélkül újraélednek bizonyos idő után, ami egy elhúzódó mérkőzés esetén külön érdekesség. Kiemelkedik közülük a Baron Nashor, amely a 20. perctől érhető el, nehéz elbánni vele, viszont létfontosságú lehet egy győzelem megszerzéséhez. Ugyanez elmondható a Sárkányokról (Dragons) is, bár sokkal taktikusabb a használatuk. A játék elején éled egy belőlük, amely a négy típusnak (hegy, óceán, felhő, pokol) megfelelően biztosít egy folyamatos erősítést, ha elpusztítják. Ezekért már a játék korai szakaszában megindulnak a harcok, ráadásul a későbbiekben is szignifikáns szerepet töltenek be a korán megszerzett sárkány erősítések. Végül, de nem utolsó sorban az első döntött inhibitorról kell még beszélnünk, hiszen ezen épület elpusztítása nem is a bónusz arany miatt jelentős, hanem mert elérhetővé válik a bázist védő utolsó védvonal, valamint sokkal erősebb szörnyek támadják majd az ellenfél területét. Stratégiailag kulcsfontosságú.

Az előző bekezdés így hirtelenjében kicsit sok információt zúdít az ember nyakába, ám nem szabad megijedni! Amit érdemes megjegyezni, hogy általánosságban véve vagy az egyik, vagy a másik csapat nagy valószínűséggel szert fog tenni a pályán lévő rengeteg célpont valamelyikére, vagy akár az összesre. Vannak azért kockázatosabb mutatók, ezeket érdemes nem rögtön az elején megtenni, hiszen egy kis tapasztalattal felvértezve könnyebben eligazodunk közöttük. Ám a komplikáltabb dolgok tartoznak pont ide, így egy általános jó tanácsként javasoljuk, hogy kezdetben csak a mérkőzésekre való hangolódás, a történések megértése legyen középpontban.
Erre lesz is alkalma most mindenkinek, hiszen a napokban zajlanak az európai és észak-amerikai selejtezők az idei világbajnokságra, amely pedig októberben veszi kezdetét. Idő tehát van felkészülni, amihez segítség képen folyamatosan bemutatásra kerülnek a közeljövőben a résztvevő régiók és csapataik. Hátha valakinek pont az év legrangosabb eseményére jön meg a kedve a League of Legends professzionális e-sport atmoszférájához!