US Open

Nehéz kezdés után könnyű folytatás?

  • Cesc18

Babos Tímea csütörtökön a selejtezős Richel Hogenkamp ellen lép pályára a US Open második fordulójában.

Papíron úgy tűnt könnyű meccsen mutatkozhat be kiemeltként Babos Tímea a New York-i publikum előtt, de ezt a helyzetet a vártnál sokkal nehezebben tudta csak kezelni. Ellenfele a selejtezőből érkezett osztrák Barbara Haas volt. Jól kezdte a magyar kiválóság a mérkőzést, de 5-2-nél megtorpant és végül elveszítette a szettet, amivel elég nehéz helyzetbe sodorta magát. Viszonylag simán kiegyenlített, de a lendületét nem tudta átvinni a döntő szettre, 4-0-ra engedte el a sógorok fiatal tehetségét. Sikerült azonban még időben kapcsolnia, és hét játékot húzott be, miközben az ellenfele csak egyet. A szakadék széléről táncolt vissza Timi, több, mint két és félórát töltött a pályán, de ahogyan ő is kiemelte a mérkőzés utáni nyilatkozatában, a legfontosabb a továbbjutás.

„Lényeg a lényeg, szó szerint a győzelem! Nagyon-nagyon örülök, hogy valahogy sikerült nyernem és kiküzdenem ezt a meccset! Nagyon nehéz volt, hiszen az első játszmát 5:2-ről veszítettem el, a döntő szettben pedig 0:4 is volt…Ez nagyon-nagyon nagy „fejjáték” volt. Persze voltak olyan dolgok, amelyek picit ellenem szóltak. Hiszen itt még sohasem nyertem egyesben meccset, most viszont kiemeltként olyan ellenfelem volt, akit le kellett győznöm. Ez nyomást jelentett, de mellettem szólt, hogy mégiscsak én vagyok a kiemelt, aki a 34. helyen áll. Ez a tudat pedig átsegített a holtpontokon. A nagy előnyről elveszített első szett után sikerült megnyernem a második játszmát, akkor megőriztem a vezetést. A döntő szett elején túl agresszívan, majd túl passzívan játszottam. Az ellenfelem pedig elég jól teniszezett…0:4 volt, de hittem abban, hogy fogom bírni és még vissza tudom küzdeni Magam. Az ellenfelem még sohasem volt olyan pozícióban, hogy meccset nyerjen Grand Slamen egy kiemelt ellen, bíztam abban, hogy megremeg a keze. Mindkettő valóra vált! Nagyon-nagyon boldog vagyok! Kaptam egy újabb lehetőséget arra, hogy a következő körben jobban játsszak. Ez egy picit hasonlít a cincinnati versenyre. Remélem, hogy a következő meccsemen már jobb leszek!” – mondta Timi a babostimea.hu-nak.

Ki jut tovább?
Babos Tímea Richel Hogenkamp
TippmixPro @ 1.20 TippmixPro @ 3.60

A folytatásban egy újabb selejtezőből érkezett játékos lesz az ellenfele, a világranglista-165. Richel Hogenkamp. A 24 éves holland lány a US Openen először élte túl a kvalifikációt, viszont Wimbledonban és Melbourne-ben már járt a főtáblán, tehát van némi Grand Slam rutinja. Sőt klasszisok ellen próbálhatta ki magát, játszott Marija Sarapova és Petra Kvitova ellen is. Valamivel tehát veszélyesebb teniszezőnek számít, mint Haas volt, az ő keze már nem biztos, hogy megremegne. Főleg, hogy az előző körben egy nála jobb játékost, Heather Watsont búcsúztatta. Nem adogatott rosszul és elég jól állta a sarat a hosszú labdamenetekben. A stílusa nem lesz ismeretlen Babos számára, három éve a Fed Kupásban találkoztak. Akkor a soproni játékos 6:2, 6:3-ra győzött. Hogenkamp azóta nem sokat fejlődött, szóval nem kérdés, hogy Timi a mérkőzés favoritja, és talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy egy újabb kötelező győzelem előtt áll. Az első körös találkozója után viszont nem mernénk 2-0-ra behúzni, bár mentálisan azokat a gátakat már áttörte, amik Haas ellen megnehezítették a dolgát. 1.60-ért adják egyébként a szettveszteség nélküli sikerét.