Magyar válogatott

Elmaradt az áttörés - mi lett az Eb-hősökkel?

Szerdán éjjel véget ért a nyári átigazolási szezon, így nagyjából mindenki elrendezte a következő hónapjait. Az Európa-bajnokságon tisztesen helytálló magyar válogatott tagjai azonban a várakozásokkal ellentéteben nem váltak keresett árucikké a transzferpiacon. Csokorba szedtük, hogy a Franciaországot megjárt hősök közül kinek hogyan alakul a karrierje.

Király Gábor 

Király Gábor az Európa-bajnokság talán legnagyobb magyar sztárja volt, a Szombathelyi Haladás kapusa mackónadrágjával a közösségi oldalak egyik legfelkapottabb alakja lett a torna ideje alatt. A 41 éves Király nemcsak a népszerűségi versenyt nyerte meg, hanem az Eb-k történetének korrekordere is lett, begyűjtötte az év védése címet, ráadásul immáron ő a legtöbbszörös magyar válogatott játékos. Király Gábor közel 20 éves nemzetközi karriert tudhat maga mögött, a franciaországi Eb pedig egyértelműen megkoronázta pályafutását. Király az Eb után lemondta a válogatottságot, viszont a Haladásban továbbra is véd, a szombathelyi drukkerek legnagyobb örömére.

Juhász Roland

A Videoton 33 éves középhátvédje is túl van már pályafutása zenitjén, így számára sem volt különösebb tétje az átigazolási időszaknak. Juhász Királyhoz hasonlóan lemondta a válogatottságot, a Videotonban viszont alapember lehet, bár Lang Ádám és Paolo Vinícius esetében két komoly riválisa is akad a posztján. 

Kádár Tamás

Kádár Tamás a magyar válogatott egyik legjobban teljesítő játékosa volt az Európa-bajnokságon. A 26 éves védő gyakorlatilag hiba nélkül hozta le a tornát, így nem csoda, ha sokan arra számítottak, hogy a nyáron csapatot válthat. A Lech Poznan viszont csak megfelelő ajánlat esetén engedné el játékosát, aki a transfermarkt.de szerint a legértékesebb portékája a lengyel sztárcsapatnak. Kádár iránt a Bologna és a Fiorentina is élénken érdeklődött, de hallani lehetett franciaországi megkeresésekről is. Kádár esetében elmondható, hogy annak ellenére, hogy nem jött össze a klubváltás, nincs gond, hiszen a magyarnál erősebb, nézettebb és gazdagabb bajnokság élcsapatában számít meghatározó játékosnak. 

Guzmics Richárd

A 29 éves belső védőnek jövő nyárig szóló szerződése van a lengyel élvonalban szereplő Wisla Kraków csapatával. Guzmics neve nem igazán nem pörgött a nyári zuhanyhíradóban, ami részben érthető is, mindössze egy éve van kint Lengyelországban, nagyon nincs is miért váltania, ez idő alatt a Wisla alapembere lett, miközben piaci értékét közel megduplázta.

Fiola Attila

Az Eb-n sérülés miatt csak egy meccset kapó Fiola Attila az átigazolási időszak utolsó napján elhagyta az NB II-ben szenvedő Puskás Akadémiát és a "nagy testvér" Videotonhoz szerződött. Fiola kapcsán az átigazolás nem meglepő, még akkor sem, ha a nyáron még a Ferencváros is komoly kérőnek számított. 

Lang Ádám

Bár Lang Ádám kapcsán a Videoton nem rejtette véka alá szándékát, hogy megfelelő ajánlat esetén eladná a védőt, egyelőre úgy fest, a 23 éves hátvéd marad Fehérváron és bajnoki címre tör a Videoton csapatával. A játékos menedzsere szerint ugyanakkor a Videoton megegyezett a francia Dijonnal Lang átigazolásáról, ám ennek ellenére a transzfert egyik klub sem jelentette be, ami mögött adminisztrációs okok húzódhatnak meg. 

Gera Zoltán

Bár sokan arra számítottak, hogy a Ferencváros ikonja az Eb után elköszön a nemzeti csapattól, Gera Zoltán jelezte Bernd Storck szövetségi kapitánynak, hogy továbbra is áll a válogatott rendelkezésére. A 37 éves irányítóra pedig a jövőben is számítana a szakmai stáb, a feröeriek elleni keretből is csupán sérülése miatt maradt ki. Gera a Fradiban meghatározó ember lesz idén is. 

Nagy Ádám 

A legpiacképesebbnek vélt magyar labdarúgóként számon tartott Nagy Ádám számára összejött a nagy ugrás, hiszen a 21 éves középpályás az Eb után az olasz élvonalban szereplő Bologna csapatához igazolt. Egyelőre úgy tűnik, Nagy beválthatja a hozzá fűzött reményeket, hiszen az első fordulóban kezdőként, hétvégén pedig csereként állt be csapatába. Mivel a Bologna a napokban eladta Nagy legnagyobb vetélytársát, Amadou Diawarát a Napolinak, így Roberto Donadoni vezetőedző a jövőben is komolyan számolhat a magyar válogatott légiósával. 

Kleinheisler László

Az osztrákok elleni meccs hősének választott Kleinheisler Lászlót némi meglepetésre nem tartotta meg a Werder Bremen, miután szerződtette a Wolfsburgtól Max Krusét. A 22 éves középpályás az Eb-n elszenvedett sérülése miatt kénytelen volt kihagyni a nyári alapozást is, ám szerencsére sikerült utolérnie magát, így a szintén Bundesligában szereplő Darmstadtban már számítanak rá. Kleinheisler az első bajnokin kezdő volt, ha ezt állandósítani tudja, akkor a karrierje szépen ívelhet felfelé. 

Dzsudzsák Balázs 

A magyar válogatott csapatkapitánya ismét sokakat meghökkentett, amikor az egyesült arab emirátusokbeli Al-Whada alakulatához igazolt. A 29 éves szélső elmondta, bár szeretett volna egy európai topbajnokságban szereplő csapathoz szerződni, a török Bursaspor által kért kivásárlási összeget csak az arab klub volt hajlandó kifizetni, így tulajdonképpen kényszerpályán mozgott. Dzsudzsák új csapata talán az eddigi leggyengébb a légióskodása alatt, nagy kérdés mennyire veti majd mindez vissza cséká teljesítményét a nemzeti csapatban. 

Szalai Ádám

Bár Szalai Ádám is sikeresnek mondható Eb-t produkált, a kérők érte sem álltak sorba. A hórihorgas center a Hoffenheim játékosa, ám klubja egyértelműen nem számol vele, hiszen sem a kupában, sem a bajnokságban nem nevezte még a keretbe sem. Szalai még találhat magának új csapatot, pletykák szerint a  Nürnberg szívesen látná soraiban. Szalai az Eb óta nem játszott tétmeccset, ám Storck ezúttal is meghívta a feröeriek elleni vb-selejtezős meccsre. 

Stieber Zoltán

Az osztrák meccsen parádés gólt szerző Stieber Zoltánnak sem úgy alakult a nyári holtidény, ahogy arra számított. A Hamburg szakmai stábja ugyanis nem tartott igény a magyar válogatott szolgálataira, így a 27 éves középpályás 213 ezer fontért 3 évre szóló szerződést írt alá a másodosztályú Kaiserslautern gárdájával. Stieber döntése kifizetődő lehet, hiszen az 1 FCK színeiben rendszeres játéklehetőséghez juthat, ez pedig a válogatott és a játékos fejlődésének szempontjából nem elhanyagolható tényező. 

Lovrencsics Gergő

Lovrencsics Gergő talán a nyári átigazolási időszak legnagyobb vesztese. A 27 éves középpályás az Eb után nem hosszabbította meg lejáró szerződését a Lech Poznannal, így ingyen igazolt a magyar bajnok Ferencvároshoz. Lovrencsics azzal a szándékkal szerződött  haza, hogy a Fradival elcsípje valamelyik nemzetközi kupa csoportkörét, ám a zöld-fehérek a BL-kvali első fordulójában kipottyantak az albán Partizanival szemben. Lovrencsics azóta nem is lépett pályára a Fradiban, hivatalosan ugyanis sérüléssel bajlódik, ám szurkolói fórumokon tartotta magát a pletyka, hogy a háttérben távozási szándéka is borzolja a kedélyeket. 

Nemanja Nikolics 

Nemanja Nikolics gyakorlatilag epizódszerepet kapott a nyári Eb-n, pedig a keretben található játékosok közül egyértelműen ő produkálta a legjobb szezont. A lengyel bajnokság gólkirálya őrzi jó formáját, a BL-selejtezőben hat góllal jártul hozzá a Legia meneteléséhez, amely 18 év után jutott ismét be a csoportkörbe. A támadó a hétvégén a bajnokságban is elkezdte a góltermelést, ám ennek ellenére sokáig úgy volt, hogy a Legia eladja gólkirályát. A Hull City és az izraeli Maccabi Tel-Aviv volt a két potenciális vevőjelölt, ám végül eldőlt, hogy Nikolics marad Varsóban. 

És a többiek

A válogatott keretéhez tartozó játékosok közül a debreceni Korhut Mihály az izraeli bajnok Hapoel Beer-Sheva csapatához került, amelynek színeiben az Európa Ligában is pályára léphet. Bese Barnabás az MTK-t hagyta ott a francia másodosztályú Le Havre kedvéért. Elek Ákos némi meglepetésre maradt Diósgyőrben, Németh Krisztián pedig az Arab-félszigeten. Priskin Tamás idén is a Slovan Bratislavát erősíti majd és Böde Dániel is megvédheti gólkirályi címét a Fradiban. 


A magyar válogatott szeptember 6.án Tórshavnban Feröer-szigetek ellen kezdi meg a világbajnoki selejtezősorozatot. Bernd Storck megfiatalított együttese a bukik szerint favoritja a találkozónak, ahol legutóbbi látogatásakor 1-0-s győzelmet aratott. 

[2059297] 2016-09-06 20:45:00 Feröer-szigetek - Magyarországx;