Bundesliga

Lezárul egy korszak vagy történelmet látunk

Pénteken a címvédő Bayern München mérkőzésével elrajtol a Bundesliga 2016/2017-es idénye.A bajnoki címre idén is a bajorok a tűnnek legesélyesebbnek, de sokan vannak, akik meglepetést várnak.

Ötször egymás után még nem nyert senki

Négy nagy európai bajnokságok közül utolsóként a német élvonalban is elindul a bajnoki szezon, a Bundesliga új idényét a címvédő Bayern München mérkőzése nyitja, amely a Werder Bremen látja vendégül. A bajor sztárcsapat zsinórban ötödik bajnoki címét készül megszerezni, amely abszolút  rekord lenne a Bundesliga történetében.

A müncheniek az elmúlt négy évben három alkalommal a kupát is elhódították, eredményesség terén kiemelkednek a többi csapat közül és uralják a német klubfutballt. Az elmúlt évek sikereit Josep Guardiolával érte el a gárda, ám a hispán szakember a nyáron távozott a klubtól, helyére pedig Carlo Ancelotti került. Bár az olasz mester érkezése akár egy új korszakot is jelenthetne a csapat életében, nem biztos, hogy a változások szele fúj majd Münchenben. A keret magja egyben maradt, távozott ugyan Mario Götze, Sebastian Rode és Marco Benatia, de érkezett Mats Hummels és Mario Sánchez, vagyis első ránézésre ez a Bayern nem lett gyengébb.

Bayern München#ger-bayern_munich#5

A bukmékerek hasonló bajnoki idényre számítanak, mint amilyenek az elmúlt években jellemezték a Bundesligát és mindössze 1.12-es szorzót fizetnek arra, hogy a Bayern München 2017-ben is bajnoki címet ünnepel majd.

Két csapat tehet keresztbe

A legnagyobb kihívó természetesen a Borussia Dortmund lehet. A fekete-sárgák három bajnoki és kupaezüstöt gyűjtöttek be az elmúlt négy szezonban, komoly ellenfelei a bajoroknak, idén pedig ismét megpróbálhatják letaszítani a trónról riválisukat.

Az elmúlt időszakban inkább az volt a jellemző, hogy nyaranta gyengül a Borussia kerete, ám most úgy fest sikerült fordítani a dolgon és előreléphet a csapat. Bár az alapemberek közül Hummels, Ilkay Gündogan és Henrik Mikitarjan is távozott Dortmundból, a német válogatott André Schürrle, Mario Götze és Sebastian Rode megszerzése bizakodásra sarkallhatja a drukkereket. Jó igazolásnak tűnik a mindössze 19 éves francia szélső Ousmané Dembelé és a Barcelonától érkező Marc Batra is. A kispadon továbbra is Thomas Tuchel irányít majd, akit legjobb német edzők között tartanak számon, a csapatnak sikerült fejlődnie a kezei alatt, tavaly például több gólt szerzett, mint a Bayern München. Jürgen Klopp távozása után tehát nem esett össze a klub és bizakodhat a jövőre nézve.

Joggal kalkulálnak úgy a fogadóirodák, hogy a BvB-nak van a legnagyobb sansza arra, hogy megelőzze a bajorokat, ha a Bayern az elmúlt évekhez képest kicsit is veszít dominanciájából, a Dortmund azt kihasználhatja. A dortmundi aranyra 5.75-ös szorzót kínálnak.

Borussia Dortmund#ger-borussia_dortmund#5

Sok szurkoló az egyik titkos favoritként emlegeti a Bayer Leverkusent. A gyógyszergyáriak tavaly a 3. helyen zártak, több remek meccsük is volt az idény során és mivel a keret nagyrésze sikeréhes fiatalokból áll, bőven van fejlődési potenciál a gárdában. A Leverkusen a nyáron megszerezte a támadósorba a német válogatott Kevin Vollandot, a védelembe pedig két osztrákot, Aleksandar Dargovicot és Julian Baumgartlingert igazolta le. Roger Schmidt együttese kiváló képességű támadókkal rendelkezik, Javier Hernandez, Karim Bellarabi, Stefan Kießling, Admir Mehmedi, Robbie Kruse és Hakan Calhanoglu is a 20-as évei elején-közepén járó kész futballista. A Leverkusennek elsősoban a stabilitás tekintetében kell előrelépnie, ha összekapják a védelmet és kiegyensúlyozott teljesítménnyel hozzák le a szezont, akár bele is szólhatnak az aranyérem sorsába. Ezen a véleményen van egyébként a Herthát irányító Dárdai Pál is, sőt, a volt magyar szövetségi kapitány szerint a Bayer lesz a bajnok. Amikor Dárdai tippelt a végső győztesre, akkor még 34-szeres volt a Leverkusen szorzója, mostanra ez 22-es oddsra csökkent.

Bayer Leverkusen#ger-bayer_leverkusen#5

A magyar légió

A Bundesliga szerencsére az a topliga, ahol évek óta szoríthatunk magyar játékosokért is. Sajnos a magyar Eb-csapat tagjai közül a hamburgi Stieber Zoltánt (1. FC Kaiserslautern) kölcsönadta klubja, rajta kívül négy magyar játékos szerepel majd a Bundesligában.

Huszti Szabolcs a Frankfurtban idén is fontos ember lehet, akárcsak Gulácsi Péter az újonc Leipzig kapujában. A lipcseiek soraiban van még Kalmár Zsolt is, aki a kupamérkőzésen fél óra játéklehetőséget kapott, ez alatt pedig egy gólt is szerzett. Szalai Ádám egyelőre még a Hoffenheim keretéhez tartozik, ám könnyen elképzelhető, hogy még az átigazolási szezon lejárta előtt másik csapathoz kerül.

Itthonról a legnagyobb figyelem természetesen a Herthára és Dárdai Pálra irányulhat. A magyar szakember a tavalyi szezon meglepetésembere és sztárja volt, beugró edzőként a kiesőjelöltnek titulált berlini csapatot a nemzetközi kupaindulásig kormányozta. A Hertha azonban nem invesztált eurómilliókat a keret megerősítésére, a csapat kialakítása még a rajt előtti héten is zajlott, a megnövekedett elvárásoknak viszont meg kell majd felelni. Dárdainak az idei lesz talán élete legnehezebb szezonja vezetőedzőként.

Bundesliga 1. 2016/17    
Bayern München 1.12
Dortmund 5,75
Leverkusen 22.00
Wolfsburg 45.00
Schalke 45.00
Hertha 380.00
2016-08-26;54
2016-08-27;54
2016-08-28;54 
210225