Vélemény

Két éve doppinggal vádolták, ma ő a csodagyerek

  • mc_deere

Két éve még a hazai szakma sem hitte el, hogy van olyan fejlődés, amilyet Kenderesi Tamás produkál, ma egy egész ország bízik fantasztikus utolsó ötven méterében.

Amikor Kenderesi Tamás két éve, abszolút a semmiből berobbant az elitbe - és ez alatt mindjárt a világ elitjét kell érteni -, még itthon is sokaknak felszaladt a szemöldöke. Nem értették, nem tudták felfogni, hogy egy 17 éves srác, aki korábban saját korosztályában sem volt a legjobb itthon, hogy úszhat egyszeriben olyan időket, mint a szám nagy öregjei, a kipróbált veteránok. Doppingot emlegettek (igen, itthon, a hazai medencékben, nem Amerikában, mint Katinka esetében), miközben tendenciózusan kimaradt a válogatottból is: míg a többiek rendre külföldön edzőtáboroztak, ő otthon, Pécsett készült a nagy versenyekre edzőjével, Tari Imrével, és maximum Balatonfűzfőig jutott el, ha környezetváltozásra volt szüksége az úszókra a felkészülés közben szükségszerűen rátelepedő monotónia megtörése érdekében.

A 2014-es dordrechti ifjúsági Eb-re utazva ült először repülőn, majd ugyanabban az évben, Nandzsingba, az ifi olimpiára igyekezve másodszor. Mindkettőt megnyerte, ahogyan az országos bajnokságot is, Biczó Bence, valamint Cseh László előtt.

Úgy tűnt, sima az útja. Ekkor már idehaza is szupertehetségként kezelték, időről-időre előkerült, hogy Phelps óta senki nem úszott ilyen fiatalon - ne feledjük, ez nem a nyeretlen kétévesek száma, hanem a talán leginkább megterhelő, taktikailag is legkomplexebb versenyszám - ennyire éretten 200 pillangót. Igaz, az embernek volt valamiféle rossz, baljós előérzete: néhány évvel korábban ugyanezt már hallottuk Biczó Bence kapcsán, aki ugyanúgy ifjúsági olimpiát nyert, mint Tamás, de a felnőtt mezőnybe valamiért soha nem tudott igazán berobbanni. Még az utolsó ötvenjük is hasonlított, hiszen Kenderesi is az elképesztő hajrájára alapozta az úszásait - amolyan Gyurta Danisan az egész távja arra volt és van felépítve, hogy a befejező 75 m-en belül kétszer-háromszor is képes legyen ritmust váltani, ezzel sokkolva a mezőnyt, és a végére már savasodni kezdő idősebbeket.

Kíváncsi vagy, mit vár szakértőnk Kenderesitől a 200 pillangó döntőjében? Kattints ide!

2015-ben megint országos bajnok lett - legyőzve azt a Cseh Lászlót, aki pár héttel később Kazanyban vb-címet nyert -, de a világbajnokságra nem utazhatott el, mert rátört egy szörnyű betegség, a mononukleózis. Ez a kór korábban Szávay Ágnes teniszező karrierjét is lenullázta már, és Kenderesi sem mehetett vízbe miatta egy jó ideig. Mire kilábalt a betegségből, elszakadt a keresztszalagja - azonnali, kikerülhetetlen műtét -, emiatt megint értékes heteket-hónapokat veszített el a felkészülésből. Mint Damoklész kardja, úgy lebegett felette a beteljesítetlen ígéret skatulyája, és a 2016-os Eb-n, amikor végre bemutatkozhatott a felnőttek között, úgy tűnt, nem sikerül neki az áttörés: "csak" bronzérmes lett, és az ideje sem volt az igazi. Nem tudott három ugyanolyan jó úszást összerakni egymás után, ami persze nem meglepő: 200 pillangón ez 36 órán belül mentálisan és fizikálisan sem kis mutatvány, még a nála jóval tapasztaltabbaknak sem.

Elszállhatott volna, megunhatta volna a kemény munkát, de nem tette. Tudta, hogy több van benne, és nem akart nyugodni addig, amíg ezt meg nem mutatja a világnak. Dolgozott tovább - őt idézve: mint az állat -, és nem csak simán kijutott Rióba, de az előfutamok során kétszer a teljes mezőnynek befűzte az oktatófilmet. A hajrája még mindig félelmetes, és nagyon reményteli, hogy kétszer egymás után is remek távot tudott összerakni. 1:53 végét tudott tegnap (vagyis ma, de na, talán érthető a lényeg), ami természetesen bődületes egyéni csúcs, és bár az éremhez még mindig javulnia kellene, egy valamit megmutatott: első olimpia ide, nagy ellenfelek oda, ő tuti nem ijed meg a saját árnyékától.

Férfi 200 pillén az egész olimpiai úszótorna legerősebb mezőnye jött össze. Ma hajnalban mégis Kenderesi Tomié lesz a négyes pálya - a sáv, aminek súlya alatt korábban nagy versenyzők egész sokasága omlott össze - a döntőben. Nem Phelpsé, nem Le Clos-é, nem Cseh Lacié, hanem az övé. Igen, az előfutamokhoz képest biztosan jobban el fogják majd kezdeni a többiek, és igen, még mindig van nála három sokkal nagyobb esélyes a mezőnyben, de egy dologban biztosak lehetünk: ez a végtelenül laza, kedélyes és iszonyúan szimpatikus aparhanti srác oda fog pirítani az utolsó 75 méteren. És jaj annak, akit utolér.

Ki végez előrébb 200 pillangón?
   
Cseh-Phelps Csehl-Le Clos Kenderesi-Cseh Kenderesi-Phelps
2.00-1.65 1.60-2.05 1.85-1.75 2.05-1.60

Kattints a képre a tippeléshez!