Riói olimpia

Közel félszáz évvel ezelőtt látott csodára készül a gyorsúszó királylány

  • Cesc18

Az amerikai tini, Katie Ledecky tarolhat a hosszabb távú gyorsúszó számokban.

Katie Ledecky nevével éppen négy éve, a londoni ötkarikás játékokon ismerkedhettünk meg, amikor is 15 évesen a mezőnyt leiskolázva lett a 800 méter gyors aranyérmese. 8:14.63-as idejével új amerikai rekordot állított fel, Janet Evans 23 évig tartó csúcsát átadva a múltnak.

"Elképesztő, hosszabb távon hihetetlen a gyorsúszása. Inspiráló, amit csinál, mindig formában van, mindig odafigyel. Mindannyian áldhatjuk a sorunkat, hogy láthatjuk őt az olimpián, mire lesz képes és meddig mozdíthatja ki a határait” - Hosszú Katinka

Egy évvel később a barcelonai világbajnokságon bizonyította, hogy az angol fővárosban szerzett olimpiai bajnoki címe nem a véletlen műve volt. Spanyolországban tarolt, győzött 400-on, 800-on, 1500-on és a váltóval. A négy aranyérem mellett két világrekordot is felállított, a 800 méteren 6 (!) másodperccel döntötte meg Kate Ziegler csúcsát. Hihetetlen teljesítményt tett le az asztalra, ami után már nem volt kérdés, hogy az elkövetkezendő évek meghatározó alakja lesz. 

2014-ben ugyan sem olimpiát sem világbajnokságot nem rendeztek, de Ledecky nem vett vissza a tempóból, a Pan Pacific bajnokságon öt aranyérmet nyert és újabb rekordot állított fel, 400 és 1500 méteren.

A 2015-ös kazanyi világbajnokságon már egyértelmű volt, hogy ő azaz úszó, akit le kell győznie a többieknek a hosszabb távú gyorsúszó számokban, ha aranyérmet szeretnének nyerni. Ez nem jött össze senkinek, Ledecky felülmúlva a barcelonai teljesítményét, 200-tól 1500-ig minden számban diadalmaskodott. A két hosszabb távon esélyt sem adott az ellenfeleinek, 15 és 10 másodpercet vert a másodikra, mindkét esetben a saját rekordját döntötte meg. A kissé meglepő az a 200-as győzelme volt, ez ugyanis már az a táv, ami jóval eltér a 400, 800, 1500 triótól. 

Rióban szeretné megismételni a kazanyi söprését, leszámítva az 1500-at, ami nincs az olimpiai programban. 200-tól 800-ig azonban ismét megnyerhet mindent, amire legutóbb 1968-ban a mexikói nyári játékokon Debbie Meyer volt képes. Ledecky egyébként ezt még megfejelheti a 4x200-as váltó arannyal.

400-on és 800-on nincs kérdés, teljesen más dimenzióban mozog, mint a többiek. 200-on lesz a legnehezebb dolga, de Kazanyban megmutatta, hogy ezen a távon is ütőképes. A formájával aligha lesz gond, a júliusi amerikai olimpiai válogatón igen meggyőző úszásai voltak. Fogadni ettől függetlenül nem mernénk rá, az idei világranglistán rajta kívül hárman is rendelkeznek 1:54-gyel kezdődő idővel, tehát borzasztó szoros versenyre van kilátás. Mindenesetre mi szurkolunk neki, mert hihetetlen, hogy még mindig csak 19 éves, de már mennyi csodás úszással örvendeztetett meg minket.

Ki lesz az olimpiai bajnok női 200 gyorson?
Versenyző Odds
Katie Ledecky 1.80
Sarah Sjöström 2.75
Federica Pellegrini 6.50
Emma McKeon 11.00

Kattints a képre a játékhoz!