Vélemény

Csak egy csapatunkra lehetünk büszkék - bizonyítványosztás

Az idei nemzetközi kupaszereplés még a korábbiakat is alulmúlta. Teljes nihil, teljes csőd.

Kattints a képre a játékhoz!

Nézzük csupán a tényeket. Két éve és tavaly is a magyar csapatok összesen 18 mérkőzést játszottak a nemzetközi kupákban, melyből hetet, illetve négyet nyertek meg. Akadtak azonban bőven bravúrgyőzelmek, hiszen a Diósgyőr nyerni tudott a Litex Lovecs ellen, a Debrecen hihetetlen balszerencsével esett ki a BATE ellen, a Győr pedig megverte a Göteborgot, így bár egyik szezon sem sikerült fényesen, csapataink legalább mindkétszer versenyben voltak augusztus utolsó csütörtökéig és játszhattak a csoportkörért. Idén azonban már augusztus negyedik napján lezártnak tekinthetjük az európai kupaszereplést, ami mindent egybevetve óriási csalódás.

Óriási csalódás, különösen annak fényében, hogy az Eb-láz mindenkit elkapott az országban. Elhitette velünk, hogy elindulhat felfelé a magyar futball, epekedve vártuk már a szezonrajtot. A kijózanító pofonok azonban gyorsan jöttek, a Ferencváros égése, a Debrecen kettős veresége - hamar visszaestünk a földre a mámorból. Az okokat unalomig lehetne boncolni, kezdve azzal, hogy a kupacsapataink évről évre kevesebbet érnek és hogy a magyar bajnoknak esélye sincs felvenni a versenyt a szomszédország legjobbjaival. Keserű bizonyítványosztás következik...

Hogy osztályoztuk csapatainkat tavaly, illetve két éve?
2014/15 - A Ferencváros megbukott, a Diósgyőr megfelelt - idén is beárazták a magyar focit
2015/16 - Értékelni az értékelhetetlent...

Ferencváros - 2 döntetlen

NB I-be való visszatérése óta az FTC háromszor indult a nemzetközi kupákban, de mindannyiszor leszerepeltek. A 14 lejátszott meccsükből mindössze ötször tudtak nyerni, de az elmúlt három alkalommal legalább egy-egy kört mentek. Az idei minden szempontból a legalja volt: kiesni az albán bajnokságból BL-be beugró Partizani Tirana ellen úgy, hogy a csoportkör volt a célkitűzés, elfogadhatatlan. Felelős természetesen nincsen, Orosz Pál és Kubatov Gábor csalódott ugyan, de komoly szankciók nem várhatóak. Kétségünk ne legyen felőle, itthon simán lesz majd bajnok a zöld-fehér alakulat, más kérdés, hogy egy ilyen közegben felkészülni a nemzetközi kupaszereplésre, valóban embert próbáló feladat.

Osztályzat: Elégtelen

Debrecen - 2 győzelem, 2 vereség

Szigorúnak tűnhet bár, de az osztályzat itt sem különbözik az előzőtől. Ugyan a DVSC két győzelemmel kezdte a "menetelést", a San Marinó-i La Fiorita elleni 7-0 viszont alig tartozik az oké kategóriába. A visszavágón a közönségszórakoztatás helyett csak szenvedtek a debreceni játékosok, így a szurkolók lemondóan, csalódottan hagyták el a Nagyerdei Stadiont. A fehérorosz Torpedo ellen pedig kirajzolódott a Debrecen minden hibája: se jó kapus, se kreatív középpályások, se támadók, se edző. A kettős vereséget követően nem sokkal meg is köszönték Kondás Elemér eddigi munkáját.

Osztályzat: Elégtelen

MTK - 1 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség

Az MTK-nál évről évre felvetődik a kérdés, mennyire is veszik komolyan a nemzetközi kupát. Az erősítések szokás szerint elmaradoztak, igaz ezúttal nem is nagyon távoztak játékosok a Hungária körútról. Az MTK jelenleg albérletben futballozik, a kupamérkőzéseit is Gyirmóton játszotta, így sokat nem várhattunk tőlük. A kazah Aktobe kiütése azonban még úgy is dicséretes, ha tudjuk, az ellenfélnél hatalmas anyagi gondok vannak, a klub a csőd szélén áll. A Gabala elleni kettős vereség pedig sajnos papírforma.

Osztályzat: Elégséges

Videoton - 3 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség

Tulajdonképpen a Videotont sem érheti sok kritika, a magyar csapatok közül egyedüliként továbbjutottak két csapaton is. Henning Berg együttese ráadásul az építkezési fázisban van, a gárda lényegesen bizalomgerjesztőbb volt így is, mint a tavalyi Vidi, amelyet előbb Bernard Casoni, majd Pető Tamás irányított. A Midtjylland ellen pedig utolsó leheletükig küzdöttek tíz emberrel is Bódiék.

Osztályzat: Közepes/Jó

Összegzés

Ha a tavalyi és a két évvel ezelőtti szezonban is lehordtuk csapatainkat, most aztán főleg van okunk keseregni. Egyetlen igazán szép eredmény jött össze csupán, pedig távolról sem világverő ellenfelek voltak a leküzdendő akadályok. Sebaj, következik egy újabb szezon, egy újabb sima ferencvárosi bajnoki arannyal, hogy aztán júliustól augusztus elejéig megint reménykedhessünk egy kicsit. Egyszer történhetne már valami meglepő is..