Riói olimpia

Hosszú Katinka előre magyarázkodik?

Furcsa nyilatkozattal állt elő a napokban a magyar úszó. Tehetjük meg fogadásainkat, hogy nem nyer aranyat?

Nehéz úgy nyilatkozni egy olimpiát megelőzően, ha valaki egyértelmű esélyese egy vagy több számnak, az aranyérmen kívül pedig minden más csalódás lenne. Ha az ember azt mondja, hogy tuti nyerni fog, nagyképűséggel vádolják, ha pedig túlságosan visszafogottan nyilatkozik, akkor álszerénységgel vagy kishitűséggel. Az azonban kicsit furcsa, ha egy ilyen kérdésnél a közhelyszótár felütése helyett azt mondja, még az sem biztos, hogy érmet nyer az egész tornán.

Hosszú Katinka esélyei
Versenyszám Nyer aranyérmet Nem nyer aranyérmet
200 méter vegyes 1.200 4.670
400 méter vegyes 1.250 4.040
100 méter hát 5.840 1.112
200 méter hát 4.990 1.150
200 méter pillangó* 9.240 1.040
*: A fogadóirodánál tévesen a 200 gyorsnál van Hosszú, nem a pillangónál

"Ez a sajtótájékoztató nem az olimpiáról fog szólni így két nappal az utazás előtt. Sok helyütt olvastam a latolgatásokat, egyéniben és váltóban is, mit érhetünk el, döntőbe jutunk-e vagy érmet szerzünk talán. Egy dolgot szeretnék mondani: nem tudom megígérni, hogy aranyat vagy akár érmeket hozok. Egyet igen, hogy mindent ki fogok adni magamból" - nyilatkozta Hosszú Katinka a keddi sajtótájékoztatón, ahol elmondta, saját klubot alapít és kilép a Vasasból.

A magyar lánnyal szemben már 2012-ben is hatalmas elvárások voltak, ám akkor legjobb eredménye egy 4. hely volt 400 méter vegyesen.

Hosszú most öt egyéni számban indul majd, melyből kettőben egyértelmű favorit,     egynél a második helyre rangsorolják a bukik, kettőnél pedig a negyedik legnagyobb esélyese az aranynak. Arra, hogy a 27 éves úszózseni egyáltalán nem nyer aranyérmet, 25-szörös szorzó van a fogadóiroda egyes eseményeit kombinálva.