Darts

Van Gerwen a favorit, de ez Taylor versenye

Szombaton az angliai Blackpoolban kezdetét veszi a nyár legrangosabb dartsversenye, a 23. World Matchplay.

Az első körben 10, a másodikban 13, a negyeddöntőben 16, az elődöntőben 17, míg a döntőben 18 leget kell nyerni a győzelemhez.

Júliusban sincsen pihenő a dartsjátékosok számára, hiszen hagyományosan ilyenkor rendezik meg a World Matchplayt, amely a szezon egyik legnagyobb presztízsű versenye. Az idei lesz a 23. kiírás, az elsőre 1994-ben került sor, ezzel egyébként ez az egyik legrégebbi dartsesemény. Szokás szerint az angliai Blackpoolban található Winter Gardens látja vendégül a klasszisokat, amely néhány száz méterre található a tengerparttól, így a játékosok egyik legkedveltebb helyszíne. A torna összdíjazása 450 ezer angol font, melyből a bajnok 100 ezret vághat zsebre. 

Játssz legújabb tippjátékunkon!

Tippelj a World Matchplay első fordulós párharcaira, a megújult tippjátékunkban. A részletekért látogass el a tippjáték oldalára, és oszd meg velünk észrevételeidet, véleményedet kommentben!

Tavaly a világelső Michael van Gerwen emelhette magasba az impozáns trófeát, és bukmékerek úgy gondolják, hogy az idei versenynek is ő a legnagyobb favoritja. Nehéz lenne ezzel vitatkozni, hiszen a holland zseni minden igazán fontos tornát behúzott eddig 2016-ban. Név szerint a Masterst, a UK Opent és a Premier League-át. Ami miatt hiányérzete lehet, az a csapat világbajnokságon, ami elsősorban rajta úszott el. Azt követően volt is egy kisebb visszaesése, Bécsben és Aucklandben sem tudott döntőbe jutni. Nem tartott azonban sokáig a gyengébb formája, a Shanghai Mastersen visszatalált a helyes ösvényre és újra trófeát nyert. Ettől függetlenül viszont, most sokkal sebezhetőbbnek tűnik, mint tavasszal, amikor hétről-hétre káprázatos számokat produkált. 

A legnagyobb kihívója Phil Taylor lesz, aki 15-szörös (!) bajnoka a tornának, többször nyerte meg ezt, mint a PDC világbajnokságot. A Winter Gardens igazán a szívéhez nőtt, Blackpoolban egyébként még nyaralója is van, tehát számára egyértelműen minden évben ez az egyik legfontosabb állomás. A formájára nem lehet panasz, ugyan az elmúlt hetekben a World Series versenyein nem tudott trófeát nyerni, de nem ment neki rosszul a játék. Ami ellene szól, hogy a 2014-es Grand Slam óta nem tudott major tornán nyerni, illetve az ő ágán találjuk a világbajnoki címvédő Gary Andersont.

A Repülő Skótnak az idei szezonja felemásnak mondható, a Mastersen és a UK Openen nem alkotott maradandót, a Premier League-címét sem tudta megvédeni, azóta viszont az elmúlt szűk másfél hónapban három tornát nyert a World Series keretén belül. Egyértelműen javuló formát mutat, így a bukmékereknél elő is lépett a második számú favorittá. A World Matchplayen 2014-ből egy elődöntő a legjobb eredménye, annak túlszárnyalásához várhatóan Taylort is le kell majd győznie. Az alsó ágon talán James Wade kavarhat be a két nagyágyúnak, aki korábbi bajnoka a tornának és tavaly is döntőzött. 

Van Gerwen legnagyobb ellenfele a felső ágon a kétszeres világbajnok Adrian Lewis lehet, bár az angolnak meglehetősen gyatrán ment az elmúlt két évben Blackpoolban. Ha elkapja a fonalat, akkor borzasztó veszélyes, ugyanakkor egészen a 2014-es UK Openig kell visszamennünk az időben, amikor legutóbb major tornát tudott nyerni. Peter Wrightot is illik megemlíteni, igaz, nincs valami nagy formában, nem gondoljuk, hogy most jön el az ő pillanata.

Természetesen sok klasszis ott van még a mezőnyben, például Raymond van Barneveld vagy Dave Chisnall, de említhetnénk Jelle Klaasent is. Ők a végső győzelmet tekintve kevésbé tényezők, de egy-egy meccsen bármikor képesek borítani a papírformát. 

Ki lesz a 2016-os World Matchplay bajnoka? - a    szorzói
Játékos Odds
Michael van Gerwen 2.20
Gary Anderson 5.75
Phil Taylor 7.00
Adrian Lewis 16.00
Peter Wright 19.25
James Wade 24.00
Dave Chisnall 28.00

Van Gerwen nem olyan meggyőző most, láthattuk a csapat-vb-n, hogy ő is képes betlizni a legfontosabb mérkőzéseken is. Tegyük hozzá, hogy el kellett jönnie annak, hogy kisebb hullámvölgybe kerül, egyszerűen nem lehet egész évben csúcsformában játszani, úgy meg aztán végképp nem, ahogyan tavasszal tolta. Az érték inkább Taylor és Anderson oddsában van. A hétszeres pénz különösen csábító a stoke-i legendára, ha döntőbe jut, akkor ebből már tisztes profittal kiszállhatunk. Aki mindenáron meglepetésre szeretne fogadni, neki elsősorban Wade-et ajánljuk, az outsiderek közül benne van meg leginkább az a potenciál, ami egy nagy meneteléshez kell, és egyébként a formája sem rossz.