Wimbledon

Murray másodszor vagy Raonic először?

  • hatharom.com

Vasárnap délután az angol nyílt teniszbajnokság férfi döntőjében Milos Raonic és Andy Murray küzd meg a trófeáért.

Három évvel ezelőtt Andy Murray hatalmas hőstettet hajtott végre, amikor Novak Djokovicsot a döntőben legyőzte és ezzel megkaparintotta a wimbledoni trófeát. Előtte ugyanis ez brit teniszezőnek 1936-ban sikerült legutóbb, tehát meglehetősen sokat kellett várniuk a hazai szurkolóknak. Most a hatodik kiemelt Milos Raonic valami hasonló csodára készül, ő lehetne az első kanadai, aki Grand Slam-trófeát nyer a férfiaknál egyesben. Egyébként már ezzel, hogy bejutott a döntőbe is történelmet írt.

Ki nyeri a döntőt?
Milos Raonic Andy Murray
TippmixPro @ 3.50 TippmixPro @ 1.22

Mindkét játékosban hatalmas akarás munkálkodik, Murray három elveszített major döntő után nagyon szeretne már újra győzni, míg Raonic az áttörésért harcol. Ennek érdekében fordult mindkét játékos egy-egy legendához. A brit újra Ivan Lendllel dolgozik együtt - aki Andy mindkét GS-címénél ott volt mellette -, a kanadai pedig John McEnroe-val vágott neki a tornának. Képletesen a két legenda ismét egymásnak feszülhet, csak Grand Slamen ezt tízszer tették meg a 80-as években. Az Open Éra egyik legkomolyabb rivalizálásaként tartják számon az ő párharcukat. Na, de térjünk vissza a főszereplőkre, az jól látszik mindkét játékosnál, hogy rengeteget jelent számukra Lendl és McEnroe jelenléte, folyamatosan keresik a tekintetüket, a testbeszédüket. 

A mérkőzés favoritja nem kérdés, hogy Murray, az egész tornán zseniális formában játszik. Elképesztő hatékony alapvonal játékot hoz, szinte lehetetlen letolni a pályáról és rendre a legjobb megoldásokat választja. Tudjuk, hogy erre képes, de most mentálisan is rettentően erős, nem kalandozik el, odafigyel és folyamatosan tüzeli magát, az első ponttól az utolsóig. Ami miatt Raonicnak borzasztó nehéz dolga, hogy a skót hozzá hasonló stílusú játékosokat vert a második héten. Nick Kyrgios, Jo-Wilfried Tsonga, Tomás Berdych, három olyan teniszező, akik egyaránt a nagy első szervájukra építik a játékukat. Nem klasszikus értelemben vett adogatógépek - mint a kanadai -, de azért pokoli nagy elsőket képesek ütni. Közülük egyedül a francia tudta megnehezíteni Murray dolgát, de ehhez a legjobbját kellett előhúznia. 

Raonic adogatása pokolian hatékony, de nem megtörhetetlen. Még Federernek is sikerült őt bérkelnie, pedig a svájci fele olyan jó fogadó sincsen, mint a jelenlegi Murray. A juharleveles bebizonyította például Roger ellen is, hogy képes ő labdamenetekben is megnyerni a pontokat, ám ez a brit ellen aligha lesz így. Nyilván a nagy inside out tenyereseit elereszti majd, de ezeket még Fed is elég jó százalékban visszanyesegette, Murray pedig tökéletesen ott lesz mögötte és könnyedén játszhatja meg ezeket egyenesbe, gyakorlatilag üres pályára. Ez egyelőre még egy lyukas pontja Milos játékának, de még mindig több esélye van így minta fonákra kényszerülne, az ugyanis messze a leggyengébb ütése.

Érdemes kitérni az egymás elleni eredményükre, amely 6-3 Murray javára. Ami fontos, hogy az elmúlt öt mérkőzésüket a skót nyerte, köztük az idei Australian Open-elődöntőt és a Queen's-i finálét. Viszont mindkettő döntő szettes volt, tehát bőven meríthet ezekből Raonic.

A két játékos legutóbbi öt összecsapása
Év Torna Borítás Győztes Eredmény
2016 Queen's Murray 6:7, 6:4, 6:3
2016 Monte Carlo Salak Murray 6:2, 6:0
2016 Australian Open Kemény Murray 4:6, 7:5, 6:7, 6:4, 6:2
2015 Madrid Salak Murray 6:4, 7:5
2014 Világbajnokság Kemény Murray 6:3, 7:5

Mindent összegezve, számunkra csak a kérdés, hogy Murray három, négy vagy öt játszmában nyer. Annyira összeszedett, annyira sül a keze, és annyira jó taktikája van a nagy szervások ellen, hogy nem tudunk elképzelni mást kimenetelt. És akkor még a mögötte álló 14 ezer embert nem is említettük...Leginkább Murray 3-1-es sikerében látunk fantáziát, amelyre 3.10-es oddsot kínálnak. Minimum egy rövidítésre számítunk, amelyet akár el is hozhat Raonic, ahogyan tette azt a melbourne-i összecsapásukon is.

Milos Raonic-Andy Murray
Hatharom-tipp: Murray 3-1-re nyer
TippmixPro @ 3.10