Sportfogadás

Afrikában hatalmas gondot jelent a felelőtlen szerencsejáték

Sok afrikai fiatal, férfi és nő tévúton jár a sportfogadást illetően, ez pedig emberek életébe kerül.

A fekete kontinensen egyre több férfi és nő hagyja ott az állását abban bízva, pusztán sportfogadásból meg tud majd élni. Az emberek kevés kis vagyonukat is kockára teszik, ha pedig elbuknak, sokszor más kiutat nem látván véget vetnek életüknek.  

"Kiléptem, abbahagytam a taxizást, mert rájöttem, tudok keresni napi 5000 kenyai schillinget (~ 17 ezer forint) a sportfogadással" - nyilatkozta egy kenyai taxis, aki csak egy a sok közül.

Az afrikai országban folyamatosan fejlődik a szerencsejáték-ipar és az online sportfogadás, az emberek egyre többet és gyakrabban kockáztatnak a jobb élet reményében. Ebből persze vannak, akik rizikó nélkül hasznot tudnak húzni. "A fogyasztók többsége azért tér be hozzám, hogy a tévén megnézze az adott eseményt, amire fogadott. Teljesen mindegy, hogy aztán veszít vagy nyer, a vége úgyis az lesz, hogy ledönt pár felest" - mondta Fred Waswa, bártulajdonos.

A legutóbbi szomorú történet azonban egy fiatal fiúhoz köthető, aki a tandíját tette kockára a német-olasz Eb-meccsen a nyeremény reményében, majd végül öngyilkos lett. Az egyetemista összesen körülbelül negyedmillió forintnak megfelelő kenyai schillinget tett arra, hogy a németek, illetve arra, hogy az olaszok nyernek a rendes játékidőben. Mivel a 90 perc után döntetlen volt az állás, vesztett. "Megnézte a mérkőzést Nairobiban, majd miután elvesztette a feltett pénzt, hazament és véget vetett az életének" - nyilatkozta David Kirui rendőrszázados.