Wimbledon

Újabb kemény meccs előtt Federer, Murray simázhat

Pénteken már a döntő lesz a tét Wimbledonban a férfiaknál. A felső ágon Milos Raonic és Roger Federer csap össze, míg a tábla másik felén Tomás Berdych és Andy Murray feszül egymásnak.

Elsőként a hatodik kiemelt Milos Raonic és a hétszeres bajnok Roger Federer ütközetére kerül sor, amely a 2014-es kiírás egyik elődöntőjének visszavágója. A kanadai pályafutása során akkor jutott el először Grand Slam-tornán a legjobb négy közé, és bár előtte szoros meccseket vívott a svájci legendával, a londoni gyepen három játszmában alulmaradt. Most sokkal szorosabb meccsre számíthatunk, egyrészről, mert Raonic rutinosabb lett, másrészről azóta kétszer is letudta már győzni a helvét géniuszt, harmadrészt pedig Federer most sebezhetőbb.

A svájcinak az első hét tökéletesen alakult, igazán kemény ellenféllel nem találkozott, így a gyengébb forma ellenére is simán vette az akadályokat. Várható volt azonban, hogy az első komolyabb teniszező ellen bajba fog kerülni. Marin Cilic háromszor is egy pontra volt attól, hogy búcsúztassa Federert. Nem mindig az "öregen" múlt, hogy megúszta a kiesést, de az biztos, hogy iszonyatosan nagyot küzdött, hogy felálljon 0-2-ről. Egy ilyen győzelem hatalmas erőt adhat, és a könnyű első hét után talán annak sem lesz jelentősége, hogy közel 3 és félórát töltött a pályán. No meg Raonic ellen egyébként sem egy túl fizikális meccs várható. Ahogyan az IBM kimutatásából is látszódik, a négy elődöntőbe jutott játékos közül messze ők ketten futották eddig a legkevesebbet.

Hatalmas szervacsatára lehet számítani. Federer számára hasonló meccs lesz ez, mint a Cilic elleni volt, csak most még komolyabb bombákra számíthat. Nem megtörhetetlen persze a kanadai, Sam Querreynek és David Goffinnak is sikerült brékelnie az előző két körben. Ugyanakkor játszottak már 11-szer, tehát elég jól tudja Raonic, hogy mi az, ami nem ízlik a rutinos svájcinak. No meg azt sem szabad elfelejteni, hogy a langaléta juharleveles egy bizonyos John McEnroe-tól kap tanácsokat. Meglepő lenne, ha nem játszanának több tie-brékes szettet is, amik természetesen kulcsfontosságúak lesznek. Nem mernénk itt győztesre tippelni, mert nüanszok dönthetnek. A rutin, a mentális erősség Federer mellett szól, de nem győzött meg minket a Cilic elleni meccse, Raonic pedig egy borzasztó veszélyes játékos, akinél már nagyon érik egy major finálé. A bukmékerek is érzik, hogy nem lesz ez egy rövid meccs, a játékok számánál 44.5-nél húzták meg a határt. Még ezt is könnyedén túlszárnyalhatják, de jobb befektetésnek tűnik az over 3.5 szettre tenni. 

Ki nyeri a mérkőzést?
Milos Raonic Roger Federer
TippmixPro @ 2.25 TippmixPro @ 1.50

A másik elődöntőben, az egykori finalista Tomás Berdych és a 2013-as bajnok Andy Murray összecsapásán sokkal egyértelműbbek az esélyek. A brit klasszis ugyan öt szettre kényszerült az előző körben Jo-Wilfried Tsonga ellen, de a meccs legnagyobb részében hihetetlen nívón teniszeztek. Elképesztő akarat munkálkodik a skótban, és látszik rajta, hogy az is jót tesz neki, hogy Ivan Lendl újra ott ül a csapatában. Hihetetlen pozitív a hozzáállása az egészhez, a Tsonga ellen elveszített negyedik játszma után azt ordította ki, hogy "nincs az az Isten, hogy elveszítsem ezt a meccset". Nagyon szép, amit eddig Berdych művelt, és tudjuk jól, hogy 2010-ben legyőzte Novak Djokovicsot és Federert a londoni publikum előtt, de nagyon úgy tűnik, hogy az a bravúr egyszeri és megismételhetetlen volt számára. Azóta se láthattunk tőle ilyet, és valószínűleg nem lenne itt most sem, ha nem lett volna könnyű útja. 

Sül a keze Murraynek, mentálisan nagyon erős, és Federerhez hasonlóan ő is érzi, hogy meg kell ragadnia azt az esélyt, hogy nincs versenyben Djokovics. Nem látni, hogy Berdych miként tudná ezt a meccset megnyerni. Az egymás elleni összevetésben ugyan nem áll rosszul (6-8), viszont ha csak az elmúlt másfél évet nézzük, akkor 4-0-ra vezet a brit, és csupán egy szettet veszített. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Murray mögött ott áll majd a hazai közönség is. A 34.5-ös line talán egy picit túlzás, de nem zárnánk ki, hogy alatta maradnak.

Ki nyeri a mérkőzést?
Tomás Berdych Andy Murray
TippmixPro @ 5.25 TippmixPro @ 1.09