Topfoci

Egy régi és unalmas vita érhet véget

  • hatharom.com

Ha Cristiano Ronaldo vasárnap megnyeri az Európa-bajnokságot vitathatatlanul sikeresebb karrierrel büszkélkedhet majd Lionel Messinél.

Lionel Messit tehetségesebbnek tartják, több trófeát nyert és több bajnoki gólt is szerzett, mégis Cristiano Ronaldo lehet az, aki kettejük között a sikeresebb pályafutást mondhatja magáénak. Ehhez "csupán" az kell, hogy vasárnap a magasba emelje az Európa-bajnoki győzelemért járó trófeát.  8 Aranylabda, 7 Bajnokok Ligája-győzelem, megszámlálhatatlan bajnoki cím, kupák, szuperkupák és gólkirályi címek birtokosai ők ketten, ám egy valami mind a két zseni eredménylistájáról hiányzik: egy fontos cím a nemzeti válogatottal.

Cristiano Ronaldo talán élete legnagyobb esélye előtt áll. 2004-ben, mindössze 19 évesen egyszer már játszhatott Eb-döntőt, ám akkor a görögök elhappolták az aranyérmet, 2006-ban a vb-n az elődöntőig jutott, a 2012-es Eb-n pedig szintén a legjobb négy csapat jelentette a végállomást. CR7 immáron 31 éves és bár kiváló erőállapotban van, kérdés, hogy karrierje során eljut e még ilyen magasságokba hazája csapatával. Márpedig Aranylabdák és BL-serlegek ide vagy oda, a támadó mindig rámutat: egyik legnagyobb vágya, hogy honfitársai oldalán is bezsebeljen egy címet. 

Bár a csoportkör első két meccse után sokan szájukra vették a portugál csapatkapitányt, ahogy haladtunk előre a tornán, úgy javult fel Ronaldo formája is. A Wales elleni elődöntőben már az igazi Ronaldót láthattuk, egy csodás fejes góllal és egy gólpasszal elengedhetetlen érdemei voltak csapata győzelmében. 

Eközben nem csak a pályán vált vezérré. Ő a csapatkapitány, a legtöbb válogatottság és a legtöbb válogatott gól is az ő nevéhez fűződik. Négy Eb-n is eredményes tudott lenni, ezzel egyedülálló tettet hajtott végre, és Platinivel egyetemben az Eb-k történetének legeredményesebb játékosa lett. Kétségtelenül minden idők legjobb portugál futballistája, aki olyat tehet, amit a nagy elődök, Eusébio vagy Luis Figo sem tudott: világversenyt nyerhet Portugáliával. 

Ronaldo a lengyelek elleni büntetőpárbaj előtt Joao Moutinhót biztatta 

A Messi vagy Ronaldo vita lassan egy évtizede tartja lázban a szurkolókat. Két zseniális futballista, de két teljesen más pályaív. Messi kizárólag a Barcelona együttesében érte el sikereit, Ronaldo több klubban, több különböző stílusú edző kezei alatt tette mindezt. Az argentin egy ösztönös klasszis, a portugál szorgalmával és mérhetetlen győzni akarásával jutott oda, ahova. Hogy melyikük a jobb játékos, arra objektíven nem lehet választ adni, de talán nem is kell. Hogy melyikük a sikeresebb, arról viszont dönthetnek a számok. 

Lionel Messi négy döntőt is elbukott Argentínával, az elmúlt két évben két Copa és egy vb-finálét is büntetőrúgások után veszített el. Hogy mekkora lelki törést okoztak neki a sorozatos kudarcok, azt jól mutatja, hogy váratlanul, még a meccs hevében visszavonult a válogatottban való szerepléstől. Hogy ez mit bizonyít? Leginkább semmit, hacsak azt nem, hogy még egy akkora játékosnak is mekkora presztízzsel  bír egy válogatottal szerzett bajnoki cím. 

Cristiano Ronaldo második nagy fináléjára készül Portugáliával. Az elsőt 12 éve peches körülmények között ő is elbukta, vasárnap pedig nem ők számítanak az esélyesnek. Ám Ronaldo most megmutathatja a világnak. Egy csúcsmeccs, ahol nyerőember lehet, egy találkozó, ahol felteheti a pontot páratlan karrierjére. Ha Portugália megnyeri az Európa-bajnokságot, a madeirai kissrác felérhet a csúcsra. 

[1695478] 2016-07-10 21:00:00 Portugália - Franciaországx;