Vélemény

Minden tekintetben Messi a halhatatlanságtól

  • Zotya1981

Valóban Lionel Messi lenne korunk legjobb futballistája? Lehet. De a mostani tettére nincs mentség.

Olvasom, korunk egyik legjobbja 29 évesen, ereje teljében lemondta a válogatott szereplést. Leszögezem: az argentint tartom a jelenleg aktív focisták közül a legkiválóbbnak, a legtehetségesebbnek, egyszersmind a legjobbnak. A védők és a vonatkozó adótörvények megkerülésében vitathatatlanul ő a legjobb. Azt javaslom, helyezzük el őt all time is. Figyelem, erősen szubjektív gondolatok következnek. Reflektálni, kommentálni kifejezetten ér az alábbiakra.

A sportrajongók szívesen aggatják a "valaha volt legjobb" jelzőt egyes sportolókra. Ha rosszul vezetsz, akkor máris megkapod, nem vagy te Schumacher. Ha kosarazol és kaviccsal sem találod el a tengert, akkor hamar megmondja valaki, nem vagy egy Jordan. Ha sír a teniszütődön a labda, akkor tüstént lesz olyan, aki emlékeztet: nem vagy egy Federer. A sort lehetne folytatni - de mi a helyzet a focival?!

Azt gondolom, ha egy alapvetően támadójátékost (mondjuk úgy, 9-es és 10-es poszt) szeretnénk elhelyezni az örökkévalóságban, akkor megkerülhetetlen a válogatottban mutatott teljesítménye. Vagyok olyan finnyás, hogy nekem alapvető minimum az, hogy valaki világbajnok legyen. Mert a legnagyobb játékosok világbajnokok - kivéve Kerekes Zsombort, mert ő sajnos nem... S vagyok annyira igényes is, hogy még azt hozzáteszem: nekem úgy az igazi, ha az illető a trófeáig vezető úton főszerepet játszik, gólt, gólokat szerez; lehetőleg az elődöntőben, döntőben nyújtja az élete legjobbját.

Ahogy tette a távolabbi múltban Pelé és Maradona, a közelebbi múltban Zidane és Ronaldo. Tessék egy hazai rendezésű világbajnokságon két gólt fejelni a brazilok elleni vb-döntőben. Tessék kétszer betalálni Oli Kahn kapujába a németek elleni vb-fináléban.

A vitathatatlan tehetsége mellett ezeken a meccseken derül ki az, hogy kinek miből faragták a tökeit - nem a Getafe meg az Eibar ellen.

A jó Lio 29 évesen most a megfutamodást választotta. Argentinként, ilyen kivételes tehetséggel a lábában, ennyi szintén szupersztárral az oldalán Messinek erre az égvilágon semmi mentsége nincs. Emlékezzünk, Zidane 34 évesen, Ronaldo 30 évesen (100 kilósan, ki tudja hány térdműtét után) is, gyakorlatilag utolsó erejével megpróbálta.

Úgy izgulok, hogy idén ki lesz az Aranylabdás. Talán az lehet a befutó, akinek a csapata hamarabb éri a 125 gólt a spanyol bajnokságban. Azaz C. Ronaldo lehet a legnagyobb riválisa - tudjátok, aki csapatával egy hazai rendezésű Európa-bajnokságon nem bírt Görögországgal.

[2156866] 2016-06-27 02:05:00 Argentína - Chilex;