EURO 2016

Ukrán égés és góltalan csoportdöntő

Az északírek akár tovább is juthatnak délutáni sikerüknek köszönhetően, míg a német-lengyel meccsen nem esett gól.

161806

Ukrajna és Észak-Írország annak szellemében léphetett pályára a késő délutáni mérkőzésen, hogy szinte biztosra vehető volt, a vesztes fél elbúcsúzik a kontinenstornától. Ennek fényében feszült, izgalmas, helyzetdús mérkőzésre számítottunk, a döntetlen ugyanis egyik fél számára sem lett volna elfogadható forgatókönyv. Érdekesség, hogy O'Neil mestere öt helyen is változtatott csapatán a lengyelek elleni mérkőzéshez képest.

Valóban igen intenzíven kezdődött a találkozó, de a támadásokba rengeteg hiba csúszott. Az ukrán labdabirtoklási fölény ellenére az északírek többször is veszélyeztettek, hol lábbal, hol fejjel. Az első 45 perc azonban nem hozott gólt, így lehetett várni, hogy a fordulás után még ennél is feljebb kapcsolnak eggyel a felek.

A második félidő első pillanataiban aztán jött a hideg zuhany, noha így is az egész mérkőzés alatt ömlött az eső. Oliver Norwood beadását Gareth McAuley váltotta gólra fejjel, a kiesés szélére sodorva ezzel az ukránokat. A találat olyannyira meglepte a szomszédunkat, hogy el is felejtettek futballozni, a csodás légkörben futballozó északírek közel álltak az újabb gólhoz. A jégeső okozta néhány perces kényszerünet valamelyest helyrepofoztak az ukránokat, így a mérkőzést utolsó negyedében átvették az irányítást, de újabb gólt már csak a lefújás előtt Észak-Írország szerzett.

[1695434] 2016-06-16 18:00:00 Ukrajna - Észak-Írországx;

A lengyeleknél volt a legfontosabb változás a mérkőzés előtt, Lukasz Fabiasnki állt a kapuba, nem pedig Szczesny, de a támadósorban ugyanúgy a Lewandowski-Milik kettős kezdett, míg a németeknél Mats Hummels felépült, így pályára léphetett a védelem közepén Mustafi helyett.

Egyértelműen a németek kezdtek nagyobb elánnal, az első perctől intenzíven rohamozták Fabianski ketrecét. Helyzet azonban egyik oldalon sem adódott, olyannyira, hogy lengyel barátaink meg sem próbálták célba venni Neuer kapuját, igaz, a túloldalon is pihenhetett kedvére a portás, hiszen kapura tartó labda nem volt a nyitó játékrészben.

Ahogy nem volt a 46. percben sem, erről azonban csak Milik tehet. Az Ajaxban szenzációs idényt futó támadó négy méterről nem találta el a labdát ordító ziccerben, pedig a lengyelek azonnal sokkolhatták volna a Natiolnalelfet. Ez volt talán az egész mérkőzés legnagyobb helyzete, a második félidő ugyanis bár több izgalmat és nagyobb iramot hozott, mint az első, ám gólt nem. Ezzel megszületett az Eb első 0-0-ja.

[1695435] 2016-06-16 21:00:00 Németország - Lengyelországx;