EURO 2016

Nikolics öt percre hazaugrana

  • MTI
  • MTI

Nikolics Nemanja szívesen hazaugrana öt percre, hogy átélje azt a futball-lázat, amelyet a magyar labdarúgó-válogatott Ausztria felett aratott 2-0-s győzelme okozott az Európa-bajnokságon.

"Minden kép, minden videó eljutott hozzánk. Nagyon örülünk, hogy ennyien nézik a meccseinket és szurkolnak nekünk. Igazi fociláz van otthon. Szeretnék öt percre otthon lenni, hogy ezt átéljem. Ez plusz motivációt jelent számunkra" - mondta a csütörtöki sajtótájékoztatón a Legia Warszawa csatára.

A lengyel élvonal gólkirálya szerint fontos volt a nyitómeccs, mert a győzelem hatására szombaton még nagyobb önbizalommal léphetnek pályára Izland ellen. Kiemelte, azt reméli, hogy szerepelhet Marseille-ben, de Ausztria ellen is úgy készült, hogy szóhoz jut, mert ő gólokat szerezni jött a válogatottba.

"Ígérgetni nem akarunk, mert nem szeretnénk plusz terhet magunkra rakni. Ettől függetlenül fontos meccs következik, mert egy újabb sikerrel bebiztosíthatjuk a továbbjutást, ami nagy dolog lenne" - mondta Nikolics, aki szerint az elmúlt napokban a regenerálódásé volt a főszerep, továbbá megnézték a portugál-izlandi meccset, hogy megkeressék a szigetországiak gyenge pontjait, de még csütörtök este újabb videózás következik az ellenfélről.

"Láttuk, hallottuk, hogy a pálya talaja nagyon rossz a marseille-i Velodrome Stadionban, emiatt a szokásoktól eltérően a meccs előtti napon nem is edzhetünk ott, hogy kíméljék a pályát. A talajt nem tudjuk befolyásolni, és Izland is azon fog játszani. Reméljük, jól jövünk ki belőle" - mondta az MTI érdeklődésére Andreas Möller, a válogatott segédedzője.

A német szakember arról is beszélt, hogy az osztrákok elleni győzelem nagyszerű kezdet volt, de még semmit nem ért el a válogatott. Elmondta, most próbálják a kellő feszültséget újra felépíteni a játékosokban, mert fejben és lélekben erősnek kell lenniük, ugyanis Izland az első perctől az utolsóig százszázalékos koncentrációra fogja kényszeríteni a csapatot.

"Izland nehéz ellenfél lesz, elég csak arra gondolni, hogy Hollandiát kiejtette a selejtezősorozatban. A keret tagjai több éve együtt játszanak, és Portugália ellen is megmutatták az erejüket az 1-1-es döntetlennel" - mondta a riválisról Möller, aki elárulta, a két csapat legutóbbi, öt évvel ezelőtti összecsapása, melyen a magyarok 4-0-ra nyertek, nem került szóba, mivel azóta sok minden megváltozott mindkét ország futballjában.

Möller bevallotta, meglepte, hogy a válogatott játékosai mennyire hajlandóak tanulni és milyen jól reagáltak a változásokra. Bernd Storck szövetségi kapitányról azt mondta, minden nap 24 órán át a futballban él, és jól kiegészítik egymást. Az edzői pályával kapcsolatban megjegyezte, játékosként kicsit több befolyása volt a mérkőzés alakulására, míg szakemberként inkább előtte van feladata a felkészítésben, illetve a taktika kidolgozásában.

Gulácsi Péter azt hangsúlyozta, teljesen mindegy, ki lép pályára, mert a válogatottnál egy célért küzdenek mindannyian, így teljesen háttérbe szorulnak az egyéni ambíciók.

"Ha Király Gabi jó teljesítményt nyújt, annak mi is örülünk" - jelentette ki a Lipcsében légióskodó kapus, aki szerint az osztrákok elleni második gól után látható volt, hogy milyen összetartó a társaság, hiszen mindenki odarohant ünnepelni még a cserepadról is.

Gulácsi szerint a válogatottnál dolgozó német szakemberek szervezettséget hoztak, minden meccsre van egy kész tervük, ami jól látható a pályán is, de ez már Dárdai Pál irányításával elkezdődött.

"Tudjuk, hogy vannak nálunk kvalitásban jobb csapatok, de ezt tudjuk ellensúlyozni ezzel a szervezettséggel és tudatossággal" - mondta Gulácsi.

A magyarok legközelebb szombaton 18 órától Izlanddal találkoznak Marseille-ben, majd négy nappal később Portugália lesz az ellenfelük Lyonban. A hat négyesből az első és második helyezetteken túl a négy legjobb harmadik is nyolcaddöntőbe jut. Bernd Storck együttese az első forduló után három pontjával vezeti az F csoportot.

161819