EURO 2016

Milyen esélyeink vannak továbbjutni három ponttal?

Az elmúlt évek statisztikáit összeszedve megnéztük, reális-e a 6-szoros szorzó a kiesésünkre.

Az osztrákok elleni győzelemmel és a portugáli-izlandi döntetlenjével élre álltunk az F-csoportban. A lebonyolításnak köszönhetően három ponttal simán tovább lehet jutni matematikailag, hiszen két csoportharmadik esik csak ki. A fogadóirodák szerint remek esélyekkel indulunk a maradék két mérkőzésen, hiszen mindössze 1.10-szeres pénzt fizet a    , ha bejutunk a legjobb 16 közé, míg ha nem sikerül a kvalifikáció, 6-szoros összeget zsebelhetnek be a pesszimista fogadók.

Az Európa-bajnokságon ez az első alkalom, hogy ilyen lebonyolítással vágnak neki a küzdelemnek a csapatok, így ahhoz, hogy megállapítsuk, mit jelent a siker, egészen 1994-ig kell visszamennünk az időben, az volt ugyanis az utolsó vb, amikor 24 csapat játszott egy világversenyen.

1994.: Az Egyesült Államokban sajnos nem volt elég a három pont, sőt akadt olyan kvartett, ahol a négy pont csak utolsó helyet ért. Ehhez persze extrém körbeverés szükségeltetett: a norvégok úgy estek ki a csoportjukból, hogy 1-1-es gólkülönbségük volt, míg a másik három csapatnak 3-3, 2-2 és 2-2. A csoportharmadikok között két hatpontos és két négypontos együttest találunk, Oroszország három pontja és +1-es gólkülönbsége már kevés volt az üdvösséghez.

1990.: Erre a táblázatra már sokkal jobb ránézni, hiszen kizárólag hárompontos csapatok jutottak tovább, néggyel pedig már csoportot is lehetett nyerni. Igaz, azt meg kell említeni, hogy ekkor a győzelem még csak két pontot ért. A mostani számítások szerint Hollandia három ponttal továbbjutott, ám másik két jelenlegi szisztémában hárompontos csapat, Ausztria és Skócia elhullott.

A győzelem 2, a döntetlen 1 pontot ért

1986.: Mexikóban csoportharmadikként végeztünk, ám ekkor még az egy győzelem ugye nem ért többet két döntetlennél, és mivel a szovjetek tönkreverték a mieinket Irapuatóban, a gólkülönbség miatt kiestünk. Érdekesség, hogy ekkor egyetlen csapatnak sem lett pozitív a gólkülönbsége.

A győzelem 2, a döntetlen 1 pontot ért

A konklúzió tehát az, hogy egy döntetlent még mindenképpen szereznünk kell ahhoz, hogy ne érhessen bennünket nagy meglepetés. Erre Izland ellen természetesen jó esély mutatkozik, így ha szombaton pontot szerzünk, szinte páholyban érezhetjük magunkat. Azonban ha pont nélkül maradunk a következő két mérkőzésen, akkor sincs még veszve minden remény, a legfontosabb az lenne, hogy ne kapjunk ki egyik riválistól sem egy gólnál többel és ne csússzon át a gólkülönbségünk negatívba. A három pont és nullás gólkülönbség ugyanis sokat érhet ezen az Eb-n, ahol nincsenek kiütéses sikerek és nagy gólzáporok.

161819
euro-2016