EURO 2016

A magyar csapatnál csak a német volt jobb az első körben

  • hatharom.com/MTI

Az Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában az osztrákokat 2-0-ra legyőző magyar válogatott a második legjobb volt a 24 csapat közül, s csak a német előzte meg - az egyik leglátogatottabb futballstatisztikai oldal, a whoscored.com szerint.

A portál válogatottakra vonatkozó listáját a nyitómeccsükön szintén 2-0-ra győztes németek vezetik 7,50 osztályzattal, míg Bernd Storck együttese 7,21-gyel a második. A harmadik helyezett horvátok 7,17-et kaptak. A sor végén éppen Ausztria szerepel mindössze 6,28-es osztályzattal.

Egy másik statisztikából az is kiderül, hogy a magyar csapat támadásoknál az egész pályát bejátszotta. Százalékokra lebontva: 40%-ban baloldalt, 34%-ban jobboldalt és 26%-ban középen törtünk előre. Balszélen egyébként a románok próbálkoztak a legtöbbet, a támadásaik több, mint felét (56%) ott hajtották végre, míg a másik szélen a írek voltak a legaktívabbak (55%), középen pedig az olaszok (36%).

Az egyéni értékelésben a minden játékelemre kiterjedő mutatók alapján Gera Zoltán a teljes Eb-mezőny nyolcadik legjobbja 8,44-es osztályzattal, közvetlenül előtte a címvédő spanyolok sztárja, Andrés Iniesta, míg mögötte a walesiek legjobbja, Gareth Bale áll. A 37 éves magyar középpályás játékáról sokatmondó adat, hogy az Eb eddigi legtöbb szerelését - szám szerint hetet - mutatta be. A WhoScored statisztikái szerint a balhátvéd Kádár Tamás is az Eb legjobbjai között van, 8,13-as osztályzatával ugyanis a 12. a listán. A rangsort a nyitómeccs francia hőse, Dimitri Payet vezeti 9,59-es értékeléssel.

euro-2016