EURO 2016

A házigazda franciák az első továbbjutók

  • hatharom.com/MTI

Franciaország 2-0-ás győzelmet aratott Albánia ellen, míg Románia és Svájc nem bírt egymással a labdarúgó Európa-bajnokság szerdai játéknapjának két utolsó mérkőzésén.

A késő délutáni mérkőzésen Románia és Svájc feszült egymásnak. Főleg déli szomszédunknak volt élet-halál kérdés ez az összecsapás, de a helvéteknek sem jött volna jól egy vereség, hiszen ők az utolsó körben a házigazda franciákkal meccselnek majd.

A mérkőzés első negyedórája kiegyenlített küzdelmet hozott, majd a románok - ahogy az első csoportmeccsen, a franciák ellen - ezúttal is tizenegyeshez jutottak. Az orosz játékvezető azért fújt a sípjába a 17. percben, mert Lichtsteiner a mezénél fogva húzta vissza a tizenhatoson belülre törő Chipciut. A büntetőt, akárcsak a franciák ellen, ezúttal is Stancu értékesítette. A bekapott gól után sem került fölénybe a svájci együttes, a támadások vezetése mellett továbbra is oda kellett figyelnie a védekezésre, a románok ugyanis nem álltak vissza, sőt, az egyik akciónál a kapufát találták el.

Közvetlenül a fordulás után valamivel aktívabban futballoztak a románok, de ez csak percekig tartott, a svájciak hamar magukra találtak. A játék változatlanul kiegyenlített volt, nagy küzdelem zajlott a pályán, majd Mehmedi nagyszerű lövéséből megszületett az egyenlítő gól. Ezután úgy tűnt, a románok elsősorban a döntetlen megőrzésére törekednek, a hajrára azonban a román szövetségi kapitány úgy cserélt, hogy támadásban is maradjon erő a csapatában. Az utolsó percekben valamivel veszélyesebbek voltak a románok, de újabb gólt már sem nekik, sem a helvéteknek nem sikerült szerezniük. 

Romániának ez volt a 15. Európa-bajnoki mérkőzése, s ezek közül még mindig csak egyet sikerült megnyernie. Stancu az Eb-k történetének harmadik olyan játékosa, aki egy kontinenstornán belül legalább két büntetőt értékesített, míg Mehmedi az első svájci futballista, aki világbajnokságon és Eb-n is gólt szerzett. Ami a csoport állását illeti, Svájc megnyugodhat, négy ponttal biztos továbbjutó, Románia pedig Albánia legyőzésével csatlakozhat a legjobb 16 közé.

[1695422] 2016-06-15 18:00:00 Románia - Svájcx;

A nap utolsó találkozóján az A csoport másik két együttese, a házigazda Franciaország és az egyik leggyengébb csapatként számon tartott Albánia lépett pályára. A balkániak az elmúlt egy évben többször is megviccelték a gallokat, de ettől függetlenül a mérkőzés előtt csak az volt a kérdés, hogy mennyit tesznek közé Giroud-ék.

Az első játékrészben azonban abszolút nem jött ki a tudásbeli különbség, erről persze nagyban gondoskodtak a házigazdák, akik finoman szólva sem pörögtek a legmagasabb hőfokon. Csupán két próbálkozásuk volt, ám azok sem találták el a kaput, így nem csoda, hogy füttykoncert közepette vonulhattak az öltözőbe. 

A második félidőt teljesen más felfogásban kezdték a franciák, Didier Deschamps Pogbát is pályára küldte. Alig harsant fel a sípszó, már is gólhelyzetet alakítottak ki a hazaiak, Coman járt közel a vezetés megszerzéséhez. Ekkor már tudni lehetett, hogy kemény percek elé néz az albán védelem. A gallok folyamatosan rohamoztak, hol Giroud, hol Pogba veszélyeztetett, de nem voltak elég pontosak. A 68. percben Griezmannt is behozta a francia mester, ami jó döntésnek bizonyult, ugyanis a hajrában, a 90. minutumban vezetéshez juttatta csapatát egy fejessel. Nem bírták tehát ki az albánok, akiknek a végső döfést a 95. percben Payet vitte be.

Ezzel a győzelemmel a franciák százszázalékosak és elsőként továbbjutottak. A svájciak négy, a románok egy, az albánok nulla ponttal várják a vasárnapi zárókört.

[1695421] 2016-06-15 21:00:00 Franciaország - Albániax;
euro-2016