Darts

Az ötödik is Van Gerwené lesz?

Vasárnap bajnokot avatnak Bécsben, az Austrian Darts Openen. A European Tourokon megszokott módon, az utolsó játéknapon kerülnek lebonyolításra, a nyolcaddöntős, negyeddöntős, elődöntős küzdelmek, illetve a finálé.

Minden, ami darts-statisztika, megtalálható a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalán!

A bécsi torna zárónapjára jegyet váltóknak panaszra nem lehet okuk, hiszen a 16 kiemelt közül tizenkettő túlélte az első kört, köztük a három legnagyobb sztár, a világelső Michael van Gerwen, a 16-szoros világbajnok Phil Taylor és a skót showman, Peter Wright. Rajtuk kívül olyan klasszisokat láthatunk még, mint az angol Dave Chisnall, a belga Kim Huybrechts, a holland Jelle Klaasen és a nagy közönségkedvenc, Stephen Bunting

Miután a nyolcaddöntőkben már kiemelt kiemelttel is találkozhat, így jó néhány patinás párosítás jött össze. A legnagyobb rangadó Taylor és Huybrechts összecsapása lesz, amely nem csak a nevek miatt ígérkezik nagy derbinek, hanem a formájuk miatt is. Az angol legenda egy újabb csapat-világbajnoki aranyat szerezett a múlt héten, ám Frankfurtban nem csak ő, hanem a belga Hurrikán is kiválóan játszott. Mindketten átmentették a jó teljesítményüket Bécsbe, így magas színvonalú mérkőzésre van kilátás, akár még a meglepetést sem zárnánk ki, annak ellenére, hogy az egymás elleni összevetésben 9-1-es Taylor-fölény mutatkozik. 

Szintén érdekes meccsnek ígérkezik Chisnall és Bunting összecsapása, emlékezhetünk, hogy a két angol tavaly még a Premier League keretén belül is többször megmérkőzött egymással. Utóbbinak nincs igazán jó éve, az ET-állomásokon rendre a 32 között elvérzett, most a kiemeltek közül vághatott neki a versenynek, amit ki is használt, viszont jelenlegi formájában Chizzy lehet nagy falat lesz számára. 

A nagyágyúk közül Wrightra sem vár könnyű menet, aki a top 20 felé nagy léptekben haladó Alan Norrisszal meccsel. Előbbi csalódott lehetett, hogy a csapat-világbajnokságon nem tudott részt venni - a felesége összetűzésbe került Gary Andersonnal -, így Bécsben mindenféleképpen jól szeretne szerepelni. Meg is van ehhez a formája, de Norris egy borzasztó veszélyes játékos, bár idén inkább a Players Championship állomásokon volt eredményes, mintsem a European Tour-versenyeken. 

Van Gerwen az 1996-os BDO-világbajnok Steve Beatonnel (aki 2-3-ról verte 6-3-ra Gerwyn Price-t, miután a walesi 173-ra egy 177-tel besokallt) néz majd farkasszemet, Ian White-ra a Robert Thorntont kiütő Nigel Heydon vár, míg Klaasen a hazaiak kedvencét, Suljovicot kiütő Kyle Andersonnal csap össze. Valószínűleg a holland klasszisnak és White-nak sem jelent majd különösebb gondot a továbbjutás. Heydon egyébként egy pocsékul dobó Thorntont tudott megverni, ami így is szép teljesítmény tőle, hiszen kamerák előtt ilyen skalpja még nem nagyon volt.

European Tour, Bécs - vasárnapi játéknap programja:
Kezdés Mérkőzés Odds (TippmixPro)
13:00 Michael van Gerwen-Steve Beaton 1.05 6.50
13:30 Jelle Klaasen-Kyle Anderson 1.55 2.20
14:00 Kim Huybrechts-Phil Taylor 3.45 1.22
14:30 Dave Chisnall-Stephen Bunting 1.40 2.50
15:00 Peter Wright-Alan Norris 1.35 2.65
15:30 Benito van de Pas-Terry Jenkins 1.55 2.20
16:00 Ian White-Nigel Heydon 1.25 3.10
16:30 Michael Smith-Ron Meulenkamp 1.22 3.40

Ami a végső győztest illeti, a két szupersztár, Van Gerwen és Taylor az elődöntőben találkozhat. Az eddigi négy European Tour-versenyből hármat megnyert a holland, ami zseniális teljesítmény, viszont egyik viadalon sem vett részt a stoke-i legenda. A torna felvezetőjében már említettük, hogy a világelsőben buzoghat a bizonyítási vágy a csapat-vb-n miatta elbukott arany miatt. Ennek tükrében, ha összejönne a meccsük, az a megszokottnál is parázsabb lenne, hiszen éppen Taylorék ellen mondott csődöt, ráadásul még kakaskodott is velük a végén. Nehéz lesz MvG-t megállítani, de ha valaki, akkor Taylor képes lehet rá.