Nemzetközi foci

Testvérpárharcok a világban

Nem lesz egyedülálló a Svájc-Albánia mérkőzésen a két Xhaka összecsapása. Számos olyan esetet ismerünk, hogy két testvér más-más válogatottat erősít.

A szombati Svájc-Albánia több okból is igen érdekesnek tűnik. Egyrészt Albánia újoncként először lép pályára a kontinenstornán, másrészt pedig összecsaphat egymással a Xhaka család két gyermeke is, Granit ugyanis a svájciakat, míg Taulant Albániát erősíti.

Az Arsenal friss szerzeménye, Granit már rutinos helvét játékosnak számít a maga 41 válogatott mérkőzésével, míg Taulant csak hatszor vehette fel az albán mezt. Habár mindkét játékos Svájcban született és játszott ifiként a különböző korosztályos válogatottakban, Taulant végül Albániát választotta. "Nagyon különleges élmény lesz mindkettőnk számára, sokat beszéltünk már róla. Játszottunk már egymás ellen, hiszen volt, amikor én a Baselben játszottam, ő pedig a Grasshopperben, de ez most kicsit más lesz. Ugyanakkor próbálunk csak a mérkőzésre koncentrálni" - nyilatkozta Granit.

[1695420] 2016-06-11 15:00:00 Albánia - Svájcx

Mint azt a 23 éves játékos elmondta, teljesen más volt kettejük helyzete, így nem csoda, hogy végül másik nemzeti tizenegyben futballoznak. "Mindketten Svájcban születtünk és nőttünk fel, de sokszor jártunk a nagyszüleinknél nyaranta és télen is. Irántam soha nem érdeklődött az albán csapat, ezért választottam végül Svájcot, de Taulant esetében más volt a helyzet".

A koszovói szülők két gyermeke úgy tűnik, találkoznak majd a pályán szombaton délután Lensban, hiszen mindketten ott szerepelnek az előzetes kezdőben.

Nem egyedülálló azonban, hogy két testvér más országért küzd, így volt Boatengéknél is, akik 2010-ben és 2014-ben is játszottak egymással. Habár a német Jerome és a ghánai Kevin-Prince csak féltestvérek, mindketten Németországban nőttek fel, ám Prince végül mégis inkább a Fekete Csillagokat választotta.

Habár Thiago Alcantara Olaszországban látta meg a napvilágot, a világbajnok brazil Mazinho gyermekeként ő mégis a spanyol válogatott korosztályos csapataiban futbaloozott, majd lett végül a nagyok között is többszörös kerettag. Öccse, Rafinha azonban a brazil csapatot erősíti.

Ha Paul Pogba két évvel hamarabb születik, talán most nem a francia válogatottal készülne Eb-t nyerni, hanem a guineai válogatottban játszana együtt két testvérével, Florentinnel és Mathiasszal. Az MVP-re is esélyes sztár azonban már Franciaországban látta meg a napvilágot, így nem is volt kérdés, hogy ő a gallokat erősíti majd.

Christian Vieri Olaszországban, míg Massimiliano Vieri Ausztráliában született, így egyikőjük esetében sem volt kérdés, hogy melyik nemzeti tizenegyes erősítik majd. A két fiú közül természetesen "Bobo" érte el a nagyobb sikereket, 49 válogatott mérkőzés alatt 23-szor talált be, míg Max csupán hatszor húzhatta magára a Kenguruk mezét.

[1695420] 2016-06-11 15:00:00 Albánia - Svájcx;