Női kézilabda

Kemény Eb-csoportba kerültek Szucsánszkiék

A magyar női kézilabda-válogatott a montenegrói, a dán és a cseh csapattal került azonos csoportba a decemberi, svédországi Európa-bajnokság pénteki sorsolásán.

A válogatott - amelynek irányítását július elsejétől a dán Kim Rasmussen veszi át - csoportelsőként jutott ki az Eb-re, és a malmői kvartettbe kapott besorolást. A csoportokból az első három jut a középdöntőbe.

Az már a sorsolás előtt biztos volt, hogy a házigazda svédek a csoportkörben Stockholmban lépnek pályára az A jelű csoportban, a lengyelek a B-ben Kristianstadban, a dánok a C-ben Malmöben, a norvégok pedig a D-ben Helsingborgban. Az Eb-nek december 4. és 18. között Svédország ad otthont.

 korábbi világklasszis kapus, Pálinger Katalin, a magyar szövetség női szakágért felelős alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta, az új szövetségi kapitány és csapata biztos nagyon motivált lesz a kontinensviadalon. "A hosszú távú célunk, hogy ott legyünk a 2020-as tokiói olimpián. Az ehhez vezető út első állomása a decemberi Eb. A válogatotton nincs eredménykényszer, de természetesen szeretnénk, ha jól sikerülne a torna" - mondta Pálinger.

Hangsúlyozta: a mezőny nagyon kiegyensúlyozott, és nincs már olyan, mint 8-10 éve, amikor 3-4 válogatott is viszonylag könnyedén legyőzhető volt. "Optimista vagyok, és jó lenne látni a jeleket, hogy a válogatottunk fejlődik, erősödik. A mi csoportunk is nagyon kiegyensúlyozott, ugyanakkor szerintem a D csoport a legerősebb a tornán" - tette hozzá Pálinger.

A csoportok
A csoport (Stockholm): Svédország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia
B csoport (Kristianstad): Hollandia, Franciaország, Németország, Lengyelország
C csoport (Malmö): Montenegró, MAGYARORSZÁG, Dánia, Csehország
D csoport (Helsingborg): Norvégia, Oroszország, Románia, Horvátország