EURO 2016

A spanyoloknak áll a zászló, de a horvátok bekavarhatnak - D-csoport

  • hatharom.com

Az Európa-bajnokság D-csoportjában Spanyolország és Horvátország versenyfutása várható az elsőségért, de Csehországot és Törökországot sem szabad leírni.

A címvédő Spanyolország furcsa Eb-kerettel vág neki a tornának, legalábbis a szurkolók egy része meghökkent azon, hogy Vicente del Bosque szövetségi kapitány mekkora neveket hagyott otthon. A végleges keret kihirdetése után azonban gyorsan elcsendesültek a kritikus hangot, hiszen a spanyolok hatot gurítottak Dél-Koreának, ami még akkor is kiváló eredmény, ha csupán egy felkészülési találkozóról volt szó. 

A spanyolok számára a 2014-es vb nem sikerült valami fényesre, a brazíliai tornával pedig sokak szerint egy aranykorszak zárult le. A hispán válogatottat a bukmékerek "csak" a harmadik helyre rangsorolták a végső győzelmet illetően. Az látható, hogy Del Bosque egy fiatalítást próbál meg véghez vinni a csapatban, ugyanakkor számos világ- és Európa-bajnok, BL-győztes labdarúgó továbbra is tagja a keretnek. Láttunk már rá példát, hogy a rutin és a fiatalok egyvelege sikert arat. 

A spanyolok a felkészülési mérkőzéseken gólerős formát mutattak, ez pedig ebben a csoportban aranyat érhet. Meglehetősen kiegyenlített ugyanis ez a négyes. A spanyolok a csehek ellen kezdik majd az Eb-t, ha ott győzelemmel tudnak rajtolni, azzal máris óriási lépést tehetnek a negyeddöntő felé. Ellenkező esetben viszont meleg lehet a pite, hiszen számíthatunk körbeverésekre is. 

A bukik szerint a csoport második helyére Horvátország érhet oda. A Rakitic, Modric, Mandzukic és Perisic által fémjelzett horvát válogatottnak minden esélye meg is van, hogy továbblépjen ebből a négyesből. A csapat gerince évek óta együtt futballozik, van már tapasztalat az ilyen nagy világversenyekről, így nem is lehet más az elvárás déli szomszédainktól, mint a továbbjutás. A horvátok elsősorban a török-cseh duó ellen léphetnek majd pályára győzelmi esélyekkel, de a spanyolok ellen sem esélytelenek, így a négyszeres szorzójukban is látunk fantáziát. Főleg úgy, hogy a csoportkör 3. fordulójában játszik egymással a két favorit. 

A horvát válogatott ellen minden ellenfélnek nehéz dolga lesz, rendkívül szervezett játékra képes, és bizony támadásban komoly játékerőt képvisel. A 2014-es vb-n mindegyik mérkőzése overes lett a horvátoknak, ebben a csoportban viszont nem biztos, hogy potyognak majd a gólok, így jobb kivárni és megnézni, hogy milyen passzban is van tulajdonképpen a gárda. 

Csoportelsőként, igen meggyőző teljesítménnyel verekedte ki magát az Eb-re Csehország. A Sparta Praha játékosaira és néhány nevesebb légiósra építő cseh csapat képes lehet meglepetéseket okozni, de ahhoz az kell, hogy minimalizálják a hibákat és magas százalékban értékesítsék a helyzeteiket. A cseh válogatottban nincsenek igazán nagy nevek, a legnagyobb sztár még mindig a 35 éves Tomás Rosicky, de a csapategység erős, a játék pedig igen fegyelmezett. A netes bukik 1.90-es szorzót fizetnek a csehek továbbjutására, akiket valamivel a törökök mögé, a csoport negyedik helyére rangsorolnak. 

Törökország egy heroikus mérkőzésen, egy 89. percben szerzett szabadrúgásgóllal jutott ki az Eb-re, mert bár a csoportjában csak a harmadik helyen végzett, a legjobb csoportharmadik jogán egyenes ágon jutott ki a tornára. A Fatih Terim által dirigált félholdas válogatott számára talán túl nagy falat lesz ez a négyes, ugyanakkor ha például a csehek ellen meg tudják szerezni a három pontot, akkor lehet esélye a továbbjutásra. 

161810
Oddsok a csoportgyőztesre   
Spanyolország 1.55
Horvátország 4.00
Törökország 10.00
Csehország 10.00
Csapatbemutatók
Spanyolország
Horvátország
Csehország
Törökország
euro-2016