Roland Garros

Itt a tuti a férfi döntőre!

  • hatharom.com

Álomdöntőt rendeznek Párizsban vasárnap délután, a Muskétások Kupájáért ugyanis a két legmagasabban rangsorolt játékos, a világelső Novak Djokovics és a második kiemelt Andy Murray küzd meg.

Novak Djokovics-Andy Murray
Hatharom-tipp: 39.5 játék felett
TippmixPro @ 1.85

Lehet sokan felkapták a fejüket arra, hogy álomdöntőként harangozzuk be, hiszen a sorsolás előtt még mindenki egy Novak Djokovics-Rafael Nadal fináléban reménykedett. Tény, hogy az egy pikáns összecsapás lett volna, ám, ha jobban e döntő mögé tekintünk, akkor látni fogjuk, hogy a Novak Djokovics-Andy Murray párharcon mindkét fél azért fog küzdeni, hogy bekerüljön a történelemkönyvekbe. A szerb klasszis negyedik alkalommal rukkol neki az utolsó akadálynak, hogy megszerezze a hiányzó Roland Garros-címet, amivel a karrier Grand Slamet is kipipálhatná - a tenisz történetében ez csupán nyolc játékosnak sikerült, az Open Érában négynek -, és amivel mind a négy major tornán ő lehetne a címvédő, erre pedig 1969 óta senki nem volt képes, akkor egyébként Rod Laver hajtotta végre ezt a bravúrt. Murray is nagy dolgot vihetne végre, hiszen az Open Érában brit játékos még nem emelhette magasba a Muskétások Kupáját. Ha ezekhez még hozzávesszük, hogy az első kiemelt találkozik a másodikkal, illetve ez a hetedik GS-finálé ahol találkoznak - aminél csak Roger Federer és Rafael Nadal játszott többet egymással -, akkor nyugodtan nevezhetjük ezt álomdöntőnek.

Ki nyeri a döntőt?
Novak Djokovics Andy Murray
TippmixPro @ 1.25 TippmixPro @ 3.15

Miután tisztáztuk mi a tét, lássuk az esélyeket. Az oddsmesterek, mint látható, toronymagas favoritnak tartják a szerb játékost, ami reális, ha azt nézzük, hogy az egymás elleni összevetésben 23-10-re vezet, a Grand Slam-tornákon pedig 7-2-re. De talán ez most a legkevésbé fontos, viszont a major döntőikre érdemes egy pillantást vetni. 4-2-re vezet Djokovics, ugyanakkor mind a négy sikerét az Australian Openen könyvelhette el, amit Wimbledonban és a US Openen vívtak, azokat Murray nyerte. Könnyen lehet, hogy Párizs is a britnek hoz szerencsét, ne feledjük, tavaly ők az elődöntőben megmérkőztek, és akkor a belgrádi világelső csak döntő szettben tudott győzni. Ha már az egymás elleni meccseiket vizsgáljuk, akkor az idei két salakos összecsapásukat is érdemes górcső alá venni. Madridban Djokovics, a Garros előtti utolsó Mastersen, Rómában a brit győzött. Igaz, az utóbbi tornán nem volt valami friss a szerb, de a spanyol fővárosban is nehezen bírt el a skót riválisával. 

Ez lesz a 34. mérkőzésük, úgy ismerik egymást, mint a saját tenyerüket. Sok újat nem tudnak egymásnak mutatni, a fej lesz itt a döntő. A nagyobb felhajtás Djokovics körül van, tavaly, amikor nem sikerült neki megnyerni a döntőt, percekig állva tapsolta a Chatrier közönsége, és már akkor arról beszélt mindenki, hogy majd jövőre megnyeri. Ez a karrier Grand Slam olyan nyomást tesz rá, amivel borzasztó nehéz megbirkózni, láthatjuk a nőknél Serena Williams is folyamatosan elbukik az utolsó lépcsőfokokban azóta, amióta egyre megközelítette Steffi Graf rekordját. Mentálisan olyan plusz terhet jelentenek ezek a dolgok, amik bizony a legnagyobb klasszisok játékát is befolyásolják. Ebből a szempontból a szerbnek lesz nehezebb dolga, de ne gondoljuk azt, hogy Murray nem lesz csalódott, ha kikap. Ő már régen túl van azon, hogy megelégedjen egy döntővel, pláne, hogy 2013 óta nem nyert GS-t. És hát kifejezetten nagy elégtétel lenne számára, ha a négy elbukott AO-fináléért pont itt tudna visszavágni a déli szomszédunknak. 

Nem biztos, hogy van értelme elemezgetni a játékukat, amit fontosnak találunk kiemelni, hogy Djokovics sokkal könnyebb ellenfeleket kapott, és ez szintén visszaüthet a döntőben. Nagyon jól játszik, de egyelőre nem volt olyan, aki tesztelte volna, feszegette volna a határait. Most pedig egy olyan Murray áll majd vele szemben, aki nagy csatákat nyert meg, aki egy bombaformát mutató Stan Wawrinkát és Richard Gasquet-t tört meg egy-két szett után. Különösen a svájci ellen volt elképesztő, sokan élete legjobb salakos meccseként könyvelték el. De igazából ebből sem lehet kiindulni, hiszen a szerb teljesen más stílust képvisel, teljesen máshogy játszik. Annyit lehet levonni belőle, hogy a skót mentálisan nagyon összerakta magát a második hétre.

Nem mernénk itt győztesre tippelni, az egyértelmű, hogy "Nole" 1.25-ért nem éri meg, a -1.5 szett hendis győzelme hatalmas rizikó. Aki plusz izgalmat keres, annak egyértelműen a játék overt ajánljuk. Volt már több ötszettes meccsük, és ez is nagyon arra áll. Semmi nem utal arra, hogy Djokovics ezt a döntőt képes lesz könnyedén megnyerni, fordítva pedig pláne elképzelhetetlen. De igazából a 39.5-ös line túlszárnyalásához elég négy 6:4-es játszma is, nincs szükség egy döntő felvonásos thrillerre, bár nekünk nagyon az az érzésünk, látva a formájukat és a tétet, hogy az év meccsét fogják most vívni.

Djokovics és Murray egymás ellen
Év Torna Borítás Győztes Eredmény
2016 Róma Salak Murray 6:3, 6:3
2016 Madrid Salak Djokovics 6:2, 3:6, 6:3
2016 Australian Open Kemény Djokovics 6:1, 7:5, 7:6
2015 Párizs Kemény Djokovics 6:2, 6:4
2015 Sanghaj Kemény Djokovics 6:1, 6:3