EURO 2016

A házigazda, a bundás és két sötét ló - A-csoport

  • hatharom

Az Európa-bajnokságot felvezető sorozatunkat azzal az A-csoporttal kezdjük, amelynek egyértelmű favoritja a házigazda Franciaország, de a második illetve a harmadik helyért komoly csata várható.

Franciaországnak házigazdaként természetesen nem kellett selejtezőt játszania, ugyanakkor Didier Deschamps szövetségi kapitány igyekezett minél több felkészülési mérkőzést játszatni csapatával. A gallok az elmúlt másfél évben 13 találkozott vívtak meg különféle erősségű ellenfelek ellen: legyőzték többet között Portugáliát (1-0), Németországot (2-0), Hollandiát (3-2), ugyanakkor kikaptak Brazíliától (1-3), Angliától (0-2), Belgiumtól (3-4), sőt, tavaly nyáron Albániától (0-1) is. 2016-ban azonban hibátlan a franciák mérlege, három meccsen három győzelmet arattak, ráadásul ezeken a találkozókon 10 gólt is szereztek (apró szépséghiba, hogy hatot kaptak is).

A bukmékerek szerint az Eb legnagyobb esélyese Franciaország, ami elnézve a brutálisan erős keretüket, nem is meglepő. Bár kimaradt Karim Benzema, Franck Ribéry, Mammadou Sakho és Lassana Diarra is, Deshamps így is bivalyerős csapattal dolgozhat.

Mint általában a házigazdák esetében, a franciáknál is sok múlhat azon, hogyan sikerül a nyitómeccs. A kékek június 10-én a románok ellen kezdik meg a szereplésüket, és ha azon a meccsen magabiztos győzelemmel tudnak indulni, az komoly lendületet adhat a csapatnak. Ellenkező esetben akár be is görcsölhet a csapat. Az A-csoport résztvevőit elnézve azonban mi hajlunk afelé, hogy Franciaország megnyeri ezt a négyest és csoportelsőként vághat neki az egyenes kieséses szakasznak.

A házigazdára a legnagyobb veszélyt talán Svájc jelentheti majd, amely Anglia mögött a második helyen zárt a selejtezős csoportjában. A horvát Vladimir Petkovic által dirigált együttes a 2014-es világbajnokságon a legjobb 16 közé jutott, ahol Argentína ellen egy hosszabbításos meccsen maradt alul. A helvétek csapata mit sem gyengült azóta, így a negyeddöntős szereplés most is dukál a gárdának. Ha a franciák ellen nem is, a románok és az albánok ellen egyértelműen esélyes a győzelemre ez a válogatott, amelyben olyan neveket találunk, mint Lichtsteiner, Schaar, Behrami, Xhaka, Dzemaili, Mehmedi, Shaqiri vagy Seferovic. Hogy pontosan milyen formában vannak a svájciak, azt nehéz megmondani, hiszen a barátságos meccseken nem teljesítettek túl jól, 2016-ban mind a három meccsüket elveszítették, ráadásul Bosznia és Írország ellen még gólt sem rúgtak. Ezzel együtt Svájc egy valódi sötét ló, ha kijön neki a lépés, akár egészen messzire is eljuthat.

Románia válogatottját kell talán a legkevésbé bemutatnunk, keleti szomszédunk ugyanis a mieink elleni selejtezőcsoportból kvalifikálta magát az Eb-re. A román válogatott mára teljes mértékben nélkülözi a klasszis játékosokat, különösen a támadószekció gyengült meg az elmúlt években. A szervezett játékkal azonban nincs gondja a románoknak, így egy-egy döntetlenre bármelyik csapat ellen lehet esélye, így akár a franciák vagy a svájciak ellen is.

Albánia lehet az egyik legnagyobb talánya ennek az Európa-bajnokságnak. A története során első ízben világversenyen szereplő balkáni válogatott meglehetősen gyanús körülmények között jutott ki a kontinenstornára, a vádak szerint ugyanis alvilági kapcsolatokat segítségül hívva a mindent eldöntő kvalis meccsen megvették az örményeket. Ezzel együtt óvva intenénk mindenkit attól, hogy lebecsülje ezt a csapatot, hiszen az elmúlt 2-3 évben rengeteget fejlődött és bizony képes lehet megráncigálni az oroszlánok bajszát. A legjobb játékosok külföldi bajnokságokban légióskodnak, a Lazio, a Basel, a Nantes, a Freiburg vagy a Napoli keretéhez tartozni nem akármi. Az eredmények is fejlődésről árulkodnak, több szoros mérkőzést is sikerült játszaniuk európai nagyhatalmakkal (Olaszország 0-1, Portugália 0-1, Ausztria 1-2), tavaly nyáron pedig a franciákat meg is verték. Albániát mind a fogadók, mind a bukmékerek meglehetősen lenézik, de az ilyen nagy tornákon mindig akadnak meglepetéscsapatok, ki tudja, talán az egyik éppen majd Albánia lesz. Egy másik forgatókönyv is elképzelhető azonban: mivel nem áll tőlük távol, hogy olykor fogadási csalásra adják a fejüket (gondoljunk csak az albán klubcsapatokra a nemzetközi kupában), az is lehetséges, hogy a "vb Kamerunjaként" a tisztes helytállás helyett inkább a zsebek kitömésére koncentrálnak.

161797
Csapatbemutatók
Franciaország
Svájc
Románia
Albánia
Oddsok a csoportgyőztesre    
Franciaország 1.35
Svájc 4.75
Románia 9.25
Albánia 23.00
euro-2016