Roland Garros

Berdych sem jelenthet kihívást Djokovicsnak

A francia nyílt teniszbajnokság csütörtöki játéknapján a felső ági negyeddöntőkre kerül sor a férfiak versenyében.

A 11. játéknap legnagyobb értékkel kecsegtető tippje

A felső ág második dekádjában két nagy ígéret, az osztrák Dominic Thiem és a belga David Goffin használta ki a legjobban, hogy a kilencszeres bajnok Rafael Nadal és a hatodik kiemelt Jo-Wilfried Tsonga sérülés miatt visszalépni kényszerült a küzdelemtől. Ugyan korban három év van közöttük, de nagyon hasonlóan alakul a pályafutásuk. Ha nem is rohamléptekben, de megérkeztek a legjobbak közé, és mindketten a top 10 kapuján kopogtatnak. Megérdemelték ezt a negyeddöntőt, mert mindketten nagyon jó teniszt tettek a pályára a szezon eddigi részében, és bizony több alkalommal a legnagyobb klasszisoknak is feladták a leckét. Mondani sem kell, hogy a tét óriási, egy elődöntő újabb lökést adhat a karrierjüknek, az már egy olyan eredmény, amiből szépen lehet építkezni, no meg akár alakulhat úgy is, hogy ez top 10-et ér a jövő héttől, ami mindig egy mérföldkő.

Nem volt igazán nehéz sorsolásuk, de nem lennének itt, ha nem játszottak volna kiválóan az elmúlt másfél hétben. Szinte biztos, hogy a nagy tét befolyásoló tényező lesz, de az is valószínű, hogy időnként képesek lesznek ezt kizárni és, akkor igazán minőségi teniszt láthatunk majd. Mindketten ugyanis remek lábmunkával, remek alapvonal játékkal bírnak, így klasszikus salakos meccsre számíthatunk. Thiem az agresszívebb kettejük közül, várhatóan ő irányítja majd a több labdamenetet, de a belga annyira stabil hátulról, hogy három szetten át koncentrálni ellene nem könnyű, főleg nem akkor, ha valaki első GS-elődöntőjéért küzd. Hullámzások tehát várhatóak, aminek könnyen döntő szett lehet a vége, egyébként is adósak ezzel, hiszen a tornán eddig kevés drámai ötjátszmást láthattunk. Ahhoz képest, hogy milyen fiatalok, elég sokszor találkoztak már, egészen pontosan hétszer, és 5-2-re Goffin vezet. Legutóbb idén az Australian Open harmadik fordulójában mérték össze a tudásukat, akkor is a belga győzött (6-1, 3-6, 7-6, 7-5). A bukik most az osztrákot hozták ki favoritnak, tény, hogy nagyon sül a keze, de nem várunk tőle könnyű győzelmet. Úgy véljük minden adott ahhoz, hogy döntő szettes küzdelmet lássunk.

Dominic Thiem-David Goffin
Hatharom-tipp: 5 szettben dőlt el a meccs
TippmixPro @ 2.95

A 11. játéknap lutrija

Sokkal kevesebb izgalomra számítunk a másik negyeddöntőben, a világelső Novak Djokovics és a hetedik kiemelt Tomás Berdych ütközetén. Az egymás elleni eredményük 23-2-es szerb fölényt mutat, ami elég beszédes. 2013-ban tudta a cseh legutóbb legyőzni Djokovicsot, azóta tízszer kapott ki, és emlékezhetünk, hogy volt olyan is közte, amikor egy pontra volt attól, hogy 0-6, 0-6 legyen. Bár a kettőből az egyik győzelmét azt salakon aratta Berdych, de ettől függetlenül ezen a borításon indul a legrosszabb eséllyel harcba a világelső ellen. A játéka ugyanis itt a legkevésbé hatékony, sokkal több ütésre van szüksége a labdamenetek megnyeréséhez és a masszív első szervái után sem tud annyi könnyű pontot megnyerni, mint egy gyorsabb felületen. Csak Djokovicson múlik az, hogy mennyire lesz szoros ez a meccs. Ha az első labdamenettől az utolsóig koncentrál, akkor nem sok esélye lesz Berdychnek. Márpedig a hét második felére is esős időt jósolnak, így nem szerencsés sokáig húzni a találkozókat. Ez egyébként ugyancsak a belgrádi sztárnak kedvez, az ilyen időben még lassabb a pálya és a labda. Abban egészen biztosak vagyunk, hogy Djokovics megy tovább, de látunk fantáziát a 3-0-ás sikerében is.

Novak Djokovics-Tomás Berdych
Hatharom-tipp: Djokovics 3-0
TippmixPro @ 1.50

Aki gondolja megjátszhatja a három tippet kombiban is, ami 4.43-szoros pénzt ér a    nál. Oszd meg véleményed a mérkőzésekkel kapcsolatban hozzászólásban vagy fórumunkon a tenisz-kibeszélőben, a további tippjeinket pedig keresd a Protipp-rendszerben!