Roland Garros

Gasquet lesz a franciák megmentője?

Nem kezdődött jól a francia nyílt teniszbajnokság második hete, a hétfői játéknapot ugyanis elmosta az eső, 16 éve fordult elő egyébként legutóbb olyan, hogy egyetlen meccset sem tudtak lebonyolítani. A meteorológusok nem kecsegtetnek jó hírekkel a folytatást illetően, de bízzunk az égiekben, hogy néhány óra erejéig elzárják a csapokat. A hivatalos menetrenden nem változtattak, a keddre halasztott nyolcaddöntők mellett az alsó ági negyeddöntőket is a programban találjuk. Ezekkel a derbikkel foglalkozunk most.

A 10. játéknap tutija

A címvédő Stan Wawrinka nem panaszkodhat a sorsolására, illetve a torna alakulására, hiszen eddig még top 20-as teniszezővel nem találkozott, és a negyeddöntőben is rá vár a legkönnyebb feladat a világranglista-55. Albert Ramos-Vinolas személyében. A 27 éves spanyol teniszező életében először jutott ilyen magasságba egy Grand Slam-tornán, ráadásul az előző körben egy top 10-es játékost ütött ki. Ezt nála külön ki kell hangsúlyozni, hiszen karrierje alatt meglehetősen pocsék, 2-21-es mérleggel rendelkezik a klasszisok ellen. Nem okozott egyébként nagy meglepetést, Milos Raonic ellen oddsok alapján ugyan komoly underdog volt, ám abszolút benne volt a levegőben, hogy boríthatja a papírformát. Verhető ellenfeleket kapott, korábban ha ez így is volt, akkor sem tudott élni a lehetőségekkel, most viszont minden összeállt nála fejben, és szépen megoldotta a megoldható akadályokat. Wawrnka ugyanakkor nem említhető egy lapon az eddigi ellenfeleivel, a svájci más szintet képvisel, ráadásul az elmúlt két évben megfigyelhető volt nála a major versenyeken, hogy ha túlélte az első egy-két kört, akkor nála jóval hátrébb rangsorolt játékosok ellen már nem kapott ki, magyarán nem betlizett. Nagy szívvel fog küzdeni Ramos, de, ha az elmúlt napokban látott magabiztos Wawrinka áll majd a háló túloldalán, akkor sok esélye nem lesz a spanyolnak. A pörgetéseivel kellemetlen perceket egészen biztosan fog tudni okozni a helvétnek, de ez a legtöbb, amit kihozhat ebből a meccsből. A balkezes hispán egyébként még a korábbi összecsapásaikból sem tud táplálkozni, hiszen hatból hatszor kapott ki eddig, legutóbb ráadásul a Garros előtt Genfben csupán két játékot tudott nyerni...

Albert Ramos-Vinolas-Stan Wawrinka
Hatharom-tipp: Wawrinka nyer
TippmixPro @ 1.09

A 10. játéknap legnagyobb értékkel kecsegtető tippje

A másik derbin, a kilencedik kiemelt Richard Gasquet és a második helyen rangsorolt Andy Murray ütközetén nagyobb izgalmak várhatóak. Előbbi a hazaiak utolsó reménysége, rajta kívül nem csak a férfiaknál, de a nőknél sincsen már versenyben francia teniszező. Gasquet-tól is bravúr kell, de egyáltalán nem egy lehetetlen küldetés előtt áll. Nick Kyrgios és Kei Nisikori személyében két kiváló játékost már búcsúztatott, ráadásul mindkét esetben zseniális teniszt tett a pályára. A tudása, a fegyvere megvan ahhoz, hogy legyőzze Murrayt, a nagy kérdés, hogy képes-e egy egész meccsen át hozni a magas nívót? Ami nála azt jelenti, hogy nyerőkkel fejezi be a labdameneteket, fejben végig koncentrált, vagy legalábbis három szettben. Az eddigi tíz összecsapásukból kilenc alkalommal mindig nyert legalább egy játszmát a brit ellen, viszont csak háromszor hagyhatta el győztesen a pályán. Ideig-óráig képes feladni a leckét a britnek, de egy egész meccsen át ritkán tart ki, főleg, ha az Grand Slam és három nyert szettig tart. Találkoztak már a Garroson is korábban, 2010-ben és 2012-ben, mindkét alkalommal Murray győzött. Előbbi volt az emlékezetesebb meccsük, ahol a francia pokolian jól kezdett, ám a végére teljesen elkészül az erejével. Ha abból indulunk ki, hogy azóta a skót sokkal jobb salakos teniszezővé vált, akkor nem kérdés, hogy ő megy tovább. Nem is kockáztatunk Gasquet győzelmével, ám az overben komoly értéket látunk, már csak az említett 10-ből 9-szer mindig nyert szettet statisztika miatt is.

Richard Gasquet-Andy Murray
Hatharom-tipp: 37.5 játék felett
TippmixPro @ 1.75

Aki gondolja megjátszhatja a három tippet kombiban is, ami 1.91-szeres pénzt ér a    nál. Oszd meg véleményed a mérkőzésekkel kapcsolatban hozzászólásban vagy fórumunkon a tenisz-kibeszélőben, a további tippjeinket pedig keresd a Protipp-rendszerben!