Hoki vb

Szokatlan eredménnyel világbajnok Kanada

A címvédő kanadai válogatott nyerte az oroszországi jégkorong-világbajnokságot, miután a vasárnapi moszkvai döntőben 2-0-ra legyőzte a finn csapatot.

 A csoportkörben már találkozott egymással a két csapat, kedden a finnek remek védekezéssel 4-0-ra nyertek, és egészen mostanáig százszázalékosak voltak.

Most a komoly letámadást erőltette a címvédő, sorra dolgozta a ki a helyzeteket, az északiak elvétve kerültek a kapu elé. A 12. percben az előző amatőr-választás (draft) első helyén elkelt Connor McDavid tört be erőszakosan a kapu elé, és az elfekvő Mikko Koskinen felett a léc alá emelt. Az edmontoni csatárnak nyolc gólpassz után ez volt az első találata a vb-n. A második harmadban szintén a kanadaiak voltak mezőnyfölényben, sokat ütköztek, és így a rivális nem tudott felpörögni. Mindkét oldalon kimaradt egy-egy emberelőny, és ebben a szakaszban 13-4-re nyerte a kapura lövést a tengerentúli gárda.

A finnek hiába próbálkoztak a folytatásban, nagyon szervezett védelemmel találták magukat szemben. A végén hiába jött Koskinen helyett mezőnyjátékos a jégre, nem sikerült az egyenlítés, sőt Matt Duchesne az utolsó másodpercben betalált az üres kapuba.

Nagyot szakíthatott az, aki megérezte Kanada visszavágását, hiszen már a találkozót megelőzően tisztes pénzt fizettek a bukmékerek a juharlevelesek sikerére (~2.30), azon bátrak pedig, aki hendikeppel is bevállalták az észak-amerikaiak sikerét, pénzük három és félszeresét is nyerhették a találkozóval. Az igazi bankot azonban azok robbanthatták, akik ráéreztek a gólszegény találkozóra, hiszen a három gól alatti termés már pénzünk hatszorosát is érhette a fogadóirodáknál.

Kanada-Finnország 2-0 (1-0, 0-0, 1-0)
Eredmény, döntő:
gól: McDavid (12.), Duchesne (60.)
3. helyért:
Oroszország-Egyesült Államok 7-2 (2-0, 3-1, 2-1