Vizes Eb

Egy arany és két bronz az első nap termése

  • hatharom.com/MTI

Remekül sikerült a rajt a magyar úszók számára a londoni vizes Európa-bajnokságon.

Nagy izgalmakkal várhattuk a londoni vizes Európa-bajnokság nyitónapjának esti szakaszát, ugyanis mindkét egyéni számban, ahol döntőt rendeztek, volt aranyesélyes úszónk. Elsőként Bernek Péterért szoríthattunk 400 gyorson, aki ennek a számnak rövid pályán világ- és Európa-bajnoka.

A magyar versenyző végig nagy csatát vívott a második helyen a norvég Henrik Christiansennel, végül 3:46.81 perces idővel, egyéni legjobbjától (3:46.29) nem sokkal elmaradva harmadikként csapott célba.

"Gyakorlatilag el sem fáradtam, annyira sem, mint reggel. Ez most nem állt össze, de inkább most, mint az olimpián. Ez olyan pont semmilyen volt. Kielemezzük, mi volt a hiba, az volt az érzésem, hogy még maradt bennem, van még mit csiszolni rajta, mert 3:45-re számítottam. Most 250-nél indultam meg, ki kellett ezt is próbálni, mint sok minden mást is, hogy Rióban a legjobb legyen." - nyilatkozta Péter.

Bernek ezzel a magyar úszók első érmét szerezte a brit fővárosban. A számot rendkívül magabiztosan az olasz Gabriele Detti nyerte. A bukmékerek nem igazán tudták belőni az esélyeket, a budapesti úszó ezzel a harmadik helyével 2.45-szörös pénzt hozhatott a ráfogadóknak a   -nál.

Nem kellett sokat várni és már is következett az újabb döntő, méghozzá a női 400 vegyes, ahol Hosszú Katinka toronymagas favoritként léphetett a rajtkőre, míg Jakabos Zsuzsanna éremben reménykedve ugrott a medencébe.

A szám világbajnoka, Katinka pillangón még "csak" szűk egy másodperccel lépett el az ekkor még második helyen álló Jakabostól, majd háton elképesztő előnyre tett szert. Innentől kezdve Hosszú már csak az órával versenyzett, s végül 4:30.90 perces idővel csapott célba. Jakabost mellen előzte meg a brit Hannah Miley, a bronzérme azonban nem forgott veszélyben, 4:38.39-cel zárt. Hosszú pályafutása kilencedik egyéni nagymedencés Európa-bajnoki címét szerezte, ezzel beérte a magyar örökrangsorban a nőknél élen álló Egerszegi Krisztinát.

"Csodálatos három és fél év van mögöttem, élveztem az utazás minden pillanatát. Ez a mai nap tényleg arról is szólt, hogy a rossz emlékek végleg törlődjenek ebben az uszodában - és ez ma sikerült. Az Európa-bajnokságon nincs rajtam semmi nyomás, kifejezettem ez az érzésem, hogy csupán az a dolgom, hogy élvezzem ezt a versenyt" - mondta Katinka a győzelmét követően.

A mi tippünk nem jött be, ugyanis Jakabost a negyedik helyre vártuk, de a fantasztikus hátúszása érmet hozott számára.

Rendeztek természetesen több elődöntőt is, ahol szintén remekül muzsikáltak a magyarok.

Férfi 100 méter háton elődöntős futamában Balog Gábor 54.20 másodperces idejével a negyedik helyen csapott célba, ezzel összesítésben a hetedik helyen jutott a keddi döntőbe. Ugyanitt Földházi Dávid egyéni csúcsát közel három tizeddel megjavította ugyan (55.35 mp), nyolcadik helye azonban nem ért továbbjutást, s így összetettben a 16.-ként zárt.

Női 200 méter háton Hosszú Katinka nagyjából negyed órát pihenhetett a 400 méter vegyesen aratott győzelmét követően, ennek ellenére könnyedén utasította maga mögé a futamában résztvevőket, ugyanakkor 2:09.98 perces idejével "csak" a harmadik helyről várja majd a finálét. Az őt megelőző futamban indult Burián Kata, aki 2:10.83 perces idejével egyrészt összesítésben a negyedik helyen került a döntőbe, másrészt 23 századra megközelítette az olimpiai A-szintet.

Férfi 50 méter pillangón Cseh László, a szám vb-bronzérmese 23.57 másodperccel futamában a harmadik lett, összesítésben pedig a negyedik legjobb idővel került a döntőbe.

"Már jobb volt, mint délelőtt, de még nem érzem a vizet. Ez azt jelenti, nem érzem azt, hogy igazándiból haladnék. Mindegy, ezen még dolgozunk, holnapra jobb lesz" - nyilatkozta a Magyar Úszó Szövetség Facebook oldalának a 12-szeres Európa-bajnok klasszis.

Férfi 100 méter mellen Financsek Gábor 1:01.46 perces teljesítménnyel futamában a hetedik lett, összesítésben pedig a 13. helyen végzett.