Darts

Győzelmi kényszerben a Kobra

  • hatharom.com

A holland Jelle Klaasennek muszáj nyernie szombaton Hamburgban, ha indulni szeretne a csapat-világbajnokságon.

Pénteken Hamburgban 16 mérkőzéssel kezdetét vette a European Darts Matchplay, amely a European Tour negyedik állomása. Szombaton már a 16 kiemelt játékos is színpadra lép, köztük a világbajnoki elődöntős Jelle Klaasen. Nem véletlenül emeltük ki éppen őt, mindenki közül ugyanis talán neki a legfontosabb ez a torna. A hollandoknál még nem dőlt, hogy mely két játékos képviseli majd a nemzetüket a június 2-án rajtoló csapat-világbajnokságon. Náluk a szabály úgy szól, hogy a világranglistán két legjobb helyen álló dartsos kapja meg a lehetőséget. Világelsőként Michael van Gerwen helye adott, és jelenleg úgy néz ki, hogy a 10. helyen tanyázó Raymond van Barneveld lesz a párja. Igen ám, de a rutinos holland nem kvalifikálta magát erre a versenyre, Klaasen pedig csupán 1750 angol font lemaradásban van tőle a ranglistán, ami azt jelenti, hogy a Kobrának elég a mai meccsét megnyernie, és azzal beelőzi honfitársát. És miután ez az utolsó torna, ami még számít, így az lesz a végleges sorrend.

Ez egyébként elég érdekes helyzetet szülne, Van Gerwen és Klaasen ugyanis kölcsönösen utálják egymást, már jó ideje úgy zajlanak a meccseik, hogy se előtte, se utána nem fognak kezet és hiába honfitársak, egy szót nem szólnak egymáshoz. Itthoni és külföldi szakírók is találgatnak, hogy egyáltalán elindulnának-e együtt. 

Klaasen ellenfele a 32 között az angol Chris Dobey lesz, aki a világbajnoki címvédő Gary Anderson egyik tanítványa. Szépen fejlődik is, idén a German Darts Mastersen jutott el életében először a negyeddöntőig. Ezek után biztosan nagy önbizalommal látogatott újra Németországba. Nem játszott viszont igazán jól az első körben, bár nem is volt rá nagy szüksége. De lehet a folytatásban ennyi is elég lesz, hiszen a holland a múlt héten is rögtön az első meccsén búcsúzott, pedig Dyson Parodynál könnyebb ellenfelet nem kaphatott volna - annak ellenére, hogy a gibraltári élete formájában játszott.

Ki jut tovább?
Jelle Klaasen Chris Dobey
TippmixPro @ 1.40 TippmixPro @ 2.55

Ha a Parody elleni betlijét vesszük, és nagyon összeesküvés elméleteket szeretnénk gyártani, akkor az is lehet, hogy szándékosan nem szeretné Klaasen megelőzni Barneyt. Bár óriási presztízs a csapat-vb, no meg pénzben sem hoz rosszul a konyhára, és top 10-be juthatna a világranglistán, de lehet nem ér ennyit egy kínos szereplés. Délután mindenre választ kapunk, mindenesetre érdemes óvatosan bánni ezzel a meccsel, inkább az élő fogadást javasoljuk.