Darts

Érvényesült a papírforma, Van Gerwen nyerte az alapszakaszt

Május 12-én, csütörtök este Rotterdamban zárult a Premier League Darts alapszakasza. Íme a 15. forduló összefoglalója.

Szeretnél nyerni egy Phil Taylor Erőpróba könyvet? Nincs más dolgod, mint ellátogatni a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára és megválaszolni az adott fordulóra vonatkozó kérdést.

A skót Robert Thornton és az angol James Wade ütközetével kezdődött az alapszakasz utolsó, rotterdami fordulója. Komoly tétje már nem volt ennek a találkozónak, ennek megfelelően felszabadultan vágtak neki a meccsnek. Thornton egy 100-as kiszállóval nyitott, amire Wade egy csodaszép 160-assal válaszolt, mindezt úgy, hogy előtte a skót két nyilat rontott el a brékért. Hasonló volt a forgatókönyv a következő két legben is, The Thorn hozta a sajátját, majd hátsó pályán ismét eljutott kiszállóig, ám ezúttal sem tudta megcsinálni. Ez ott is maradt a fejében és elkezdett rosszabb köröket dobni, Wade viszont stabilan jó szintet hozott. Elhúzott az angol 4-2-re, majd 5-3-ra, végül pedig egy újabb brékkel pontot tett a mérkőzés végére.

A folytatásban Peter Wright és a hazai kedvenc Raymond van Barneveld lépett a dobólécek mögé. Utóbbinak nem, előbbinek nagyon is fontos volt a pontszerzés, hiszen maradt még esélye a legjobb négy közé jutni. A feszültség már az első legben érezhető volt, Barney a tömeggel, Wright a kiszállókkal szenvedett, csak hetedik nyílra tudta behúzni az elsőt. A tapogatózós nyitófelvonás után a saját kezdésükre nagyon figyeltek, az ötszörös világbajnok holland egy 101-es és egy 120-as kiszállót is előrántott a cilinderéből, de a skótot sem kellett félteni, egy 115-össel ő is előrukkolt. A hetedik legben volt először komoly lehetőség a brékre, mindketten 156 ponton álltak. Wright lódulhatott neki először, a biztató két tripla 20 után azonban a dupla 18 kifogott rajta. Kis híján Barneveldnek sikerült megbüntetnie, de nem csak a két tripla 20-ban, hanem az elhibázott kiszállóban is lemásolta a riválisát, pedig neki a dupla 18 a kedvence. A nyolcadik felvonás szintén komoly izgalmakat hozott, hatalmas kiszálló csatába bonyolódtak. A skót a fújólás és a "Barney Army" rigmus árnyékában hét nyilat rontott el a két leges vezetésért, így továbbra is ott lihegtek egymás nyakában. Egészen a tizedik legig kellett várni az első brékre, a holland három duplát puskázott el, amit ezúttal sikerült Wrightnak megbüntetnie. Nem örülhetett azonban túl sokáig, Barney nem adta fel és hátsó pályáról egy 12 nyilassal villant. Az izgalmak itt azonban még messze nem értek véget. Az utolsó partiban is harapott a kígyó, jobban dobta a tömeget, de hiába jutott el kiszállóig, a nagy fújólás közepette a meccsnyilaknál megremegett a keze, a holland pedig döntetlenre mentette a meccset. Wright ezzel ugyan utolérte Adrian Lewist a tabellán, de nem tett rá igazán nagy nyomást.

Kíváncsi vagy a mérkőzések statisztikáira? Keresd fel a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalát, ahol minden összecsapás részletes statisztikáját megtalálhatod.

A harmadik mérkőzésen éppen a kétszeres világbajnok angol volt az egyik főszereplő a címvédő Gary Anderson mellett. Lewis gond nélkül hozta a szükséges két leget, amivel biztosította helyét az elődöntőben. Ezzel minden nyomás lekerült róla, és bár 2-2-ig fej-fej mellett haladtak, innentől az angol állva hagyta skót riválisát, akinek minden mozdulatán látszódott, hogy egyáltalán nem érdekli milyen eredmény születik. A közönséget sem igazán tudták felpörgetni, egy nem túl jó hangulatú, és nem túl magas színvonalú meccsen végül 7-2-es Lewis-siker született.

Az est utolsó mérkőzésén a tabella első két helyezettje, a világelső Michael van Gerwen és a 16-szoros világbajnok Phil Taylor feszült egymásnak, a tét pedig nem kisebb volt, mint az alapszakasz első helye. Szuperrangadóhoz méltó nívón kezdődött a találkozó, már az első legben háromszor a magasba kerülhettek a 180-as táblák. Ebből kettő a holland neve mellé íródott, ám hiába volt öt lehetősége is a korai brékre, egyiket sem tudta kihasználni. A harmadik felvonásban viszont már nem úszta meg Taylor, de a 27 éves riválisa sem sokáig örülhetett, a következő legben újfent hibázott a kiszállónál, a stoke-i legenda pedig a nagy fújólás ellenére is kihasználta az adódó lehetőséget. Innentől 4-3-ig mindketten különösebb gond nélkül hozták a sajátjaikat, a nyolcadikban Van Gerwennek viszont nyomás alatt sikerült, ami lendületet is adott neki. A következő legben egy varázslatos 164-es kiszállóval sikerült brékelnie. Megerősíteni azonban a vezetést ezúttal sem tudta, pedig két nyila is volt ehhez. Taylor hergelte kicsit a közönséget, ami nem bizonyult jó ötletnek, saját magáét is kizökkentette ezzel, néhány gyengébb kört azonnal megbüntetett a világelső. Harmadik nekifutásra pedig már nem hibázta el Van Gerwen, ezúttal a brék után kezdésből is hozta, amivel 7-5-ös győzelmet aratott és megnyerte az alapszakaszt, illetve az ezzel járó 25 ezer angol fontot.

15. forduló (Rotterdam), eredmények:
Robert Thornton-James Wade 3:7
Peter Wright-Raymond van Barneveld 6:6
Adrian Lewis-Gary Anderson 7:2
Phil Taylor-Michael van Gerwen 5:7
Premier League 2016
    M GY D V LK P
1. Van Gerwen M. 16 11 4 1 105:63 26
2. Taylor P. 16 11 2 3 100:65 24
3. Anderson G. 16 8 4 4 92:81 20
4. Lewis A. 16 9 1 6 89:79 19
5. Wright P. 16 6 5 5 86:86 17
6. Wade J. 16 7 2 7 82:89 16
7. Van Barneveld R. 16 5 2 9 86:94 12
8. Thornton R. 16 2 2 11 57:96 6
9. Chisnall D. 9 1 1 7 41:55 3
10. Smith M. 9 1 1 7 34:60 3

Az elődöntőkben Van Gerwen Lewiszal, Taylor pedig Andersonnal csap majd össze május 19-én a londoni O2 Arénában.