Hoki vb

Megint megszórhatják a magyar csapatot

  • Henrik_L

Egy mondhatni vízválasztó, tanulságos mérkőzésen kaptunk ki Franciaországtól, sok időnk viszont nincsen a szomorkodásra hiszen ma már a torna abszolút éremesélyese, Finnország ellen fogunk küzdeni.

Pár mondat erejéig mindenképp kitérnénk a keddi mérkőzésre. A pontszerzés nem lehet elvárás ezen a világbajnokságon, ezt pontosan tudja mindenki, viszont azt is, hogy ha valaki ellen reálisan belefért volna egy kis meglepetés akkor az éppen a francia csapat. Tudják ezt a játékosaink is, nem véletlenül nyilatkoztak szárnyaszegetten. Kevés lövésből kaptunk sok gólt, a kapusunkat nem tudtuk megvédeni, pontatlanok voltunk, és buta hibákat vétettünk, ilyen szinten ez nem fér bele. Nem játszottunk jól sajnos, Franciaország pedig megmutatta, hogy miért vannak folyamatosan 9 éve az elitben. Nem hoztak extrát, egyszerű játékot játszottak: rutinból lehozták a mérkőzést a mi hibáinkból, így teljesen megérdemelt a francia siker.

Sok időnk viszont nincs a bosszankodásra, hiszen szerdán már az a Finnország következik, amely Kanada mellett a másik legmeggyőzőbb csapat ezen a tornán. Fantasztikus kerettel érkeztek, elég csak az idén legrosszabb esetben is ½-es drafton elkelő Patrik Lainére gondolni, vagy akár a Floridával remek szezont záró Jussi Jokinen-Alexandr Barkov duóra. De igazságtalan lenne nem kiemelni a Detroit játékosát Pulkkinent, a Torontós Komarovot, illetve a Minnesota két játékosát, a veterán Koivut illetve fiatal Granlundot. Azzal a nem titkolt céllal érkeztek Szentpétervárra, hogy olyat csináljanak a jégkorong történelmében, melyre még soha senki sem volt képes: egy évben megnyerni az U18-as, az U20-as és a felnőtt vb-t is. Előbbi kettő már a zsebben, a harmadik pedig igazából egy kis szerencsével simán meglehet. Az, hogy bezsebelték a két junior-világbajnokságot, kiválóan szemlélteti, hogy valamit nagyon jól csinálnak a finnek az utóbbi évtizedben. Beérett a svéd mintára létrehozott utánpótlás-nevelés, melynek keretein belül olyan játékosokat adtak már most a világnak mint Barkov, Granlund, Teravainen (Chicago), Ristolainen (Buffalo), ők pontosan azok a játékosok, akik a megreformált utánpótlásképzés első gyümölcsei. Idén pedig érkezik az NHL-be Laine, illetve Puljujarvi is (aki csak azért nincs most itt, mert az U20-as vb-n vállalt aktív szerepet az aranyéremben), de már a következő évre is van pár izgalmas finn jelölt.

Hendikepes fogadások    
Finnország -5.5 Magyarország +5.5
1.80 1.80

Ezzel a finn válogatottal kell felvennünk a versenyt. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy aligha fog sikerülni a bravúr, viszont mindenképp hasznos lesz ez a mérkőzés is. Valószínűleg szerda este a Debrecenben egész évben fantasztikusan védő, majd a felkészülési mérkőzések is alatt mindössze egy gólt (!) kapó Vay Ádám megmutathatja magát a kapuban. Kanada ellen is jól szállt be, a 91.7%-át nem kell megmagyarázni, az az egy kapott gól is egy nagyon szerencsétlen korong volt, nem rajta múlott. Csodát valószínűleg nem fog tudni tenni, hiszen a kiszolgáltatott helyzetekben nincs kapus, aki védene, de jó teszt lesz ez számára is. Visszakerülhet a keretbe Magosi Bálint is, nagyon hasznos emberünk ő a blokkolásokban, melyre nagy szükség lesz a technikás finn támadók ellen. Ami még észrevehető, hogy a finn védelem zavarba hozhatónak tűnik. A három meccsen kapott 5 gól nem mondható soknak, viszont érezhetően nem tudják lehozni a meccseket kapott gólok nélkül. Erre egy okos 1-2-2 felállás mellett játszott kontrahokival építhetünk, nagyon jó lenne végre egy magabiztos kapusteljesítményt is látni, mivel Rajna és Hetényi sem bizonyult eddig átlőhetetlennek, ez pedig akkor is igaz, ha a védelem valóban nem segítette őket eléggé. Ügyelni kell nagyon a felesleges támadóharmadbeli kiállításokra (sajnos erre is volt példa a franciák ellen), illetve az abszolút indokolatlan holdingra is, melyből szintén sokat kaptunk tegnap. A bírók szigorúak, a legkisebb feltartásra és ütésre azonnal kiküldik a játékosokat - jó lenne végre megérteni, hiszen nálunk nem fér bele az a luxus, hogy adunk pár ingyen két percet az ellenfélnek.

Vay Ádám ezúttal több lehetőséget kaphat a kapuban / Fotó: icehockey.hu

Ha valamire érdemses fogadni, akkor az az over lenne a technikás finn támadók, illetve az említett finn védelem miatt.  A 6.5 gól feletti opcióra 1.67-ért tudunk fogadni, vállalhatónak tűnik, de őszintén szólva adhatnának egy kicsit jobb szorzót is rá. Nem lehet viszont csodálkozni a bukik döntésén, hiszen ha olyan butaságokat fogunk csinálni a védelemben mint kedden, akkor főleg benne van egy sokgólos mérkőzés. Hiszen amíg nem tudunk felállni egyszer sem két perc alatt 5v3-ban, amíg nem tudjuk bevágni a ziccereket a lehető legkritikusabb pillanatokban, illetve amíg egy alapvetően szoros meccsen négy góllal maradunk alul, addig bizony érthető, hogy a bukik "lenézik" a magyar csapatot.

Nem kell azonban a kardunkba dőlni, szerényen és fegyelmezetten csinálni kell tovább a dolgunkat, és meglátjuk ez mire lesz elég. Hajrá fiúk, a mi bizalmunk töretlen!

Fogadás a gólok számára    
Kevesebb, mint 6.5 Több, mint 6.5
1.90 1.70
B-csoport állása
1. Kanada 3 3 0 0 0 20:2 9
2. Finnország 3 3 0 0 0 14:5 9
3. Szlovákia 3 2 0 0 1 10:7 6
4. Franciaország 3 1 1 0 1 10:9 5
5. Németország 3 1 0 1 1 8:9 4
6. USA 3 1 0 0 2 9:11 3
7. Magyarország 3 0 0 0 3 4:17 0
8. Fehéroroszország 3 0 0 0 3 5:20 0