Darts

Wright a forduló nagy nyertese

Ezen a csütörtökön Manchesterben vendégeskedett a Premier League Darts mezőnye. Ezúttal már csak négy meccs volt terítéken, amelyek most nem sok izgalmat szolgáltattak. Íme a tizennegyedik forduló összefoglalója.

Szeretnél nyerni egy Phil Taylor Erőpróba könyvet? Nincs más dolgod, mint ellátogatni a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára és megválaszolni az adott fordulóra vonatkozó kérdést.

Az angol James Wade és a skót Peter Wright összecsapásával vette kezdetét az utolsó előtti forduló Manchesterben. Mindkét játékos rájátszás reményeit csak a győzelem tarthatta életben, így óriási téttel bírt ez a találkozó. Ez érződött is a meccs első perceiben, mindkét játékos küzdött a kiszállókkal. Wade már a második legben brékelhetett volna, de öt nyilat is elrontott, majd a negyedik felvonásban újabb négyet. Wright viszont nem tette meg ezt a szívességet, 66-ról egy érdekes kombinációval, bullseye + dupla nyolccal szállt ki. 3-1-re lépett meg, a 2009-es bajnokot pedig láthatóan megfogta a sok elpuskázott lehetőség. Újfent nem tudta hozni a kezdését, pedig megint előbb ért le kiszállóra, mint ellenfele. Dupla brékhátrányból már nem volt visszaút számára, a skót megnyugodott és innentől nem engedte ki a győzelmet a kezéből. Wade ezzel kiesett a pikszisből, az egykori világbajnoki döntős skót ugyanakkor életben tartott a reményeit a legjobb négyre.

Az est második mérkőzésén egy skót rangadóra került sor, méghozzá a címvédő Gary Anderson és a rájátszásról már biztosan lecsúszó Robert Thornton részvételével. Anderson jól kezdte a meccset, pillanatok alatt 3-0-ra húzott el, majd újabb brékkel és egy kezdésből hozott leggel már 5-0 állt az eredményjelzőn. A hatodik felvonásban sikerült Thorntonnak is feliratkoznia, de ez csak az eredmény kozmetikázására volt elegendő. Bár apró sanszai volt további legeket nyerni, végül Wade-hez hasonlóan, ő is egy méretes pofonba szaladt bele. Aki megérezte a kétszeres világbajnok sima győzelmét, kilencszeres pénzt vághatott zsebre.

Kíváncsi vagy a mérkőzések statisztikáira? Keresd fel a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalát, ahol minden összecsapás részletes statisztikáját megtalálhatod.

A skótok után a hollandok vették birtokukba a színpadot, a világelső Michael van Gerwen és a 2014-es bajnok Raymond van Barneveld lépett a dobóléc mögé. Utóbbi esélyei a rájátszásra már elszálltak, de ettől függetlenül nem vette félvállról ezt a találkozót. Kifejezetten magas színvonalon kezdett, ám hiába szorongatta hátsó pályáról honfitársát, a kiszállókat rendre elszúrta. 3-2-ig így fej-fej mellett haladtak, majd Van Gerwen magasabb sebességi fokozatba kapcsolt. A hatodik felvonásban majdnem dobott egy 9 nyilast, a dupla 12 babrált ki vele, a brék viszont összejött. Beindult a henger, nyomás alatt hozta a sajátját, majd 122-ről és 167-ről is megoldott egy kiszállót, amivel pillanatok alatt rövidre zárta a meccset.

Az est utolsó mérkőzésén Adrian Lewis és Phil Taylor nézett farkasszemet. Utóbbi biztos rájátszás részvevőként vághatott neki a meccsnek, előbbinek viszont Wright győzelmével szorulttá vált a helyzete. Oda-vissza brékkel kezdődött a találkozó, majd egyet-egyet hoztak kezdésből. Az ötödik legben Lewis nem tudott kiszállni, rutinos honfitársa pedig ezt azonnal büntette. Mint utólag kiderült ez a hiba sokba került, ugyanis Taylor hozta a sajátját és a hetedik felvonásban ismét nyomást tett ellenfelére. Lewis megint csak nem tudott megbirkózni a duplákkal, ezúttal négy nyilat rontott el, a stoke-i legenda pedig ezt sem hagyta szó nélkül. Dupla brékkel kényelmesen vezetett és a kilencedik legben egy 121-es kiszállóval le is zárta a meccset.

A következő héten az utolsó fordulóra kerül sor, a helyszín pedig a hollandiai Rotterdam lesz. A londoni döntőre még egy hely kiadó, így az is eldől, hogy Adrian Lewis vagy Peter Wright kerül be negyedikként a fináléba. Előbbi a címvédő Gary Andersonnal, utóbbi pedig Raymond van Barnevelddel mérkőzik meg.

14. forduló (Manchester), eredmények:
James Wade-Peter Wright 1-7
Gary Anderson-Robert Thornton 7-1
Michael van Gerwen-Raymond van Barneveld 7-2
Adrian Lewis-Phil Taylor 2:7
Premier League 2016
    M GY D V LK P
1. Van Gerwen M. 15 10 4 1 98:58 24
2. Taylor P. 15 11 2 2 95:58 24
3. Anderson G. 15 8 4 3 90:74 20
4. Lewis A. 15 8 1 6 82:77 17
5. Wright P. 15 6 4 5 80:80 16
6. Wade J. 15 6 2 7 75:86 14
7. Van Barneveld R. 15 5 1 9 80:88 11
8. Thornton R. 15 2 2 11 57:96 6
9. Chisnall D. 9 1 1 7 41:55 3
10. Smith M. 9 1 1 7 34:60 3