Női kézilabda BL

Az ETO az underdog? Na, ne már!

Szombat délután a Győri Audi ETO és a címvédő Buducsnoszt Podgorica mérkőzésével rajtol a női kézilabda Bajnokok Ligája Final Four.

Fotó: gyorietokc.hu

Döntőbe is beillő elődöntő, avagy a Győr és a Buducsnoszt már a fináléba kerülésért összemérheti erejét. A női mezőny talán két legerősebb keretével rendelkező csapatának csatája mindig különleges pikantériával bír, aminek a számos érzelem mellett az is alapja, hogy a legutóbbi négy kiírásban csak ez a két együttes tudta megnyerni a legrangosabb európai kupasorozatot. 

A győriek eddig kilenc alkalommal játszottak döntőt a nemzetközi porondon: az EHF Kupában négyszer (1999, 2002, 2004, 2005), a KEK-ben egyszer (2006), a Bajnokok Ligájában kétszer (2009, 2012) vesztettek, de legutóbbi két BL-fináléjukat (2013, 2014) megnyerték. A mostani szezonban eddig húsz BL-meccset játszottak, mivel a főtáblára kerülésért rendezett selejtezőben is pályára kellett lépniük. Mérlegük 15 győzelem, 2 döntetlen és 3 vereség.

Az idei szezonban a középdöntő során már találkozott egymással a két alakulat. A győri találkozót Görbicz Anitáék 22-20-re, a podgoricia ütközetet Katarina Bulatovicsék nyerték 25-22-re. Ebből a két eredményből is látszik, hogy bizony szombaton nüanszok dönthetnek a győztes kilétéről, Ambros Martín, a győriek spanyol vezetőedzője szerint pedig a kezdés lehet a kulcsmomentum a találkozón. „Klasszis ellenféllel kerültünk szembe már az elődöntőben. Jól ismerjük a címvédő játékát, hiszen idén már kétszer is találkoztunk velük. Tanultunk azokból a meccsekből. Nagyon fontos lesz, hogy miként kezdjük a meccset. Teljes és maximális koncentráltságra lesz szükségünk, nem engedhetünk meg magunknak olyan rövidzárlatokat, mint a podgoriciai középdöntőben. A csapat minden tagja maximális elszántsággal dolgozott a héten, de nem csak most, egész szezonban azért dolgoztunk, hogy eljussunk ide. A Final4 mezőnye kétség kívül a valaha volt legerősebb, de én képesnek érzem a csapatot a győzelemre szombaton! Tovább egyelőre nem tekintünk, a Buducsnosztra koncentrálunk. Sokat jelent majd a hazai közönség, hiszen ők nyújthatják azt a többletet, ami a végelszámolásnál sokat érhet. Ha jósolni kellene, akkor mind a négy csapatnak 25 százalék esélyt adnék jelenleg a végső győzelemre.”- fogalmazott a hispán szakértő klubja honlapjának

"Az élet úgy hozta, hogy a Buducsnoszttal kerültünk össze, de idén már az elődöntőben. Nem lesz egyszerű dolgunk, de azon vagyunk, hogy a legjobbunkat nyújtva legyőzzük őket. Jó formában vagyunk, remek edzésekkel készültünk fel a FINAL4-ra, de most nagy nagyon együtt kell lennünk. Nagyon várom, hogy pályára lépjünk, jó lesz ismét átérezni azt az érzést, hogy ennyi ember szurkol nekünk” - nyilatkozta Görbicz  Anita, utalva arra, hogy az esemény pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott, minden bizonnyal telt ház, 10 500 néző előtt rendezik a mérkőzéseket, és a jelentős érdeklődés miatt mobil lelátókat is felállítottak az arénában.

Egymás ellen 
14.02.16 BL Buducnost  Győri ETO  25 : 22
09.01.16 BL Győri ETO  Buducnost  22 : 20

A győriek több kulcsjátékosát is komoly sérülés sújtotta az előző idényben, a csapat a bajnoki címét és a BL-elsőségét sem tudta megvédeni, az európai elitsorozat budapesti négyes döntőjébe nem is jutott be. Jelenleg Bódi Bernadetten, Korsós Dorinán, valamint a decemberi, dániai világbajnokság nyolcaddöntőjében, a Lengyelország elleni vesztes mérkőzésen keresztszalag-szakadást szenvedett Tomori Zsuzsannán kívül a keret minden tagja egészséges, ami az eredményességben is megmutatkozik. Az ETO öt héten belül négyszer is magabiztosan győzte le legnagyobb hazai riválisát, a Ferencvárost, ennek köszönhetően jutott tovább a BL negyeddöntőjéből és a Magyar Kupa elődöntőjéből. A honi kupát sorozatban 12. alkalommal is megnyerte Ambros Martín vezetőedző együttese, a bajnokságban az elődöntőre készülhet, és jó formája miatt bizakodva várhatja a Bajnokok Ligája-tornát is.

A négyes döntő további részvevői szintén bivalyerős kerettel érkeztek Budapestre. A győriek elődöntőbeli ellenfelének román balátlövőjét, Cristina Neagut a nemzetközi szövetség (IHF) 2010-ben és tavaly is az év legjobb játékosának választotta, illetve ő lett a decemberi világbajnokság legjobbja, valamint a vb és az előző BL-idény gólkirálya is. Csapattársa, a jobbátlövő Katarina Bulatovics két évvel ezelőtt éppen győri színekben nyert Bajnokok Ligáját.

A négyes döntőbe jutással fennállása legnagyobb sikerét elérő CSM Bucuresti egyik meghatározó kézilabdázója Aurelia Bradeanu, aki 2004 és 2011 között a győrieket erősítette, vezetőedzője pedig a dán Kim Rasmussen, aki a közelmúltbeli sajtóértesülések szerint jó eséllyel pályázik a magyar női válogatott szövetségi kapitányi posztjára. A Bajnokok Ligájában 2014-ben és tavaly is bronzérmes Vardar a középdöntőben 22-21-re, majd 30-25-re legyőzte bukaresti ellenfelét.

Ahogy azt fentebb már írtuk, a szervezők számításai szerint telt ház, azaz 10 ezer néző lesz majd a helyszínen. Ez a női mezőnyben elképesztő szám, hiszen egyetlen topcsapat sem szokott pályára lépni ennyi ember előtt. Természetesen a közönség döntő többsége az ETO sikeréért szorít majd, így kissé meglepő, hogy a bukmékerek szerint a Buducsnoszt az első elődöntő esélyese. Emlékeztetőül: amikor a Győr hazai pályán legyőzte a címvédőt, akkor a keretéből jóval többen hiányoztak, arról nem is beszélve, hogy az ETO a tavasz második felére egészen parádés formába lendült.

A holland Nycke Groot élete formáját mutatja, a súlyos sérüléséből felépülő Eduarda Amorim újra csúcsformában van, és közelít régi önmagához a szülés után visszatérő Görbicz Anita is. A norvég kontingensből Heidi Löke továbbra is a világ talán legjobb beállósa, Kari Aalvik Grimsbö pedig a BL egyik legjobb kapusa volt az idei szezonban. 

Kétségtelen, hogy a Neagu-Bulatovics-Knezevics belső hármas félelmetes játékra képes a Buducsnosztból, de ha sikerült valamelyiküket kikapcsolni, máris nem olyan sebezhetetlen a Podgorica, amit jól mutat, hogy Győrben és Szkopjéban is kikapott az idén. 

Háromesélyes fogadás    
Buducsnoszt Döntetlen Győr
1.95 7.25 2.05
Women's EHF Final4
Papp László Budapest Sportaréna
2016. május 7. szombat, elődöntők
15:15 Budusnost - Győri Audi ETO KC
Játékvezetők: Radojko Brkic, Andrej Jusufhodzic (AUT)
17:45 CSM Bucuresti – HC Vardar
Játékvezetők: Joanna Brehmer, Agnieszka Skowronek (POL)
2016. május 8. vasárnap, helyosztók
15:15 harmadik helyért
Játékvezetők: Karina Christiansen, Vonal Hesseldal Hansen (DEN)
17:45 döntő
Játékvezetők: Kjersti Arntsen, Guro Roen (NOR)