Darts

Eldől a csata vagy marad izgalom Rotterdamra?

Csütörtökön a Premier League Darts tizennegyedik fordulójára kerül sor, a helyszín ezúttal az angliai Manchester lesz, amely immáron tizedik alkalommal látja vendégül a mezőnyt. Ezen kívül már csak egy versenynap vár a játékosokra az alapszakaszból, egy hely azonban még kiadó a rájátszásban, amelyért hárman is harcban vannak, így érdekes végjátékra számíthatunk.

Szeretnél nyerni egy Phil Taylor Erőpróba könyvet? Nincs más dolgod, mint ellátogatni a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára és megválaszolni az adott fordulóra vonatkozó kérdést.

Mindenki túl van a duplázós estéjén, így Manchesterben már csak négy mérkőzést játszanak, cserébe viszont hatalmas izgalmak várhatóak, hiszen a célegyenesbe fordultak a játékosok. Lesz többek között egy skót és egy holland rangadó, ám a nap slágermeccse egyértelműen az angol házi derbi, vagyis a világbajnoki rekorder Phil Taylor és a kétszeres győztes Adrian Lewis összecsapása. Úgyis fogalmazhatnánk, hogy Mester és tanítványa második felvonás, a márciusi mérkőzésük óta ugyanis nem találkoztak. Összességében egyébként a 69. összecsapásukra készülnek, az egymás elleni összevetés 51-15-ös Taylor-fölényt mutat a két döntetlen mellett.

Érdemes kitérni a kapcsolatukra, aminek Taylor külön fejezetet szentelt a könyvében, melyet a következő mondattal indít: "Adrian Lewisra úgy tekintek, mintha a saját fiam volna". Ez azért sokat elárul, viszont azt is tudni kell, hogy a fiatal angol nem mindig úgy tekintett idősebb honfitársára, mint a mesterére. Főleg nem azután, hogy megnyerte első vb-címét 2011-ben. Az akkor adott interjújában finoman szólva sem köszönte meg Taylornak a tanácsokat, sőt, inkább úgy állította be, mintha a stoke-i legenda semmi szerepet nem játszott volna abban, hogy sikerült felérnie a csúcsra. Emiatt egy időre meg is romlott a kapcsolatuk, voltak elég feszült hangulatú meccseik is, de mostanra abszolút megvan közöttük a kölcsönös tisztelet.

Ettől függetlenül hatalmas riválisok, és mindig komoly presztízs harc az ő csatájuk. Ez is az lesz természetesen, ráadásul mindkettejüknek szüksége van a győzelemre. Lewisnak nagyobb a tét, hiszen bár jelenleg a negyedik helyen tanyázik, ha nem szerez pontot az elkövetkezendő két meccsén, akkor lecsúszhat a rájátszásról. Taylornak biztos helye van a legjobb négy között, viszont, ha az alapszakasz győzelemben gondolkozik, akkor elengedhetetlen, hogy további győzelmeket szerezzen.

A stoke-i zseni ellen szól a hátsó pálya, ugyanakkor az egész kiírásban ő teljesített meggyőzőbben, magasabb színvonalon, és nem mellesleg az első meccsüket is sima 7-1-gyel húzta be. Lewis nulla pontot tud felmutatni a Taylor - Van Gerwen - Anderson trió ellen, ami elég beszédes...

Adrian Lewis-Phil Taylor
Hatharom-tipp: Taylor
1.70 @ TippmixPro

Kíváncsi vagy a játékosok tornaátlagára, a maximumaik számára vagy, hogy milyen százalékban értékesítették eddig a kiszállókat? Akkor irány a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldala, ahol minden statisztikát megtalálhatsz!

Az est James Wade és Peter Wright összecsapásával kezdődik, aminek érdekessége, hogy éppen ők jelentenek még veszélyt Lewisra. Egy igazi ki-ki meccs, ahol a döntetlen egyik félnek sem a legjobb, ugyanakkor a vesztes elbúcsúzhat a rájátszástól. Nem a saját kezükben van a sorsuk, hiszen, ha Jackpot borítja a papírformát, akkor Wrightéknak már matematikai esélyük sem lesz. Erre van azért a kisebb sansz, tehát minden esély megvan rá, hogy az utolsó, rotterdami fordulónak úgy vágnak majd neki, hogy nincs még meg a rájátszás mezőnye. Maga a mérkőzés abszolút háromesélyes, az első pálya miatt inkább Wade a favorit, ám Wright elég jó formát mutatott az előző héten, ami elég is volt Taylor legyőzéséhez. Hatalmas lesz a tét, aki jobban bírja idegekkel a fontos pillanatokban, az lehet a befutó. Jó választásnak tűnik a 11.5 leg felett tipp, szoros csatára számítunk.

Ahogyan fentebb említettük, lesz egy skót és egy holland rangadó is. A címvédő Gary Anderson Robert Thorntonnal csap össze, míg a világelső Michael van Gerwen a 2014-es bajnok Raymond van Barnevelddel néz farkasszemet. Thornton és Barney számára nincs már igazi tétje a meccsnek, mindketten lecsúsztak a rájátszásról, utóbbit maximum a plusz 5000 angol font motiválhatja, amit egy hely előrelépésével zsebelhetne be.

Tizennegyedik forduló (május 5, Manchester) programja - a TippmixPro szorzói
Kezdés Meccs 1 X 2
20:15 James Wade-Peter Wright 2.60 4.40 1.95
20:45 Gary Anderson-Robert Thornton 1.25 6.00 6.00
21:15 Michael van Gerwen-Raymond van Barneveld 1.22 6.50 6.75
21:45 Adrian Lewis-Phil Taylor 3.05 4.70 1.70
A mérkőzések kezdési időpontja függ a találkozót megelőző meccs hosszúságától

Oszd meg véleményed a mérkőzésekkel kapcsolatban hozzászólásban vagy fórumunkon a darts-kibeszélőben, a tippjeinket pedig keresd a Protipp-rendszerben!