Jégkorong

Kész a vb-keret, 15 krakkói hős a csapatban

  • MTI

Kijelölte a pénteken kezdődő oroszországi világbajnokságra utazó 25 fős keretét Rich Chernomaz, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya.

A felkészülés záró hétvégéjén játszó 30-as keretből az utolsó szűkítésnél kikerült egy kapus, Bálizs Bence, két védő, Kiss Dániel és Orbán Attila, valamint két csatár, Könczei Áron és Terbócs István. Bálizs, Kiss és Orbán tagjai voltak a tavalyi, krakkói divizió I/A vb-n feljutó együttesnek. A kapusok közül Vay Ádám első felnőtt vb-jére készülhet.

A védelemben a honosított Dudás Jesse, Sagert Kalvin, Wehrs Kevin, valamint Mestyán István, a 18 éves Garát Zsombor és 19 esztendős Stipsicz Bence ugyancsak először vesz vb-n. A csatársorban ezúttal csak olyanok kapnak lehetőséget, akik már szerepeltek világversenyen.  A mostani együttesből 15-en voltak ott tavaly Krakkóban.

Chernomaz a szövetség honlapján elmondta: csakis a teljesítményt vette figyelembe a kerethirdetésnél. Hári János sajkacsonttörése nagy csapás, hiszen az egyik legügyesebb magyar csatár, aki kiválóan lát a pályán, jól passzol, s irányít. A kapitány hozzátette: a többieknek kell helyettesíteniük Hárit. "A döntési folyamat során megegyeztünk, hogy nem lehet 14 korongművészünk, kellenek olyanok is, akik más szerepet is ellátnak, energiát hoznak például, ütköznek vagy bekkelnek emberhátrányban, blokkolnak. Olyanok is kellenek persze, akik tudnak lőni és emberelőnyben játszani, ilyen például Frank Banham, aki továbbra is képes gólokat szerezni" - fogalmazott Chernomaz.

A kanadai szakvezető hangsúlyozta: szerinte mindent elvégzett a csapat, amit elterveztek a közel egyhónapos edzőtáborra.  "A srácok gond nélkül dolgoztak, én pedig elégedett voltam, milyen keményen harcolnak. Elég kemény programot végeztettünk velük, hogy feltornázzuk a kondijukat arra a szintre, amelyen képesek leszünk hét meccset játszani tíz nap alatt" - mondta a kapitány, aki jelezte: a vb előtti utolsó napokban az emberelőnyös és -hátrányos játékot fogják sokat gyakorolni.

A válogatott hétfő reggel találkozik a Tüskecsarnokban, és csütörtökön utazik Szentpétervárra. A vb-n május 7-én a szlovák, 8-án a címvédő, olimpiai bajnok kanadai, 10-én a francia, 11-én a finn, 13-án az amerikai, 14-én a fehérorosz, 16-án pedig a német csapat lesz az ellenfél.

A világbajnoki csapat
Kapusok: Hetényi Zoltán, Rajna Miklós (Fehérvár AV19), Vay Ádám (Debrecen)
Hátvédek: Dudás Jesse, Sagert Kalvin (DVTK Jegesmedvék), Garát Zsombor, Mestyán István, Stipsicz Bence (MAC Budapest), Szirányi Bence, Wehrs Kevin (Fehérvár AV19), Vas Márton (Fassa, olasz)
csatárok: Banham Frank, Bartalis István, Benk András, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Nagy Gergő, Sarauer Andrew (Fehérvár AV19), Erdély Csanád (Sioux Falls Stampede, amerikai), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Magosi Bálint (Briancon, francia), Nagy Krisztián, (MAC Budapest), Sebők Balázs (KalPa, finn), Sofron István (Klagenfurt osztrák), Vas János (Slavia Praha, cseh)